Cum alegem corect ghiozdanul pentru copii. De ce trebuie evitate genţile de umăr

Cum alegem corect ghiozdanul pentru copii. De ce trebuie evitate genţile de umăr

Elevii vor reveni la şcoală pe 11 septembrie

Dincolo de tendinţe, culori, personaje, alegerea unui ghiozdan pentru elevi trebuie să se facă după criterii mult mai riguroase, cu atât mai mult în cazul copiilor de vârstă şcolară mică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Criteriile principale care trebuie avute în vedere atunci când se achiziţionează un ghiozdan sunt greutatea şi dimensiunile acestuia. Pentru a face o alegere potrivită este recomandabil ca la cumpărarea ghiozdanului să fie prezent şi copilul pentru a proba produsul şi a alege unul cât mai confortabil. Alegerea ghiozdanul, atenţionează medicii, trebuie să se facă în funcţie de cât este de practic şi nu după modă. 

Ghiozdanul se cumpără în funcţie de înălţimea copilului, de cât de lat este în umeri şi bazin, nu trebuie să fie nici prea mare, dar nici prea mic. 

Medicii recomandă evitarea genţilor de umăr şi asta pentru că întreaga greutate atârnă pe o singură parte a corpului, coloana se curbează, copiii nu mai merg drept şi se obişnuiesc să meargă cocoşaţi. La fel se întâmplă şi în cazul ghiozdanelor purtate doar pe un umăr, deşi au două bretele. 

”Alegerea tipului de ghiozdan şi a rechizitelor are mare influenţă în prevenirea sau dezvoltarea patologiei osteorticulare ce poate merge de la durere pânâ la compresiunile plexului brahial şi deformărea coloanei vertebrale- lordoze, cifoscolioze”, atrage atenţia medicul Tudor Ciuhodaru. 

Bretelele ghiozdanului trebuie să fie ajustabile, late şi căptuşite cu burete. Partea din spate a ghiozdanului care stă lipită de copil trebuie să aibă o formă anatomică, adaptată liniilor corpului şi, la rândul lor, să fie căptuşită cu un strat subţire de burete. Medicii recomandă evitatarea ghiozdanelor confecţionate dintr-un material foarte rigid.

Copiii trebuie învăţaţi să poarte ghiozdanele folosind ambele bretele iar pentru a nu ajunge la o greutate prea mare trebuie instruiţi să poarte în ghiozdan numai lucrurile de care au nevoie în ziua respectivă la şcoală. Ghiozdanul ideal, spun medicii, ar trebui să cântărească un kilogram, atunci când este gol, iar încărcat cu rechizite nu ar trebui să depăşească 10% din greutatea copilului.  

Pentru a evita încărcarea inutilă, alegeţi ghiozdanele fără prea multe buzunare, care de cele mai multe ori nu au utilitate. Un ghiozdan eficient ar trebui să aibă doua compartimente mari, un buzunar exterior pentru pachet şi un buzunar de plasă, lateral, pentru sticla cu apa. Pentru o întreţinere uşoară şi protecţia rechizitelor trebuie să vă asiguraţi că materialul din care este confecţionat ghiozdanul este impermeabil şi rezistent la apă.  

Mai puteţi citi:

Cum ne pregătim pentru şcoală – 3 tips&tricks pentru un nou început

Elevii vor servi şi anul acesta promisiuni deşarte, la şcoală. Doar 0, 5% din şcoli vor putea oferi o masă caldă elevilor

Cum pregătim copilul pentru prima zi de şcoală din viaţa lui. Sfaturile specialiştilor pentru părinţi şi învăţători

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: