Ultima rază de speranţă a unui gigant industrial din Epoca de Aur. Cum poate fi salvat combinatul de la Târgovişte

Ultima rază de speranţă a unui gigant industrial din Epoca de Aur. Cum poate fi salvat combinatul de la Târgovişte

FOTO: COS Târgovişte

Sindicaliştii de la „Cartel Alfa” le dau speranţe celor 1.200 de muncitori ai Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte (fost Mechel). Aceştia spun că sunt şanse să se reia producţia la COS, într-un orizont nu prea îndepărtat.

La jumătatea lunii iulie, cei 1.200 de salariaţi au fost anunţaţi că urmează concedieri colective.
 
„Chiar dacă aţi primit preavize de concediere, sunt şanse mari să o luăm de la capăt cu activitatea de producţie. Pentru prima dată, statul român, prin vocea Primului Ministru şi a Ministrului Economiei, a declarat public faptul că acest combinat este de importantă strategică pentru statul român şi că trebuie salvat. Pentru prima dată oficialii statului român, constată şi declară public faptul că la COS Târgovişte s-au întâmplat lucruri „cel puţin ciudate” cu privire la creanţe şi procedura insolvenţei”, le-a transmis salariaţilor, pe Facebook, liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.
 
Sindicatul Valahia a cerut Ministerului Economiei să fie inclus în grupul de lucru care se ocupă de salvarea COS Târgovişte.
 
„Sindicatul Valahia consideră că în timpul administraţiei speciale nu au fost atacate multe acte care au adus atingere patrimoniului COS şi că este timpul ca atât serviciile speciale cât şi reprezentanţii Ministerului Public din România să se sesizeze. Probabil că unii dintre voi, din cei care rămân acum să asigure activitatea de conservare, veţi fi din nou determinaţi să renunţaţi la calitatea de membru al Sindicatului Valahia şi să vă înscrieţi în „sindicatul galben”, al conducerii societăţii, pentru a le asigura liniştea şi demnitatea. Alegerea vă aparţine”, le-a mai transmis Nicolae Dragodănescu.
 
 
„Este foarte important pentru noi COS Târgovişte”
 
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat săptămâna trecută, la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, că unul dintre scenariile avute în vedere pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte este conversia datoriilor în acţiuni.
 
"COS Târgovişte este, din punctul nostru de vedere, o fabrică de interes naţional. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor în acţiuni, dacă acest scenariu este fezabil îl vom face, vom merge pe el. Alt scenariu este că activele funcţionale şi activele acelea care cu adevărat sunt funcţionale şi pot să contribuie la o viitoare companie să fie extrase de acolo în contul datoriei şi împreună cu Fortus Iaşi, de exemplu, că şi acolo avem o situaţie cât de cât similară, să facem o companie deţinută de statul român şi să o pornim. Este foarte important pentru noi COS Târgovişte şi ne vom bate să realizăm acest lucru. Nu este uşor, s-au întâmplat multe lucruri ciudate la COS, dar ne batem să le scoatem la capăt", a spus ministrul Virgil Popescu, întrebat de jurnalişti despre cum poate fi salvat combinatul.
 
Ultima „redută” a Epocii de Aur
 
Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte, unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România.
 
Combinatul se află de ani buni în insolvenţă, iar patronii au pus concedierile pe seama situaţiei grele din ultima perioadă.  
 
În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.
 
Tot în 2013 Mechel a anunţat revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările