Tavanul Bisericii din Alţâna, monument istoric construit în secolul al XVI-lea, s-a prăbuşit

Tavanul Bisericii din Alţâna, monument istoric construit în secolul al XVI-lea, s-a prăbuşit

Tavanul bisericii s-a prăbuşit FOTO Curator Rosemarie Müller

Tavanul bisericii evanghelice fortificate din Alţâna, monument istoric construit în secolul al XVI-lea, s-a prăbuşit, anunţă Biserica Evanghelică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biserica Evanghelică C. A. din România a anunţat într-o postare pe pagina oficială de Facebook că miercuri, tavanul bisericii fortificate din Alţâna, s-a prăbuşit.  „Au venit veşti despre prăbuşirea tavanului, în zona navei centrale, azi, pe 4 noiembrie 2020. Stranele, steagurile de breaslă şi orga au fost grav avariate. Zona corului cu altarul şi frescele expuse au rămas intacte. Clădirea bisericii din Alţâna a fost închisă vizitatorilor din cauza fisurilor din tavan. Datorită acestui fapt, nimeni nu a fost rănit în accident”, arată reprezentanţii Bisericii Evanghelice.
 
Biserica evanghelică fortificată din Alţâna, judeţul Sibiu, a fost construită în secolul XVI, pe locul unei bazilici romanice mult mai vechi, fiind monument istoric. 
 
 
 

Istoria monumentului

Iniţial, bazilică romanică de secol XIII, actuala biserică evanghelică, a suferit multiple transformări gotice târzii şi păstrează una dintre cele mai valoroase piese liturgice atribuite acestui stil din Transilvania: o cristelniţă datată în anul 1404, cu inscripţia „Anno domini millessimo CCCCIIII tempore regis Sigismundi”.
 
Este fortificată cu o incintă ovală, prevăzută cu patru turnuri de apărare exterioare, plasate în cele patru puncte cardinale, iar pe latura estică a fost construit un zwinger, conform informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu.
 
Alţâna este locul unde s-a refugiat în 1574 un urmaş al împăraţilor bizantini, Iacobus Paleologus, care a scris aici opera „Disputatio scholastic”.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările