Singurul român care produce pălincă de nuci este din Satu Mare. Iosif Bondici ştie secretele acestei licori vindecătoare

Singurul român care produce pălincă de nuci este din Satu Mare. Iosif Bondici ştie secretele acestei licori vindecătoare

Iosif are de gând să-şi construiască propria pălincărie în care să producă renumita pălincă de nuci

Iosif Bondici (51 de ani), un profesor de educaţie tehnologică din Satu Mare, produce un tip de pălincă ieşită din comun, din nuci, realizată după o reţetă secretă aflată de la un episcop din Ungaria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul sătmărean Iosif Bondici (51 de ani) ştie secretele realizării pălincii din nuci, o licoare extraordinară a cărei reţetă a aflat-o la începutul anilor 2000, în Ungaria. Pe atunci, bărbatul muncea în vacanţă, alături de nişte prieteni, pe moşia unui episcop romano-catolic din Debrecen, Ungaria.

Ei culegeau vişine şi nuci, din care episcopul făcea pălincă. Iosif Bondici spune că l-a rugat pe episcop să îi spună reţeta şi, într-un final, acesta i-a dezvăluit-o, făcându-l să promită, însă, că nu o va transmite altora şi, mai ales, că nu va face afaceri cu această reţetă decât după moartea episcopului.

„Episcopul avea vreo 50 de hectare de nuci, iar într-o zi nu m-am mai putut abţine şi l-am întrebat ce face cu ele. Atunci m-a dus într-o pivniţă imensă, unde erau nişte cazane, şi mi-a dat să gust din această pălincă. La scurt timp, mi-a dat şi reţeta, dar au trecut ani buni până când să o şi produc. I-am promis că voi face asta doar după moarte lui“, explică Iosif Bondici.

Record mondial

Iosif Bondici era cât pe ce să fie primul român care bate un record mondial, după ce a îmbuteliat cinci litri, cea mai mare cantitate de pălincă de nuci îmbuteliată vreodată. „Am solicitat să se omologheze în Cartea Recordurilor pălinca de nucă, pentru că este o băutură deosebit de rară care are şi efect de medicament. Vindecă foarte multe tipuri de afecţiuni“, spune bărbatul.

O echipă de la Guiness Book l-a anunţat pe acesta că va veni la Satu Mare, în anul 2011, pentru a omologa acest record bătut. Însă aceştia i-au transmis, la scurt timp, că nu există termen de comparaţie pentru acest lucru şi că nu mai este posibilă înregistrarea acestui record. „După ce le-am transmis solicitarea cei de la Guiness Book, au făcut verificări şi mi-au comunicat că sunt singurul producător de pălincă de nuci din lume. Am stabilit data pentru omologare, dar nu au mai venit“, povesteşte Bondici.

Băutura este îmbuteliată în sticle de cele mai diverse forme, de la cele ornate cu cifre pentru aniversări, clepsidre, butoiaşe, mitraliere sau zeiţe, până la îndrăzneaţa sticlă în formă de penis. Sticlele le importă din Ungaria, tot din oraşul Debrecen, de la un producător local. „Sticlele sunt foarte scumpe, le aduc de la un producător care produce sute de modele“, adaugă Bondici.

Produce băutura de şase ani

Iosif Bondici a început să producă şi să vândă pălincă de nuci în urmă cu şase ani. Joszi, cum îi spun prietenii, mărturiseşte că nu îşi doreşte să facă o afacere din vânzarea acestei băuturi-unicat, ci doar să îşi rotunjească veniturile. 

Încă din 2006, Nut Brandy este marcă înregistrată şi Iosif participă cu plăcere la toate târgurile de profil, fiind recunoscut ca producător tradiţional. Locuieşte în satul Mărtineşti, din Satu Mare, dar se trage din comuna Medieşu Aurit, sat Medieş Vii, acolo unde şi produce această pălincă împreună cu socrii lui. Nu face cantităţi mari, ci doar cât să umple câteva sticle. Preţurile variază între 120 şi 250 de lei, în funcţie de forma sticlei şi de gramaj. 

Sticlele în care pun pălinca sunt foarte scumpe, le aduc de la un producător din Ungaria care produce sute de modele- Iosif Bondici, producător de pălincă.

Îşi doreşte propria palincărie

Pasionat de mic de tehnică, Iosif Bondici şi-a dorit de mic să devină electronist. Un alt vis al lui era ca într-o zi să ajungă un înotător cunoscut, asta după ce a făcut înot de performanţă ani la rând şi a obţinut rezultate bune la competiţii şi olimpiade. După terminarea liceului, a urmat cursurile Facultăţii de Electronică aplicată de la Oradea şi mai apoi o şcoală postuniversitară de educaţie tehnologică, în acelaşi oraş. Forţat de situaţia materială, imediat după terminarea şcolii postuniversitare s-a angajat în învăţământ, domeniu în care profesează şi în prezent. Când vine vorba de planuri de viitor, Iosif intenţionează să-şi construiască propria pălincărie în care să producă renumita pălincă de nuci.

Episcopul m-a dus într-o pivniţă imensă, unde erau nişte cazane, şi mi-a dat să gust din această pălincă. La scurt timp, mi-a dat şi reţeta- Iosif Bondici, producător de pălincă.

Vă recomandăm şi

Pălinca, „ţuica diplomaţilor“. Cum se prepară cea mai bună licoare din ţară, renumită şi-n Japonia

Scriitorul Felician Pop din Satu Mare dezvăluie în cartea sa, „Povestea pălincii“, de ce această licoare făcută în judeţul său natal e cea mai bună din lume. În zonă, băutura e poreclită „ţuica diplomaţilor“, ducându-i-se renumele până-n Japonia.

Festivalul pălincii, al berii, Fabricat în Satu Mare şi Ziua Recoltei, în toamna acestui an. Vezi în ce zi se vor desfăşura

Festivalul pălincii, ziua recoltei, fabricat în Satu Mare dar şi festivalul berii. Toate cele trei evenimente vor avea loc anul acesta în toamnă, în septembrie şi octombrie. Programul a fost stabilit deja de Consiliul Judeţean Satu Mare.

Un sătmărean a înfiinţat singura livadă 100% ecologică din judeţ. Merele sunt transformate în suc natural sau pălincă

Un sătmărean a înfiinţat, la Homorodu de Jos, o livadă 100% bio, care se întinde pe 14 hectare. Merele ecologice sunt culese manual şi vândute apoi pentru consum sau transformate în suc natural sau în pălincă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările