O şoferiţă găsită cu alcoolemie de 0,05 la mie a învins Poliţia susţinând că a mâncat alimente fermentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a fost sancţionată cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile
Femeia a fost sancţionată cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile

O şoferiţă este foarte aproape să-şi recupereze permisul după ce a demonstrat în instanţa de judecată că a consumat alimente fermentate, ce ar fi provocat alcoolemia cu care a fost depistată de poliţiştii rutieri.

J. Silvia a fost oprită de un echipaj de poliţie rutieră în data de 6 februarie 2021, noaptea la ora 3.16, pe raza localităţii Săsciori şi a fost testată cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0.05mg/l alcool pur în aerul expirat. A primit un avertisment şi pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

„Petenta susţine că în ziua precedentă a consumat alimente fermentate, însă în dimineaţa zilei următoare nu a avut niciun moment reprezentarea faptului că este sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind încredinţată că oţetul din baza alimentelor fermentate a fost într-o cantitate mică şi alcoolul s-a metabolizat. 

Susţine că nu se face vinovată de sărvâşirea faptei de conducere sub influenţa alcoolului, valoarea extrem de mica a alcoolemiei se datorează aportului de alimente fermentate. În ce priveşte aparatul etilotest, cu care a fost testată, a arătat că acesta nu reprezintă un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Legiuitorul a stabilit obligaţia de a se utiliza în stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, tocmai pentru înlăturarea oricărei erori cu ocazia controlului”, a precizat femeia în plângerea depusă la Judecătoria Sebeş.

IPJ Alba a cerut respingerea plângerii şi menţinerea procesului-verbal de contravenţie aşa cum a fost întocmit pentru că fapta s-a comis după cum a fost descrisă în procesul-verbal de contravenţie, contravenţia reţinută fiind constatată de agentul de poliţie aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu. 

Instanţa a constatat, însă, că starea de fapt descrisă în procesul verbal de către agentul constatator nu coincide cu elementele probatorii aflate la dosarul cauzei. 

„Deşi se reţine că valoarea alcoolemiei în aerul expirat a fost de 0,05 mg/l iar acest rezultat a fost consemnat în fişa cu nr. (…), această fişă nu se regăseşte la dosarul cauzei, pentru a putea fi verificată de către instanţă. Nici măcar nu s-a menţionat în PV contestat care a fost aparatul etilotest folosit, pentru ca în cazul în care instanţa solicita, să poată fi depusă la dosar verificarea metrologică a acestuia. Este adevărat că PV cuprinde menţiunea că petenta nu a solicitat să fie transportată la spital în vederea recoltării probelor de sânge, însă acest aspect nu acoperă lipsurile procesului verbal contestat”, a precizat magistratul care a judecat cauza.

În lipsa depunerii la dosar a fişei eliberate de aparatul etilotest, certificată prin semnătură de agentul de poliţie, în lipsa menţiunii în cuprinsul PV a seriei aparatului etilotest folosit, pentru a se face dovada că a fost calibrat, instanţa nu a putut reţine ca temeinice consemnările din actul sancţionator atacat.

„Dubiul privind obiectivitatea celor constatate afectează temeinicia procesului verbal, fapt ce impune anularea acestuia. Acest lucru se impune şi faţă de valoarea extrem de mică a alcoolului detectat de 0,05 mg/l, existând posibilitatea ca această valoare să fie rezultatul unei erori. Oricum, în lipsa datelor referitoare la aparatul folosit pentru măsurare, toate aceste aspecte sunt simple presupuneri care nu pot legitima menţinerea ca valabil a unui proces verbal de sancţionare contravenţională, care în esenţă este un act care emană de la o autoritate şi care nu ar trebui să aibă breşe în expunerea situaţiei de fapt şi a elementelor esenţiale”, a mai pecizat judecătorul în hotărârea din 15 iunie 2021. 

Instanţa a anulat ambele sancţiuni, atât avertismentul cât şi reţinerea permisului de conducere. Deocamdată, decizia instanţei nu a fost contestată de Poliţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şi-a regăsit fraţii după 26 de ani de la despărţire. Povestea Mariei, tânăra adoptată în SUA la vârsta de 2 ani

Povestea lui Vetălău, strănepotul văduvei care l-a inspirat pe Agârbiceanu în cunoscuta nuvelă Fefeleaga FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite