România lucrului prost făcut: milioane de lei pentru o clădire din mijlocul pustietăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietăţii. FOTO Dănuţ Zuzeac
Casa Corpului Didactic Suceava a fost construită în mijlocul pustietăţii. FOTO Dănuţ Zuzeac

Campania „România lucrului prost făcut“ continuă cu povestea Casei corpului didactic din Suceava, o clădire aflată în construcţie încă de la finalul anului 2012, care a înghiţit mulţi bani şi care e realizată în pustiu.

În anul 2010, în vremea când inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava era Petru Carcalete, a fost aprobat un proiect de ridicare a unei noi Case a corpului didactic (CCD) pe un deal din comuna suceveană Şcheia. Teoretic se află la o distanţă de aproximativ 6 kilometri de oraş, dar practic este vorba despre într-o zonă pustie, fără drum de acces şi fără utilităţi.

Lucrările de la viitorul sediul al CCD Suceava bat pasul pe loc, chiar dacă Ministerul Educaţiei a promis în ultimii ani că va aloca diverse sume de bani pentru continuarea investiţiei. Clădirea CCD trebuia să fie finalizată în toamna lui 2015, dar în prezent, sediul din Şcheia înseamnă scheletul unei clădiri, o haită de câini şi un cioban care plimbă oile prin zonă. În zona respectivă, fostul inspector şcolar general Petru Carcalete şi adjunctul său, Vasile Monacu, au suprafeţe mari de teren.

Din 2012 şi până în prezent, Ministerul Educaţiei a alocat pentru clădire aproape două milioane de lei: în 2012 au fost băgaţi 910.000 de lei, în 2013 – 590.000 de lei, în 2014 – 448.000 de lei. În 2015, a fost promis un milion de lei, iar anul trecut 1,8 milioane de lei, însă banii din 2015 şi 2016 nu au mai ajuns în conturile IŞJ Suceava. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la circa două milioane de euro, bani din care se vor face şi racordurile la apă, canal şi energie electrică. Anul acesta, Ministerul Educaţiei a alocat (deocamdată doar pe hârtie) 450.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la noul sediul CCD.

„Nu am mai primit bani, pentru că a fost scandalul cu amplasamentul şi nu s-a mai mişcat nimic. A apărut în presă că locaţia nu este bună. Să nu uităm că, în 1964, Spitalul Judeţean de la Suceava era exact într-un câmp. Unde este acum? Hai să vedem“, a decarat actualul şef al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr. Ministerul Educaţiei a informat IŞJ Suceava că va continua să aloce fonduri pentru construcţia noului sediu al CCD atunci când Primăria comunei Şcheia va aduce utilităţile în zonă.

Cei care au gândit ca fiind potrivită locaţia noului sediu al CCD la Şcheia aveau în plan un racord foarte facil la şoseaua de centură, fiind o distanţă de vreo 300 de metri. Problema ţine de legalitate, pentru că la şoselele de centură nu se pot intersecta decât drumurile naţionale şi, prin excepţie, cele de interes judeţean. Drept urmare, s-a găsit, cel puţin în teorie, o altă soluţie: racordarea la un drum judeţean, pe sub un pod.

Primele proiecte

Un prim proiect era pentru o clădire a CCD în apropierea sediului IŞJ, pe un teren ce aparţine de Colegiul Naţional „Petru Muşat“. Acolo urmau a se face lucrări ample de consolidare a terenului, însă ideea a fost abandonată. Al doilea proiect era în zona Şcolii Generale nr. 8 din cartierul sucevean George Enescu, dar a fost o problemă cu accesul, astfel că şi al doilea proiect a fost abandonat.

Carcalete a venit cu o altă idee, ce viza cheltuirea unor sume mari de bani de la Ministerul Educaţiei, prin IŞJ Suceava, pentru un nou proiect, total diferit şi la o scară mai mare decât fuseseră celelalte două proiecte. Totul după ce Primăria Şcheia a dat, gratuit în anul 2009, Casei Corpului Didactic o suprafaţă de jumătate de hectar de teren.

Anunţul a fost publicat pe SEAP pe 11 mai 2012, iar contractul a fost atribuit la 1 octombrie 2012, unei firme din Oaş, când Petru Carcalete nu mai era şef al IŞJ Suceava, într-o perioadă când alte investiţii importante erau blocate, de exemplu cea a şoselei de centură.

Valoarea finală a construcţiei ar trebuie să fie 4,7 milioane de lei, la care se adaugă costul utilităţilor – racordurile la apă, canal şi energie electrică estimate la 3,3 milioane de lei. Utilităţile de la CCD se presupunea că ar urma să fie făcute de către Primăra comunei Şcheia, însă autorităţile locale au arătat că nu sunt obligate să le realizeze.

Ce spune primarul din Şcheia

În 2016 reprezentanţii primăriei Şcheia au declarat că vor asigura modernizarea drumului până la CCD şi extinderea reţelelor de utilităţi. „Ca urmare a adresei referitoare la modernizarea drumului de acces spre obiectivul Casa Corpului Didactic Suceava, vă informăm că: urmare a aprobării în anul 2014 a noului PUG al comunei Şcheia, zona a fost introdusă în intravilanul localităţii, înregistrându-se premisele pentru modernizarea respectivului drum, precum şi pentru extinderea reţelelor de utilităţi. Primăria comunei Şcheia intenţionează ca în cel mai scurt timp să efectueze investiţii în vederea modernizării drumului, precum şi a extinderii reţelelor de utilităţi“, a transmis în 2016 Inspectoratului Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia.

Ulterior, edilul comunei Şcheia a arătat că nu s-a angajat să aducă utilităţile la noul sediul al CCD, el spunând că doar le-a pus în vedere celor de la IŞJ Suceava că Primăria Şcheia le-a dat gratuit terenul pentru execuţia investiţiei şi că anumite utilităţi pot fi trase din zona fabricii Rulmentul.  În concluzie, tot Ministerul ar trebui să plătească drumul şi aducerea utilităţilor.

Amfiteatru şi sute de locuri de parcare

Clădirea din Şcheia are demisol, parter şi două etaje şi a fost construită în câmp, la peste un kilometru de prima casă locuită. Noua Casă a Corpului Didactic este prevăzută cu o bibliotecă la parter, trei depozite, un birou al bibliotecarei şi o sală de lectură de 90 de metri pătraţi. La cele două etaje vor fi încăperi destinate personalului CCD, dar va avea şi nouă camere de cazare şi un apartament unde profesorii sau alţi invitaţi ce vor veni la Suceava pentru cursuri de formare vor putea înopta.

La demisol este prevăzut un garaj auto cu două locuri, o zonă pentru centrala termică pe lemne, un spaţiu pentru un centru de multiplicare, dar şi o spălătorie pentru lenjeria din camerele de cazare. De asemenea, pentru că toate activităţile de amploare ale CCD se desfăşurau în săli închiriate cum ar fi la Şcoala Filadelfia, sediul are prevăzut, într-o laterală, construirea unui amfiteatru cu peste 300 de locuri. De asemenea, sunt prevăzute şi 200 de locuri de parcare.

Alte ştiri pe această temă:

România lucrului prost făcut. Cum a ajuns o hidrocentrală de 163 de milioane de euro imposibil de folosit fiindcă ar demola două poduri de cale ferată

România lucrului prost făcut. Cum „s-a spart“ 1 milion de euro de la UE pentru o pădure cu alei crăpate şi iarbă cât casa

România lucrului prost făcut: milioane cheltuite pe o staţie de epurare inexistentă. „Probabil s-a furat!“ FOTO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite