Permis auto recuperat cu ajutorul pietonului-victimă. Acesta a negat că a spus: „Ce faci, bă, vrei să mă omori?“

Permis auto recuperat cu ajutorul pietonului-victimă. Acesta a negat că a spus: „Ce faci, bă, vrei să mă omori?“

Un şofer şi-a recuperat permisul după ce victima din dosar a depus mărturie în favoarea sa FOTO Poliţia Română

Un şofer lăsat fără permis pentru că nu i-a acordat prioritate de trecere unui pieton şi-a recâştigat dreptul de a conduce în instanţă. Decisivă a fost tocmai mărturia pietonului, care l-a contrazis pe poliţistul care a aplicat sancţiunea. Sentinţa nu este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Amendat şi lăsat fără permis pentru că nu i-a acordat prioritate de trecere unui pieton, un şofer din Timişoara a contestat procesul-verbal de contravenţie în instanţă, arătând că nu a comis fapta pentru care a fost amendat.

Şoferul a arătat în instanţă că în data de 31 mai 2021 conducea o maşină Opel pe bulevardul 16 Decembrie 1989, dinspre Calea Şagului spre strada Iancu Văcărescu, iar în momentul în care a ieşit din sensul giratoriu de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 a fost oprit de un echipaj de poliţie.

Poliţistul i-a spus şoferului că va fi amendat şi lăsat fără permis pentru că nu i-a acordat prioritate de trecere unui pieton. Şoferul a arătat în instanţă că i-a spus agentului că „nu era niciun pieton la momentul la care a trecut pe acolo căruia să nu îi fi acordat prioritate” şi a solicitat să-i prezinte acel pieton sau alte mijloace de probă care să ateste cele susţinute de acesta.

Bărbatul sancţionat a mai arătat că, pentru că a primit o sesizare şi trebuie să plece, agentul i-a pozat cu telefonul mobil actele şi i-a spus că îi va trimite sancţiunea acasă.

Şoferul a arătat în instanţă că nu i-a fost prezentată nici o probă şi nici persoana căreia nu i-ar fi acordat prioritate.

Pietonul, chemat în instanţă să depună mărturie

IPJ Timiş a arătat în proces că „procesul verbal de contravenţie fiind un act întocmit de un agent aflat în exerciţiul funcţiunii, are valoarea probatorie a unui înscris care constată starea de fapt, beneficiind de prezumţiile de legalitate, de autenticitate şi veridicitate, având forţa probantă, se execută din oficiu, fiind întocmit în formă „ad validitatem” cu respectarea condiţiilor de forma şi fond în scopul producerii efectelor juridice pentru care a fost întocmit”.

Pentru a se lămuri cu privire la ce s-a întâmplat, judecătorul l-a chemat pe pietonul indicat de poliţist în procesul-verbal ca victimă a şoferului să explice incidentul. Martorul a infirmat tot ce a spus poliţistul, susţinând că „nu-şi aminteşte evenimentul rutier descris în procesul verbal, care a avut loc în data de 31.05.2021, în care să fi fost implicat un autoturism care să nu-i fi acordat prioritate”.

De asemenea, martorul a mai spus că nu îşi aminteşte să îi fi spus şoferului: „Ce faci bă? Vrei să mă omori”, aşa cum a scris poliţistul în raportul depus la dosar.

Având în vedere mărturia depusă în instanţă, judecătorul a dispus anularea procesului –verbal şi restituirea permisului. „Instanţa reţine că există dubii serioase cu privire la situaţia de fapt reţinută de agentul constatator în cuprinsul procesului verbal deoarece, chiar dacă evenimentul rutier s-a produs cu cca. 3 luni de la audierea martorului, în mod obişnuit acesta trebuia să-şi aducă aminte de el, chiar dacă nu ar mai putea reda toate detaliile.

Intensitatea evenimentului în care se presupune că a fost implicat pietonul se desprinde şi din raportul agentului, de unde reiese că numitul C.C. a avut calitatea de martor ocular şi că viaţa sa, în calitate de pieton, a fost pusă realmente în pericol. Or, un asemenea eveniment nu se poate şterge complet din memoria unei persoane în numai 3 luni de zile.

Ca urmare a faptului că pietonul, care se presupune că nu i s-ar fi acordat prioritate de trecere de către petent, nu a confirmat starea de fapt descrisă de agentul constatator instanţa va înlătura probele reprezentate de procesul verbal şi raportul agentului, reţinând că acestea nu se coroborează cu declaraţiile martorului ocular”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Tribunalul Timiş.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O şoferiţă găsită cu alcoolemie de 0,05 la mie a învins Poliţia susţinând că a mâncat alimente fermentate

Cum a fost umilită Poliţia în instanţă de un şofer prins „zburând” cu 198 km/h pe Autostrada Soarelui

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările