Protest la COS Târgovişte. Salariaţii acuză „relaţii feudale de muncă şi că actuală administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 31 iulie, între orele 14.00 – 16.00, în faţa COS Târgovişte, va avea loc un miting de protest al salariaţilor COS Târgovişte, organizat de Sindicatul Valahia. Lucrătorii COS Târgovişte, vor protesta din nou pentru a atrage atenţia asupra faptului că la combinat „s-au instituit relaţii feudale de muncă şi că actuală administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă”, potrivit Sindicatului Valahia.

Potrivit conducerii sindicatului, salariaţii s-au săturat de muncă precară, condiţii de muncă mizere,  autoritate excesivă, încălcări permanente ale drepturilor şi libertăţilor lucrătorilor, salarii de mizerie, demolarea bucată cu bucată a combinatului, lipsa de reacţie a clasei politice în ceea ce priveşte modificarea legilor care permit devalizarea combinatului şi multe altele.

„COS Târgovişte este un exemplu reprezentativ al incoerenţei legislative din România. Privatizată în 2002 din Fondul Proprietăţii de Stat către o firma off - shore  cu patronat rusesc, (Conares Trading devenită ulterior Mechel)”, precizează Sindicatul. 

COS Târgovişte se află în insolvenţă din anul 2013, iar în acest moment nu există un program de reorganizare, fiind în pericol de faliment.

Grupul Mechel a cumpărat din Fondul Proprietăţii de Stat alte patru combinate metalurgice care, după preluare, au fost aduse în stare de nefunctionare (Câmpia Turzii, Oţelul Roşu, Brăila şi Buzău).

„Au trecut peste cinci ani de la intrarea în insolvenţă, statul român nu a încasat nimic din creanţă de peste 10 milioane de euro, iar prin păstrarea administrării de către COS Târgovişte, prin administratorul special, tot ce se încasează acum din vânzările de patrimoniu, se duce tot în buzunarele administraţiei ruse şi nu ajunge nimic în contul creanţei statului. Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situaţie, va duce inevitabil la declanşarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruase pentru salariaţi , pentru economia judeţeană şi pentru interesul naţional. Dacă statul român are de recuperat creanţe  de la „investitori strategici” care au primit  din Fondul Proprietăţii de Stat active stretegice pentru economia românească, la preţuri foarte mici , trebuie să o facă cu fermitate, mergând până la expropriere, prin lege specială, a respectivelor unităţi”, adaugă Sindicatul Valahia.

Sindicatul Valahia, activ în cadrul COŞ Târgovişte cu peste 500 membrii de sindicat, a cerut clasei politice să reanalizeze cadrul legal existent şi să iniţieze modificarea în regim de urgent a următoarelor legi:

- Legea Siguranţei Naţionale, trebuie modificată astfel încât să se permită intervenţia de urgenţă a statului român atunci când o unitate economică strategică este în pericol de a fi adusă în stare de nefunctionare / lichidare;

- Legea Insolvenţei trebuie modificată astfel încât să fie ridicată  administarea specială dacă nu există program de reorganizare după trei ani de  la intrarea în insolvenţă iar administratorul judiciar să poată fi schimbat în această situaţie;

- Legea Exproprierii trebuie modificată astfel încât să  permiteta declanşarea  procedurii de expropriere şi în situaţia în care au fost încălcate clauzele contractului de privatizare, şi/sau  în situaţia în care unităţi de importantă naţională,  din cele prevăzute în lista anexă la Legea Siguranţei naţionale,  care au fost privatizate din fondul proprietăţii statului  şi care sunt sunt aflate în pericol de a fi aduse în stare de nefunctionare sau de lichidare.  Deasemenea, dreapta şi prealabilă despăgubire să nu fie mai mare decât preţul plătit la momentul privatizării, din care să fie scăzute veniturile obţinute din  instrainarile de active/utilaje/patrimoniu etc.

- Adoptarea unei Legi speciale, în regim de urgenţă, derogatoare de la cadrul general al procedurii insolvenţei,  prin care statul român să poată prelua activele privatizate, în contul creanţelor statului sau / şi atunci când este pusă în pericol siguranţă naţională a României .

Istoricul întrării în insolvenţă a COŞ Târgovişte:

1. La finalul lui 2012, Mechel opreşte activitatea , în acelaşi timp, ANAF trece la executarea silită împotriva COŞ Târgovişte pentru datorii de peste 10 milioane de euro. 

2. În februarie  2013 a fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării, conform Încheierii de şedinţa din dată de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a ÎI-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.

3. După încetarea monitorizării post-privatizare,  ruşii  au început să preia din combinat tehnologie şi utilaje. Clauzele din contractul de privatizare prevăd că ruşii trebuiau să menţînă toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali.

4. Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 de milioane de euro.

5. Mechel primeşte banii împrumut de la un off-shore, parte a companiei mama, MECHEL INTERNAŢIONAL HOLDINGS, înregistrat în Elveţia. După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti , pentru 52 de euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei, şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.

6. Înainte de intrarea în insolvenţă este diminuată valoarea acţiunilor de 2500 ori, de la 2.5 lei/acţiune la 0.1 lei/ acţiune şi sunt opritre de la tranzacţionare.

7. Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public. Pachetul de 86,6 la sută din acţiuni al Mechel Târgovişte este preluat Mazur Investments, un off-shore înfiinţat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, off-shore-ul cipriot şi, implicit combinatul, sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL. Societatea e deţinută de ruşii Svetlana şi Oleg Chumachov, părinţii fostului reprezentant al Mechel în România, Olg Chumachova.

8. În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunţată vânzarea către Invest Nikarom, COŞ Târgovişte  a cerut  Tribunalului Dâmboviţa, deschidererea procedurii   insolvenţei.

Imagine indisponibilă

9. Cu şase luni înainte de intrarea combinatului în insolvenţă, SILNEF îşi deschisese un punct de lucru la sediul combinatului. Ea are  ,,de recuperat “ 50 de milioane de euro. SILNEF SRL a dezmembrat secţii din Rafo Oneşti, Tractorul Braşov, Rulmentul Braşov sau Nitramonia Fagăraş. Societatea este controlată de omul de afaceri Silviu Strejuţ, şi este cercetată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro prin comercializarea de fier vechi. Creanţă SILNEF este creată artificial, prin majorarea preţului la fierul vechi, mult peste preţul pieţei.

10. Invocând  insolvenţă, Mechel obligă statul român să plătească salariile restante din fondul de garantare al salariilor. Mai mult , cere că tot statul român să plătească plăţile compensatorii însă au pierdut în instanţa şi au fost obligaţi să le plătească din fonduri proprii.

11.La COS Târgovişte procesul de demolare continuă. Acesta este Bilanţul ,, reorganizării “ COŞ Târgovişte:

- Oţelăria electrică nr. 1 ( OE 1) – demolată în 2015;

- Striper – Anexă OE 2 – demolată în 2015;

- Laminorul degrosisor (LDS) – demolat în 2015 – 2016;

- Fabrică de var – demolate 3 cuptoare din cele 4 , începând cu 2012;

- Tragatoria de bare – descompletată parţial;

- Forja de blocuri şi bare (FBB) – descompletată total, DIN 8 IANUARIE 2018 A ÎNCEPUT DEMOLAREA ACESTEI SECŢII, ŞI DEJA ESTE JUMĂTATE DEMOLATĂ !

- Fabrică de hirogen – demolată în 2012;

- Fabrică de dolomită – dezafectată;

- Secţia recondiţionare lingotiere ( HCL) – dezafectată ;

- Depozitul de păcură – demolat în 2012;

- Sector pregătire OE 2 –demolat în 2012;

- Turnatoria mixtă – dezafectată în 2013;

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite