Cei 7 violatori din Vaslui, condamnaţi definitiv. Toate pedepsele au fost majorate, iar inculpaţii nu au voie să se apropie de victimă după ce vor fi eliberaţi

Cei 7 violatori din Vaslui, condamnaţi definitiv. Toate pedepsele au fost majorate, iar inculpaţii nu au voie să se apropie de victimă după ce vor fi eliberaţi

Cei şapte tineri au fost judecaţi pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pronunţat marţi, 11 noiembrie, sentinţa definitivă în dosarul celor şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat o elevă navetistă. Sentinţa vine în ziua în care se împlineşte un an de la violul care a scandalizat România.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Odată cu majorarea pedepselor, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au impus celor 7 inculpaţi interdicţia de a se apropia de victima, de părinţii acesteia şi de locuinţa acestora timp de doi ani de zile, după executarea pedepselor.

Magistraţii ieşeni au dispus şi majorarea cuantumui daunelor morale, de la 50.000 lei, cât a stabilit iniţial Judecătoria Vaslui, la 70.000 de lei.

Curtea de Apel Iaşi a admis apelul procurorilor şi au dispus majorarea pedepselor celor 7 violatori din Vaslui. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată inculpatului Silviu Burada, cel care a plănuit violul în grup şi a acostat victima - 10 ani de închisoare, după ce iniţial a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni închisoare

Cei trei inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele au fost condamnaţi astfel:

Paul Burlacu – 8 ani şi 8 luni închisoare,  (pedeapsa iniţială fiind de 7 ani de închisoare)
Petrică Bolboceanu –  8 ani şi 6 luni închisoare, (pedeapsa iniţială fiind de 7 ani de închisoare)
Silviu Avădanei – 8 ani de închisoare (pedeapsa iniţială fiind de 7 ani de închisoare)

Ceilalţi trei inculpaţi care şi-au recunoscut faptele au fost condamnat astfel:

Bogdan Ionuţ Boicu – 6 ani şi 6 luni de închisoare, după ce iniţial a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare;
Alin Dumitru Rotaru – 6 ani şi 4 luni închisoare după ce, iniţial, a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni de închisoare;
Ioan Surleac –  6 ani închisoare după ce, iniţial, a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni.

Cei şapte inculpaţi au fost găsiţi vionvaţi de viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Cu toţii se află în arest de pe 17 august, când Judecătoria Vaslui a dispus, odată cu pronunţarea sentinţei, rearestarea celor şapte inculpaţi, faţă de care aceeaşi instanţă a dispus în luna aprilie plasarea în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar. 

Foto: Silviu Burada este cel care a planuit violul în grup şi a acostat victima


 

Victima violată până la leşin

Silviu Avadanei (22 de ani), Ionuţ Bogdan Boicu (21 de ani), Petrică Bolboceanu (23 de ani), Silviu Burada (21 de ani), Paul Andrei Burlacu (28 de ani), Alin Dumitru Rotaru (19 ani) şi Ioan Surleac (20 de ani) au fost acuzaţi că în noaptea de 10/11 noiembrie 2014 au violat ore în şir, până la leşin, o elevă de 18 ani. Victima a fost acostată de Burada în timp ce se întorcea de la şcoală.

Cazul celor şapte tineri din Văleni nu ar fi avut un ecou atât de puternic în rândul opiniei publice dacă, după oribila întâmplare, nu ar fi continuat să lovească în victimă, încercând să o transforme într-o „uşuratică”, să o umilească pe reţelele sociale, iar la nici jumătate de an, inculpaţii aveau să fie eliberaţi din arestul poliţiei.

Lăsaţi în libertate, violatorii au continuat să sfideze zâmbind pe holul instanţelor, au ameninţat ziarişti, au continuat să fie activi pe reţelele sociale. Susţinătorii violatorilor au fost şi mai vehemenţi: au ameninţat jurnaliştii că adună tot satul să îi violeze, iar vineri, la finalul procesului, au sărit la bătaie, fiind cu greu liniştiţi de forţele de ordine. Au continuat să denigreze victima până în ultima clipă a procesului.

Indignarea opiniei publice a dus la rearestarea violatorilor

Odată cu pronunţarea sentinţei din 17 august, Judecătoria Vaslui a dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă de îndată a celor şapte tineri. Câteva sute de persoane (foto jos) s-au adunat în faţa Judecătoriei Vaslui la ultimul termen de judecată, exprimându-şi revolta faţă de atitudinea celor şapte tineri şi a susţinătorilor acestora. 

 

Faptul că au dus o campanie permanentă de denigrare a victimei, că au avut o atitudine sfidătoare, dar şi reacţia vehementă şi fără precedent a opiniei publice în acest caz au cântărit decisiv în hotărârea judecătorilor. 

”Instanţa constată că după momentul plasării sub măsura preventivă a controlului judiciar, măsură restrictivă de libertate dar nu privativă de libertate, sub impactul atitudinii inculpaţilor, a familiilor şi susţinătorilor localnici a acestora, a fost resimţit la nivelul comunităţii locale şi naţionale un puternic sentiment de indignare cu privire la faptul că persoane acuzate de fapte grave sunt judecate sub o măsură mai puţin restrictivă", se arată în motivarea Judecătoriei Vaslui.
Magistraţii spun că nu au apreciat strict sub acest aspect oportunitatea înlocuirii măsurii preventive, dar ”nici nu poate să facă abstracţie totală de aceste lucruri, întrucât, în cele din urmă, această reacţie este o expresie evidentă a unei stări de indignare, de temere generală, că persoane judecate pentru fapte grave au o atitudine sfidătoare la adresa actului de justiţie".

 Moralitatea victimei, irelevantă

În motivarea hotărârii, instanţa din Vaslui arată că probatoriul administrat arată fără dubiu că tânăra de 18 ani a fost violată şi lipsită de libertate.  
Faptul că cei şapte tineri au încercat să se apere invocând moralitatea îndoielnică a victimei nu a fost însuşit de judecători.
”Instanţa sublinază că este lipsită de relevanţă calitatea morală a persoanei vătămate, aspect pe care inculpaţii au dorit să îl evidenţiese prin apărările pe care le-au formulat, întrucât libertatea fizică şi sexuală a unei persoane nu poate fi încălcată sub niciun pretext”, motivare Judecătoria Vaslui.  

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: