Sumă enormă investită de Consiliul Judeţean Suceava într-un proiect total inutil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Suceava a băgat cinci milioane de euro, bani europeni, în Centrul Economic Bucovina, complex în care ar fi trebuit să-şi dezfăşoare activitatea zeci de agenţi economici. Cum nimeni nu s-a înghesuit să-şi mute afacerile acolo, centrul urma să fie transformat în terminal pentru aeroportul sucevean, însă nici acest lucru nu poate avea loc, deoarece expertiza tehnică a arătat că imobilul nu poate fi compartimentat corespunzător.

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a investit cinci milioane de euro în complexul Centru Economic Bucovina, care ar fi trebuit să atragă tot felul de agenţi economici în zona aeroportului din Suceava. De 12 ani de zile de când a fost inaugurat, acest centru pare părăsit, astfel că reprezentanţii CJ Suceava s-au gândit să-l transforme în terminal pentru aeroport. Expertiza tehnică a clădirilor a arătat că acestea nu pot suporta o compartimentare adecvată unor terminale de pasageri şi a unei hale de depozitare cargo, aşa cum a intenţionat administraţia judeţeană aşa că rămâne în continuare fără niciun fel de utilitate.

„Regia Autonomă Aeroportul <<Ştefan cel Mare>> Suceava solicită revocarea dreptului de administrare asupra bunurilor proprietate publică şi privată a judeţului Suceava din cadrul imobilului Centrului Economic Bucovina, transmise în administrarea regiei. Solicitarea este motivată prin prisma faptului că, din expertiza tehnică realizată asupra clădirilor primite în administrare, a rezultat faptul că aceste clădiri nu pot suporta o compartimentare adecvată care să permită obţinerea avizelor prevăzute de legislaţia specifică în vederea transformării acestora în terminal de pasageri pentru plecări, terminal de pasageri pentru sosiri, şi respectiv în hale de depozitare cargo, astfel încât realizarea unui studiu de prefezabilitate nu se mai justifică”, a arătat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc.

În acest condiţii, imobilul va reveni în proprietatea CJ Suceava, autorităţile judeţene urmând să-i găsească o utilitate, după mai bine de zece ani în care investitorii nu s-au înghesuit deloc să-şi desfăşoare activitatea în acel loc.

În anul 2006, CJ Suceava a inaugurat Centrul Economic Bucovina, o investiţie ce ar fi trebuit să atragă zeci de investitori şi să reprezinte un punct de referinţă în dezvoltarea economică ulterioară a judeţului. De atunci şi până în prezent, cele cinci milioane de euro – bani europeni – investite în acest proiect par să fi fost aruncate pe geam. Cele zece corpuri de clădire – opt pavilioane în care ar fi urmat să îşi desfăşoare activitatea feluriţi agenţi economici, un „incubator de afaceri”, cu spaţii pentru birouri dar şi un impresionant pavilion expoziţional, în jurul cărora îmbătrânesc hectare întregi de platforme betonate, nu au reuşit să atragă foarte mulţi clienţi.

Uşile sunt toate încuiate, aleile şi parcările pustii, nici măcar un câine de pripas nu înveseleşte atmosfera.

„Incubator de afaceri” evitat de investitori

Acum 12 ani era un prilej de mândrie să se afirme că Centrul Economic Bucovina a fost realizat ca urmare a unei iniţiative a Consiliului Judeţean Suceava, datând de la începutul anilor 2000 pentru punerea acesteia în practică dându-se lupte acerbe cu alte judeţe. Centrul Economic de la Suceava a avut câştig de cauză şi a primit undă verde de la Ministerul Integrării. Licitaţia de execuţie a fost câştigată, ca antreprenor general, de către societatea comercială grecească AKTOR.

Lucrările au început în 2004, iar inaugurarea a avut loc pe data în noiembrie 2006, prilej cu care a fost realizată o acţiune comună a Consiliului Judeţean cu Camera de Comerţ şi Industrie, ce şi-a organizat topul firmelor în pavilionul de expoziţii nou inaugurat.

Se spera atunci că cele opt pavilioane vor fi imediat închiriate de agenţi economici care să dezvolte activităţii de IT, dar şi activităţi industriale specifice zonei – de la industria de mic mobilier la industria de confecţii şi tricotaje, mizându-se şi pe o afluenţă importantă de investitori străini. Timpul a dovedit că nici afaceriştii români nu au fost interesaţi de construcţiile izolate în mijlocul câmpului, darmite cei veniţi din afara graniţelor. Centrul Economic Bucovina deţinea o pagină de internet proprie – www.cebs.ro, unde acum 12 ani erau prezentate toate serviciile şi facilităţile pe care le oferea, acum desfiinţată.

În toamna anului 2015, Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava de la vremea respectivă, a venit cu propunerea ca pavilionul expoziţional al Centrului Economic Bucovina să fie transformat în terminal al Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Suceava. Ideea lui a început să prindă contur până la expertiza tehnică care a scos la iveală că imobilul nu poate fi compartimentat pentru a fi amenajat respectivul terminal. Astfel, autorităţile judeţene vor trebui să-i găsească altă utilitate „incubatorului de afaceri” al judeţului Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Cum s-au pierdut 1,2 milioane din euro din cauza nefinalizării la timp a unui centru social de lux pentru tineri, femei abuzate, foşti puşcăriaşi şi orfani

Investiţie inutilă la Iaşi. Într-un sat fără elevi se construieşte o şcoală imensă. Jumătate dintre clasele în care s-au băgat sute de mii de euro vor fi goale

România lucrului prost făcut: milioane de lei pentru o clădire din mijlocul pustietăţii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite