Bolnavii de tiroidă şi diabeticii, în pericol din cauza crizei de medicamente. „Mi s-a spus că organismul poate rezista cinci zile. Iar cei din jur îţi spun să fii calm!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza medicamentului căutat cu disperare de pacienţi nu pare a se apropia de sfârşit FOTO: Alina Mitran
Criza medicamentului căutat cu disperare de pacienţi nu pare a se apropia de sfârşit FOTO: Alina Mitran

Lipsa de pe piaţă a medicamentului Euthyrox necesar pacienţilor cu tulburări de glandă tiroidă a devenit o chestiune de viaţă şi de moarte pentru ei. O criză este şi în cazul Siofor, medicament pentru diabetici, însă aceştia au la dispoziţie alte pastile cu aceeaşi subtanţă activă.

Pacienţii care au diverse tulburări ale funcţionării glandei tiroide trăiesc în aceste zile momente crunte, medicamentul care pentru ei este vital, Euthyrox, lipsind de mai multe luni din farmacii. Mai mult, criza s-a mutat şi în localităţile de graniţă din ţările vecine. Chiar şi cei mai prevăzători farmacişti şi-au epuizat stocurile, iar zeci de  pacienţi care adresează întrebări pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro sunt încă în aşteptarea unui răspuns.

Site-ul oficial pe care pot fi verificate stocurile întregeşte imaginea crizei. Câteva zeci de mii de comprimate, în funcţie de concentraţie, în fiecare judeţ, asta însemnând, la patru folii în fiecare cutie, a câte 25 comprimate/folie, până în 300 de cutii. Întrebarea pe care, însă, şi-o pun inclusiv farmaciştii, văzând situaţia stocurilor, este: „Unde sunt, că noi n-avem?!“.

„Cei care ne confruntăm de multă vreme cu această problemă medicală mai avem, poate, stocuri pentru o lună-două, dar cei operaţi de curând s-au trezit dintr-odată în faţa unei probleme fără ieşire. Efectiv nu au medicamente pentru poimâine. Mie mi s-a spus, la externarea din spital, că organismul poate rezista cinci zile. Cinci zile, atât. Iar cei din jur îţi spun să fii calm, să nu te panichezi!“, a mărturisit un pacient ceea ce trăieşte în aceste zile când bate la uşa fiecărei farmacii care îi iese în cale, asta în condiţiile în care nu scrie, mare, în vitrină: „Nu avem: MĂŞTI, DEZINFECTANT, MĂNUŞI, EUTHYROX, SIOFOR“.

„Oricât ai fi de bine intenţionat nu ai cum să-mparţi cantităţile astea infime“

Şefa Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi, spune că sistemul a mai traversat astfel de crize, însă îngrijorător este contextul. Criza se generalizează, iar producătorii vor livra, foarte probabil, prioritar pe pieţele de unde le vin bani mai mulţi, România preferând politica plafonării preţului medicamentelor. Din discuţiile pe care şefii colegiilor din ţară le poartă permanent se ştie că va veni în curând o tranşă, dar infimă.

„Din discuţiile pe care şefii colegiilor din ţară le poartă permanent se ştie că va veni în curând o tranşă, dar infimă. „Ce să faci cu 10 cutii?“

- Luiza Drăgoi - Şefa Colegiului Farmaciştilor Olt

„Ce să faci cu 10 cutii? Noi acum vom restricţiona, dar indiferent cât ar fi, 10 cutii înseamnă 40 de folii, mai mult de 40 de oameni nu pot să ia din el. Plus că nu pot să-i dau unuia care ia concentraţie de 100 o folie de 25, pentru că foloseşte patru tablete într-o zi şi vă daţi seama că în patru-cinci zile termină folia. Oricât ai fi de bine intenţionat nu ai cum să-mparţi cantităţile astea infime. Bine, că nu le-am văzut nici pe astea“, a mai spus Drăgoi.

Ea a atras atenţia pacienţilor că foarte repede va veni momentul în care vor fi nevoiţi să se adapteze şi să accepte şi alte forme comerciale, e vorba şi de alte patologii, dacă se pot adapta concentraţiile. Este deja cazul pacienţilor diabetici, care nu mai găsesc medicamentul Siofor, în schimb încă mai au la dispoziţie medicamente cu aceeaşi substanţă activă, comercializate sub altă denumire, de la alţi producători.

Euthyrox doar pe reţetă

Oficialii recunosc în sfârşit criza şi au recomandat eliberarea medicamentului vital doar pe bază de reţetă medicală. Asta pentru că Euthyrox  se putea cumpăra, în fapt, din orice farmacie şi aproape în orice cantitate, mulţi pacienţi reuşind astfel să se pună la adăpost pentru mai multă vreme.

Reprezentanta Agenţiei Medicamentului, Anca Crupariu, a declarat că producătorul a transmis că va livra necesarul pentru următoarele patru luni, aşteptându-se intrarea în ţară, în curând, de noi cantităţi. Mai mult, menţionează că pe piaţă există şi soluţia orală pe bază de levotiroxina ( substanţa activă din Euthyrox).

„Am solicitat Colegiului Farmacistilor din România să posteze pe site un apel către farmaciştii din toată ţara la respectarea obligaţiei de a elibera Euthyrox pe bază de prescripţie medicală cu marcarea pe reţetă a datei eliberării“, a menţionat Crupariu.

Realitatea din teren arată însă că nici forma lichidă nu este mai uşor de găsit. În plus, spun farmaciştii, nu-şi permit să fie ei cei care înlocuiesc medicamentul, în lipsa unei indicaţii clare a medicului.

În tot acest timp, disperarea s-a mutat din farmacii şi cercul de prieteni pe forumurile on-line, unde anunţuri de tipul: „Apel!!! Caut medicamentul EUTHYROX !!! Am nevoie de el pentru a supravieţui!“ sunt tot mai frecvente.

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite