În ce perioadă se va permite sacrificarea mieilor pentru Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sacrificarea mieilor se va face în spaţii amenajate şi autorizate temporar FOTO Adevărul
Sacrificarea mieilor se va face în spaţii amenajate şi autorizate temporar FOTO Adevărul

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că, în perioada 21 aprilie - 1 mai, se va permite sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Carnea de miel este destinată doar consumatorului final şi nu poate fi vândută în magazine sau pieţe.

Conform ANSVSA, sacrificarea mieilor se face în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată, identificate şi înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar şi marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi înregistrate sanitar-veterinar.

"Pentru perioada 21 aprilie - 1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate şi autorizate temporar. Aceste spaţii, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, se pot organiza de către autorităţile locale, asociaţiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcţionare temporară de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană şi unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali", arată sursa citată.

Spaţiu temporar pe lângă ferme

Sacrificarea mieilor în spaţiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.

Acolo unde nu există abatoare autorizate şi distanţa până la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-şi valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spaţiu temporar de sacrificare la ferme. DSVSA judeţeană aprobă funcţionarea unui astfel de spaţiu dacă se pot respecta regulile de igienă, de bunăstare a animalelor şi de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii.

Şi în această situaţie, carnea obţinută în urma sacrificării, expertizată sanitar-veterinar şi marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final şi nu poate fi comercializată în pieţe sau magazine.

Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial, subliniază ANSVSA.

"Recomandăm cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare numai din locuri sau spaţii autorizate, pentru că există garanţia controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor", adaugă sursa citată.

Vă mai recomandăm şi:

Suedia vs România la un an de pandemie: avem 10.835 de morţi în plus. A fost un succes strategia relaxată a nordicilor?

Cine se va implica cu trupe într-un eventual conflict în Ucraina? Care este miza şi cum se poate schimba lumea din jurul nostru?

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite