Andrei Spînu: Dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, Moldova nu va rămâne fără gaz

Andrei Spînu: Dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, Moldova nu va rămâne fără gaz

Conducta Gazprom

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, se arată convins că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, în eventualitatea în care va fi sistat tranzitul prin Ucraina. Declaraţia are loc după ce Kievul a sistat în proporţie de 1/3 tranzitul gazelor ruseşti spre Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Spînu spune că, dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul de achiziţie şi să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova, Chişinăul va procura gaz de pe piaţa internaţională, notează IPN. În luna mai, Republica Moldova procură 70% din totalul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar deficitul de 30% este procurat de la compania Ukrhidroenergo (Ucraina). Deşi Energorom a anunţat că preţul de achiziţie este secret comercial, vicepremierul Andrei Spînu a făcut public preţul mediu de achiziţie pentru luna mai, fiind vorba despre 66,7 dolari. Andrei Spînu dă asigurări că tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali, deocamdată, rămân neschimbate. „Am făcut public preţul mediu la energia electrică, ţinând cont de faptul că acest preţ va fi inclus în viitoarele tarife la energia electrică stabilite de ANRE, oricum acest preţ va fi unul public. Potrivit legii, se ajunge la schimbarea tarifului atunci când devierile negative sau pozitive sunt mai mari de 5%. Din calculele făcute la Minister, vedem că devierile sunt mai mici de 5%, deci, în luna mai tariful nu se va schimbă”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la postul public de televiziune. În acelaşi timp, Spînu spune că Moldova poate fi asigurată din punct de vedere tehnic cu gaze naturale, dacă Ucraina sistează tranzitul. Oficialul dă asigurări că Moldova va avea gaz chiar dacă Gazprom va rezilia contractul, fiind invocat motivul nerespectării clauzelor din protocol. Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Chişinăul s-a angajat să efectueze un audit al datoriilor Moldovagaz până la data de 1 mai. Din cauza izbucnirii războiului din Ucraina, procedura de auditare n-a fost încă demarată. „Partea bună a lucrurilor este că gazoductul Iaşi-Chişinău este funcţional, dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina, noi putem aduce gaz pe acest traseu, sau pe traseul transbalcanic din sudul ţării. În cazul nostru nu există riscuri, soluţii tehnice de a aproviziona ţara cu gaz sunt. Dacă Gazprom va rezilia contractul în lipsa auditului, nu obosesc să spun că Moldova nu va rămâne fără gaz. Suntem într-o situaţie mult mai bună decât în toamnă, avem mult mai mulţi prieteni care sunt gata să ne ajute. Suntem gata să ieşim să achiziţionăm de pe piaţă”, a mai spus Andrei Spînu. Amintim că Moldovagaz a venit cu un apel către cetăţeni de a achita facturile la gaz în timp util, pentru a nu admite restanţe faţă de Gazprom. Potrivit contractului, Republica Moldova achită până la data de 20 a fiecărei luni pentru gazele naturale consumate în luna precedentă şi 50% din volumul gazelor consumate în luna curentă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările