Fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu: „Vor oare românii să-şi ştie istoria?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, la Drobeta Turnu Severin a avut loc lansarea cărţii “Enigma mieilor”, cel de-al treilea volum din ciclul  „Sânge şi carne de om” semnat de avocatul Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne (iunie 1990 - octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman şi deputat în legislatura 1992-1996 (ales în judeţul Argeş).

Este vorba despre o carte de memorialistică referitoare la evenimentele din decembrie 1989, lucrare precedată de volumele "Decembrie 1989 - drama unui minister" şi "Acvariul groazei - Sibiu, Decembrie 1989".

„O să vedeţi eu nu folosesc niciodată numele de Revoluţie, asta îmi atrage destule probleme, eu zic că evenimentele din decembrie trebuiau să vadă şi ce se întâmplă în spatele geamurilor clădirilor Ministerului de Interne. Şi acolo erau oameni, şi acolo erau oameni care aveau copiii, iubite, neveste, părinţi. Şi acum am ajuns noi românii să ne sfâşâiem până acolo încât unora li s-a dat foc de vii la Cujir, altora li s-a dat să bea urină. Cărţile nu se povestesc, ele trebuie citite. Ultima frază din ultima carte este <<Vor oare românii să-şi ştie istoria>>? Nu dau sentinţe, am dat când a fost cazul, dar printre rânduri cred că o să găsiţi mult, mult adevăr şi o să trageţi propriile concluzii. Trei sunt ideile care se desprind din studiile mele şi aceste cărţi care nu au un cuvânt de la mine, o virgulă, nu am nici dorinţa de senzaţional a ziaristului. Nu am nici dorinţa de a epata cu cunoştinţele mele istorice, aici este purul adevăr”, a spus scriitorul.

Fostul ministru de interne consideră că evenimentele din decembrie au avut un puternic caracter antistatal.

„Sigur că au fost evenimente revoluţionare împotriva căderii sistemului comunist, dar pe lângă asta a existat un profund caracter antistatal, pentru că s-au opus două instituţii fundamentale, deci a fost asmuţit Ministerul Apărării Naţionale împotriva Ministerului de Interne. Cartea asta nu este una de revanşă, eu sunt fiu de ofiţer al Ministerului Apărării Naţionale şi mă mândresc cu asta şi am fost educat într-un anumit spirit naţional. A doua chestiune care mă frământă este caracterul antinaţional, deci după ce şubrezeşti o construcţie de stat atacul la statul român este evident mai ales în Harghita şi în Covasna pentru că nu discutăm de victime colaterale. Unui căpitan, de exemplu, pe lângă şobolanul care i s-a vârât în gură, într-unul din ochi i s-a băgat emblema de la caschetă şi în celălalt o monedă cu stemele ţării”, a mai spus fostul ministru de Interne.

Originar din Turnu Severin

Doru Viorel Ursu s-a născut la Drobeta -Turnu Severin, pe 1 martie 1953. În 1976 a terminat Facultatea de Drept din Bucureşti, cu nota 9,95. A devenit procuror la Procuratura Sectorului 2. Este căsătorit din 1979 si are 3 copii. 1980 devine judecător la Tribunalul Militar Bucureşti. 1989 devine preşedintele Tribunalului Militar. Mai 1990 primeşte dosarul lui Nicu Ceausescu. 14 iunie 1990 devine ministru de Interne în guvernul Petre Roman, până în 16 octombrie 1991, apoi este secretar de stat la Ministerul de Externe. 1992 devine deputat de Argeş, al Partidului Democrat. Işi incepe cariera in avocatură. Până în 1996 este membru al Comisiei de Control a SRI. 1997 işi dă doctoratul în Drept Penal şi ajunge până la gradul de conferenţiar universitar. Renunţă la politică şi la profesorat pentru avocatură. În prezent este avocat titular al Cabinetului de avocat „Doru Viorel Ursu” cu sediul în Bucureşti.

Citiţi şi:

FOTO Profesoara care nu uită de unde a plecat. Florica Ranta Cândea a lansat cea de-a şasea carte despre comuna natală

Istoricul Igor Caşu şi-a lansat cartea „Duşmanul de clasă“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite