"Literature Live", proiect derulat de Complexul Şcolar alături de nouă ţări europene

Literature Live

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bârlad derulează, în intervalul 2013-2015, Proiectul Multilateral Comenius “Literature Live”, cu numărul de referinţă COM-13-PM-795-VS-CZ, în parteneriat cu alte 9 instituţii de învăţământ din Cehia ( şcoala coordonatoare), Estonia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia, Turcia şi Ungaria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest proiect intenţionează să demonstreze că lectura prezintă un rol important în educarea elevilor,  prin faptul că operele literare le oferă diverse situaţii de viaţă din care aceştia pot învăţa cum să se comporte, totodată formându-le şi un vocabular adecvat.

Prin intermediul activităţilor desfăşurate, elevii îşi vor îmbunătăţi abilităţile de comunicare în limba maternă şi în limba engleză, îşi vor extinde deprinderile de utilizare a calculatorului, se vor familiariza cu genuri şi teorii literare şi vor realiza propriile lor creaţii artistice. De asemenea, vor căpăta experienţă în ceea ce priveşte organizarea de întâlniri cu persoane publice, în speţă scriitori.

În perioada 12-17 octombrie 2014, la Środa Wielkopolska, în Polonia, a avut loc cea de-a patra mobilitate. Delegaţia şcolii noastre a fost formată din profesorii  Diana Istrate  şi Veronica Mihaela Huiban, alături de elevii Cătălina Şerban, Floris Mihalache, Patricia Neagu, Roxana Lapteş.

Agenda reuniunii de proiect a urmărit, prin acţiunile propuse, atingerea următoarelor obiective:
familiarizarea cu civilizaţia şi cultura poloneză (vizită la  Cetatea Piaştilor din Giecz, la Brama Poznania ICHOT şi la catedrala din Poznan ); conştientizarea diferenţelor existente între state, ceea ce va conduce la o mai bună înţelegere a lor şi la toleranţă, acesta din urmă fiind, în prezent, cuvântul-cheie  într-o Europă variată şi multiculturală; identificarea rolului literaturii în viaţa cotidiană (workshop); sporirea interesului pentru lectură, în urma întâlnirii cu scriitoarea poloneză Karina Kaczkowska; facilitarea accesului la informaţii legate de viaţa şi opera scriitorilor contemporani din Turcia şi din ţările Uniunii Europene (prezentări PPT, filme, videoclipuri, toate  având ca temă  interviurile luate de elevi unui număr de 10 scriitori, câte unul din fiecare ţară parteneră); creşterea stimei de sine, prin valorizarea tuturor participanţilor la această mobilitate; implicarea activă a comunităţii locale din Środa, dovedită atât prin interesul arătat de autorităţi cât şi prin asigurarea cazării elevilor, aceştia din urmă  apreciind stilul de viaţă al familiilor poloneze, cu similarităţi ce vor conduce la înţelegere şi respect reciproc.

Totodată,  a fost stabilit  calendarul întâlnirilor de proiect pentru următorul an,  au fost specificate responsabilităţile  fiecărui  partener, precum şi activităţile pe care  toate şcolile trebuie sa le desfăşoare  până la următoarea reuniune de proiect, care va avea loc în luna februarie, în Italia.

Feedback-ul primit de organizatorii polonezi, în urma  evaluării   reuniunii de proiect, a fost unul pozitiv,  toţi partenerii apreciind că au fost îndeplinite obiectivele propuse.            

Proiectul  “Literature Live”  este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii.

Toate informaţiile reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect a Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” din Barlad iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările