Jocuri bizare la Combinatul de la Târgovişte. Celor 1.200 de angajaţi, deja notificaţi la concediere, li s-a transmis că ar putea reveni la muncă

Jocuri bizare la Combinatul de la Târgovişte. Celor 1.200 de angajaţi, deja notificaţi la concediere, li s-a transmis că ar putea reveni la muncă

COS Târgovişte. FOTO: C.S.

După ce au fost anunţaţi că vor fi daţi afară, cei 1.200 de salariaţi de la COS Târgovişte au aflat că ar putea reveni la muncă. Preavizul de concediere colectivă anunţat de COS Târgovişte pe 15 iulie a fost revocat. Nu se ştie, deocamdată, în mâna cui este combinatul şi dacă vorbim de o manevră electorală.

Salariaţii au fost anunţaţi, pe 14 septembrie, că vor fi pontaţi până pe 25 septembrie, în şomaj tehnic, cu 75% din salariu.

Sndicaliştii au cerut în repetate rândului Guvernului să salveze COS Târgovişte, iar ministrul Economiei, a declarat, la Găeşti, că încearcă să păstreze locurile de muncă. 

Virgil Popescu a sus că unul dintre scenariile avute în vedere pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte este conversia datoriilor în acţiuni.
 
„COS Târgovişte este, din punctul nostru de vedere, o fabrică de interes naţional. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor în acţiuni, dacă acest scenariu este fezabil îl vom face, vom merge pe el. Alt scenariu este ca activele funcţionale şi activele acelea care cu adevărat sunt funcţionale şi pot să contribuie la o viitoare companie să fie extrase de acolo în contul datoriei şi împreună cu Fortus Iaşi, de exemplu, că şi acolo avem o situaţie cât de cât similară, să facem o companie deţinută de statul român şi să o pornim.
 
Este foarte important pentru noi COS Târgovişte şi ne vom bate să realizăm acest lucru. Nu este uşor, s-au întâmplat multe lucruri ciudate la COS Târgovişte, dar ne batem să le scoatem la capăt", a afirmat ministrul Virgil Popescu.
 
 
Conducerea COS Târgovişte a anunţat concedierea colectivă a salariaţilor combinatului, motivând suspendarea activităţii, pagubele provocate de pandemia COVID-19 şi situaţia generală a combinatului aflat în insolvenţă.
 
Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective.
 
Practic, în toată această perioadă, salariaţii vor fi pontaţi ca şi cum ar fi fost în şomaj tehnic, cu 75% din salariu, până pe 25 septembrie, în condiţiile în care alegerile locale au loc pe 27 septembrie. Conducerea COS nu precizează însă se întâmplă după această dată.
 
FOTO: C.S

Cei mai mulţi dintre angajaţi sunt din localităţile limitrofe Municipiului Târgovişte, ceea ce face din asta o problemă socială a judeţul Dâmboviţa.
 
Situaţia în Combinat este foarte tulbure, spune liderul de Sindicat, Nicolae Dragodănescu. El precizează că salariaţii nu au contract colectiv de muncă, iar patronii se vor prevala de legea insolvenţei.
 
În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.
 
Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.
 
Societatea COS TÂRGOVIŞTE S.A. se află în etapa de reorganizare judiciară prevăzută de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Prin Hotararea intermediara 417 din data de 04.12.2019, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activitatii COS TARGOVISTE S.A. propus de creditorul Alphard Financial Corp. si votat de Adunarea Creditorilor in data de 24.10.2019. Procedura generală a insolvenţei a fost deschisă prin Încheierea de şedinţă din data de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.
 
Capitalul social al societăţii COS TÂRGOVIŞTE S.A. este de 172.125.307,50 lei, fiind format din 68.850.123 acţiuni, valoarea nominală a unei acţiuni fiind de 2,50 lei/acţiune. Acţiunile societăţii sunt admise la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Standard, simbol COS. După declanşarea procedurii generale a insolvenţei faţă de societate conform Încheierii de şedinţă din data de 22.02.2013 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013, acţiunile societăţii COS TÂRGOVIŞTE S.A. sunt suspendate de la tranzacţionare.
 
CITEŞTE ŞI:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările