Cum au motivat judecătorii vasluieni eliberarea din arest a celor şapte tineri care au violat o elevă până la leşin: au fost „băieţii buni“ care au greşit

Cum au motivat judecătorii vasluieni eliberarea din arest a celor şapte tineri care au violat o elevă până la leşin: au fost „băieţii buni“ care au greşit

Cei şapte agresori au stat după gratii mai puţin de cinci luni

Decizia Tribunalului Vaslui de a-i elibera din arest pe cei şapte tineri care în luna noiembrie au violat o elevă navetistă la un liceu, supunând-o timp de mai multe ore unor suplicii greu de imaginat, a fost motivată de judecători prin conduita violatorilor până la data comiterea faptei. Principalul argument invocat de magistraţi a fost lipsa antecedentelor penale a celor inculpaţilor, beizadelele unor familii înstărite din localitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Vaslui a decis pe 9 aprilie înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu în cazul a patru tineri din comuna Văleni acuzaţi că au violat o elevă navetistă, ore în şir, până la leşin. Decizia venea după ce, cu o săptămână înainte, Judecătoria Vaslui a luat o măsură similară faţă de ceilalţi trei tineri care au participat la viol, dar care şi-au recunoscut faptele, solicitând să fie judecaţi în baza acordului de recunoaştere pentru a beneficia de o pedeapsă redusă cu o treime.

Motivarea deciziilor de a a înlocui măsura arestării preventive în cazul unul viol cu şapte autori este una fără precedent, în contextul în care este violul este una dintre infracţiunile cu grad ridicat de pericol social.

Pentru magistraţi, însă, conduita celor şapte tineri din Văleni, fiii unor familii înstărite din comuna vasluiană Văleni, faptul că nu au fost certaţi cu legea până la comiterea violului au contat decisiv în decizia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu. În cazul lui Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, faptul că şi-au recunoscut faptele a fost un motiv în plus, judecătorii considerând că aceştia nu mai pot influenţa bunul mers al anchetei.

Lipsa antecedentelor penale, motiv de eliberare din arest

“Ţinând seama de toate circumstanţele cauzei, precum şi de conduita procesuală şi de celelalte împrejurări care caracterizează persoana inculpaţilor, Tribunalul consideră că măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă pentru sigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori  prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni. In raport de aceleaşi circumstanţe, instanţa de control judiciar apreciază că în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneste cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, tribunalul a avut în vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale”, se arată în motivarea hotărârii pronunţată de Tribunalul Vaslui pe 9 aprilie.

Judecătorii au mai apreciat că timpul scurs de la comiterea faptei, aproape cinci luni, este suficient pentru diminuarea impactului public generat de faptele inculpaţilor. Tribunalul a mai invocat şi faptul că judecata este în faza cercetării judecătoresti, că s-au administrat deja marea majoritate a probelor în acuzare, iar procurorul de sedinţă nu a mai propus alte probe în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor.

Alternativa pentru violatori: arest la domiciliu

„Este adevărat că faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată.”, se mai arată în motivarea judecătorilor.

Faptul că patru dintre inculpaţi (Ovidiu Burada, Silviu Avădănei, Petrică Bolboceanu şi Andrei Burlacu) nu au recunoscut comiterea faptei, neprevalându-se de procedura simplificată de judecată, spre deosebire de ceilalţi trei inculpaţi, nu ar trebui să-i excludă pe cei dintâi de la alternativa arestului la domiciliu, susţin judecătorii.

„Tribunalul consideră că măsura preventivă a arestului la domiciliu poate asigura un echilibru intre interesul public de înfăptuire a justiţiei penale şi interesele personale ale inculpaţilor de a fi judecaţi nu în stare de detenţie in regim penitenciar, ci in arest la domiciliu, o măsură care, deşi privativă de libertate, implică o atingere mai redusă a dreptului la libertate individuală.”, au concluzionat judecătorii Tribunalului.

Abuzată de şapte tineri timp de trei ore

Violul care a revoltat opinia publică a avut loc în noiembrie anul trecut, în timp ce eleva de 18 ani se întorcea de la cursuri, de la un liceu din municipiul Vaslui. Ea a fost acostată într-o staţia de autobuz din oraş de tânărul de 20 ani, Silviu Burada, cu care se cunoştea, şi care s-a oferit să o conducă acasă, locuind în comuna învecinată. Însă loc să o ducă la domiciliu, tânărul de 20 ani şi un prieten al acestuia au dus-o pe un câmp la Văleni, unde a chemat şi alţi prieteni să participe la viol.

Timp de trei ore, fata a fost supusă la tot felul de perversiuni, fiind abuzată până la leşin. Adolescenta a declarat anchetatorilor că a fost stropită cu alcool să îşi revină, pentru ca, ulterior, agresorii să o batjocorească din nou. După ce şi-au satisfăcut toate poftele, violatorii au condus-o cu un autoturism până în apropierea locuinţei, fata abia reuşind să se mai ţină pe picioare.

În tot acest timp, familia tinerei a căutat-o disperată, anunţând la 112 dispariţia ei. În timpul cercetărilor, poliţiştii au descoperit că, în cele trei ore în care a fost ţinta orgilor sexuale, eleva de 18 ani a fost sunată de nu mai puţin de 60 de ori de părinţi, prieteni şi colegi.

Pe aceeaşi temă:

 Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Sentinţă-şoc la Vaslui. Judecătorii au decis eliberarea din arest a trei dintre cei şapte indivizi care au violat ore în şir o elevă, până la leşin
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările