FOTO Profesoara care nu uită de unde a plecat. Florica Ranta Cândea a lansat cea de-a şasea carte despre comuna natală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alături de autoare ( a doua din dreapta) au fost prietenii
Alături de autoare ( a doua din dreapta) au fost prietenii

O profesoară din Arad care s-a născut în localitatea arădeană Macea nu a uitat de unde a plecat.  Pentru a demonstra acest lucru Florica Ranta Cândea a venit în faţa cititorilor cu o nouă carte: „Macea – vatră, chipuri, rânduieli”.

La lansarea volumului i-au fost alături autoarei (pe lângă prieteni din municipiu ) primarul Ioan Mercea, viceprimarul Ioan Chişăuan şi „neamurile” din Macea.

Unele din ele îmbrăcate în straie populare. În intervenţia sa, Florica Ranta Cândea a vorbit despre oamenii de ieri şi de azi ai satului şi a motivat că „trebuie să te doară dorul ca să scrii”.

Manifestarea s-a dovedit a fi un omagiu adus celebrei comune din Vestul României, comuna Macea. Este vorba despre lansarea celei de-a şasea carte dedicată comunei. La eveniment au participat peste o sută de persoane. Cartea a fost prezentată de profesorii  Florica Mureşan, Anon Ilica şi Horia Truţă; cunoscuţii oameni de cultură ai Aradului au făcut referiri pe larg despre importanţa comunei Macea în economia culturală a judeţului Arad, faptul că o serie de scriitori şi-au început cariera de profesori şi s-au dezvoltat la Şcoala Specială de aici: Gheorghe Schwartz, Horia Ungureanu, Mihai Traianu şi Francisc Vinganu. 

De asemenea, Horia Truţă a evidenţiat implicarea comunităţii din Macea la dezvoltarea actului artistic în Arad şi în România, Festivalul de Satiră şi Umor „Gura Satului“ fiind un fericit exemplu în această idee. Au fost pomenite, de asemenea, formaţiile artistice populare, formaţii care au obţinut de-a lungul anilor numeroase premii naţionale şi internaţionale.  În carte s-au publicat sute de fotografii. 

Scriitoarea Floare Ranta Cândea a mulţumit, plină de emoţie,  tuturor celor prezenţi pentru atenţia ce i s-a acordat, precum şi măcenilor din Franţa, Germania şi din celelalte ţări europene care au fost lângă ea cu gândul şi cu sufletul  în aceste momente importante din viaţa ei. La sfârşit, autoarea a oferit celor prezenţi un păhar de răchie şi plăcinte.

Vă mai recomandăm: „Festivalului părădăicilor” de la Macea a ajuns la cea de-a V-a ediţie

Marocanii, impresionaţi de Castelul Macea!

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite