DSVSA Ialomiţa eliberează aprobări temporare pentru sacrificarea mieilor

DSVSA Ialomiţa eliberează aprobări temporare pentru sacrificarea mieilor

Sacrificarea mieilor se va face în spaţii special amenajate FOTO Adevărul

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimnetelor Ialomiţa informează crescătorii de ovine că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale pot solicita aprobarea temporară a unui spaţiu destinat exclusiv scrificării mieilor din exploataţia proprie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest sens, cei interesaţi trebuie să asigure facilităţi care să respecte  regulile generale şi speciale de igienă, cerinţele privind bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor.
 
Prin urmare, în cazul sacrificării  mieilor în aceste spaţii amenajate temporar, se vor avea în vedere următoarele: respectarea regulilor generale şi specifice de igienă; controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial; respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial;
eliminarea subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman conform cu prevederile legale.
 
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniţi din exploataţia proprie în spaţiul amenajat temporar la nivelul exploataţiei, nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranta alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.
 
"Dorim să precizăm că nu este permis accesul consumatorilor finali în interiorul exploataţiei şi al spaţiului temporar de sacrificare. În acest sens, proprietarul trebuie să asigure condiţiile corespunzătoare pentru comercializarea cărnii de miel.
 
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimnetelor Ialomiţa face un  apel către consumatori şi îi roagă să achiziţioneze carne de miel doar din spaţii şi unităţi supuse controlului sanitar veterinar. Totodată vine în sprijinul acestora şi prezintă principalele caracteristici organoleptice ale cărnii de miel refrigerate : suprafaţa cu peliculă uscată, de culoare roz-roşie, pe secţiune uşor umedă, la atingerea cu  degetul existand senzaţia de rece fără a se lipi; consistenţa este fermă, elastică, depresiunile  formate la apăsarea cu degetul revin repede şi  complet; mirosul este plăcut, caracteristic speciei; grăsimea este albă sfărâmicioasă", au anunţat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările