Prefectul de Dâmboviţa, despre situaţia de la Mechel: „Se va munci sub numele de COS Târgovişte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mechel Târgovişte se va numi COS Târgovişte
Mechel Târgovişte se va numi COS Târgovişte

Patronii de la Invest Nikarom, cei care au preluat toate combinatele Mechel din ţară, au decis să revină la numele de „COS” pentru combinatul de la Târgovişte, potrivit prefectului de Dâmboviţa, care a avut vineri o întâlnire cu noua conducere, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean.

Potrivit prectului Victor Sanda, activitatea ar putea fi reluată pe 10 martie, dacă până atunci, noii patroni fac rost de încă 10.000 de tone de fier vechi, necesare reluării activităţii şi repornirii motoarelor.

„Discuţia a fost constructivă, cu nuanţe care pe noi ne-au bucurat şi primul lucru care ne-a bucurat a fost că se va munci sub marca COS Târgovişte, nu se va mai numi nici Mechel, nici Nikarom, cum îi cheamă pe ăştia, ci COS Târgovişte. Un lucru care iar ne-a bucurat este că au început să umble după cumpărătorii tradiţionali ai lui COS Târgovişte, care dispăruseră după firmament. Au probleme cu finanţarea, au probleme cu fierul vechi. Singurul argument care ar putea să întârzie data de 10 martie, ar fi numai fierul vechi. Ei au numai 10.000 de tone şi au nevoie de 15-20.000 de tone ca să poată să reia cum trebuie procesul de producţie pentru că ei au acele cheltuieli constante care trebuie plătite şi când fabrici două tone de oţel şi când fabrici 20.000 de tone de oţel”, a declarat prefectului judeţului Dâmboviţa.

Conducerea a lăsat să se înţeleagă că va chema la muncă doar 75% din personal, urmând ca restul, aproximativ 350 de salariaţi, să revină în momentul în care sunt suficiente comenzi de onorat.

„Pe parcurs ce producţia se va apropia de capacitatea normală, vor începe să aducă la serviciu şi pe cei 350  care nu încep pe data de 10 martie. Noi nu ne ferim să spunem că am insistat ca să îi aducă pe toţi la muncă, dar se pare că resursele financiare şi comenzile pe care le au, nu le pot permite să aducă la muncă decât 75% din personalul pe care îl au. Pentru judeţul Dâmboviţa, Mechel este de o importanţă covârşitoare, din punct de vedere al locurilor de muncă, din punctul de vedere al stabilităţii financiare a judeţului”, a mai spus Vcitor Sanda.
 

Câmpia Turzii şi Oţelul Roşu, deocamdată, „pe bară”

Se pare însă că noii patroni nu îşi permit reluarea activităţii şi la combintele din Câmpia Turzii şi Oţelul Roşu. „Au ca prioritate principală repornirea activităţii la Târgovişte şi la Ductil Buzău. Nu vor reporni activitatea la Câmpia Turzii şi Oţelul Roşu pe care le bagă în conservare. Data la care au spus că vor începe, după data de 10 martie. Au spus că au început măsurile de reorganizare, au spus că vor elibera din funcţie sau au eliberat deja o parte din ceea ce însemna suprastructura de conducere adusă de Mechel anterior, că vor menţine pe unii dintre ei şi că vor încerca să dea drumul cât mai repede”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

La sfârşitul lunii februarie, Mechel a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari, 230 de lei, companiei româneşti Nikarom SRL, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a avut în 1990 peste 10.000 de salariaţi, iar în anul 2000 mai erau 5.700 de angajati, în prezent fiind aproximativ 2.000 de angajaţi.

Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite