S-au redeschis salinele României: măsuri, program şi preţuri. Deşi obligatorie, purtarea măştii nu este respectată FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina Turda Foto Adevărul
Salina Turda Foto Adevărul

Odată cu relaxarea măsurilor privind pandemia de coronavirus, începând cu data de 15 iunie s-au redeschis şi o parte dintre salinele din România.

GALERIE FOTO

Majoritatea destinaţiilor pentru speleoterapie naturală - tratament terapeutic pentru o serie de afecţiuni - în mod special respiratorii - din România şi-au redeschis porţile publicului larg. 

Bazele turistice ale salinelor trebuie însă să respecte o serie de măsuri pentru siguranţa sănătăţii publice, pentru evitarea transmiterii şi răspândirii Covid - 19, chiar dacă este vorba despre un mediu considerat aseptic.

Măsurile luate sunt aceleaşi pentru toate salinele deschise: la intrarea în incinte, înainte de achiziţionarea biletelor, se efectuează un triaj epidemiologic prin măsurarea temperaturii de la o distanţă de siguranţă; persoanelor cu temperatura peste 37,3 grade C, nu le va fl permis accesul; purtarea măştilor de protecţie respiratorie este obligatorie, ca în orice spaţiu închis - deşi acest lucru, din păcate, nu este respectat de toată lumea; respectarea distanţei sociale de siguranţă este de minimum 1,5 m la îmbarcare/debarcare şi pe tot parcursul traseului turistic.

În plus, dezinfectarea obligatorie a mâinilor se face la intrarea în incintă, dar şi la urcarea în mijloacele de transport care asigură accesul vizitatorilor în Baza Turistică. Pe tot traseul turistic, sunt amplasate dispensere cu dezinfectanţi avizaţi. 

Salina Slănic Prahova Foto Adevărul

Şi în cazul mijloacelor de transport purtarea măştii de protecţie şi respectarea distanţei sociale de minimum 1,5 m sunt obligatorii.

Vizitatorii au obligaţia să respecte recomandările indicaţiilor personalului autorizat, iar dezinfectarea căilor de acces, a suprafeţelor de contact şi a mijloacelor de transport se va efectua de cel puţin două ori în timpul programului şi o dată la finalul acestuia, promit administratorii bazelor turistice.

Vă oferim o serie de nformaţii, despre program, acces şi preţuri, preluate fie de pe site-urile salinelor, dacă acestea au, fie din baza Salrom, în administrarea căreia se află. 

Este de reţinut că cei care doresc gratuitate sau alte facilităţi trebuie să prezinte documente. Biletul de intrare permite accesul o singură dată pe zi. În toate salinele există spaţii de relaxare, divertisment şi tratament, dar ţineţi cont de faptul că, fiind încă în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus, ca în orice spaţiu închis, nu toate serviciile / facilităţiile sunt disponibile, ci, în general, doar cele care presupun, spre exemplu, sporturi individuale sau de divertisment în grupuri mici. 

SALINA OCNELE MARI - VÂLCEA

Cea mai veche mină de sare din ţară, Salina Ocnele Mari s-a redeschis joi, 18 iunie. Baza turistică, ce se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare, este renumită pentru aerul salin. Din 2009, a fost reamenajată de două ori. Salina se află la mai puţin de 10 km de Râmnicu Vâlcea, pe drumul care face legătura cu Târgu Jiu, DN 67. 

Salina dispune de terenuri de sport şi de joacă, deocamdată închise, o sală pentru organizare de evenimente, restaurant şi cramă, magazin de souveniruri şi un magazin de băuturi răcoritoare şi fast-food, spaţii pentru relaxare şi gimnastică, pentru a spori efectele terapeutice, un muzeu cu exponate care arată istoria zonei din cele mai vechi timpuri până în prezent şi, nu în ultimul rând, cea mai mare biserică subterană din România, ce poartă hramul „Sfânta Varvara şi Sfântul Gheorghe“.

   

Program de vizitare

Luni – Duminică

09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16.00)

Linia de autoservire a rămas închisă.

Salina Ocnele Mari - Vâlcea Foto Adevărul

Tarife vizitare:

- adulţi: 30 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 22 lei/zi/persoană

- pensionari: 22 lei/zi/persoană

- copiii sub 3 ani au gratuitate

 Pentru grupuri, se acordă gratuitate pentru un însoţitor: 

- la minim 20 adulţi: 25 lei/zi/persoană

- la minim 10 copii, elevi, studenţi: 20 lei/zi/persoană

- la minim 20 pensionari: 20 lei/zi/persoană

Pentru abonamente de minim 7 zile consecutive:

- adulţi: 22 lei/persoană/zi

- copii, elevi, studenţi: 17 lei/persoană/zi

- pensionari: 18 lei/persoană/zi

Parcarea în interiorul Salinei Ocnele Mari este gratuită, inclusiv pentru autocare, în limita locurilor disponibile. Măştile de protecţie sunt oferite de către personalul de la casa de bilete a Salinei Ocnele Mari, fiind incluse în preţul biletului achiziţionat!

Copiii mai mici de 3 ani au gratuitate. 

SALINA TURDA - CLUJ

Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase din ţară, datorită lacului interior cu debarcader, pe care te poţi plimba cu barca, a liftului panoramic şi a roţii cu gondole, Salina Turda reprezintă şi un muzeu de istorie a mineritului. 

Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu de prezentare, Salina Turda s-a redeschis din data de 15 iunie şi funcţionează după programul de vară, între orele 9:00 - 19:00, cu ultima intrare la ora 18:00.

Salina se află la o distanţă de 1,5 km de municipiul Turda şi 29 km de Cluj Napoca.

Tarife de vizitare

- adulţi: 40 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 20 lei/zi/persoană

- pensionari: 20 lei/zi/persoană

- copiii sub 3 ani au gratuitate

Pentru abonamente de minimum 7 zile consecutive:

- adulţi: 20 lei/persoană/zi

- copii, elevi, studenţi: 10 lei/persoană/zi

- pensionari: 10 lei/persoană/zi.

Salina Turda Foto bunadimineata ro

Grupurile organizate de minimum 20 de persoane beneficiază de ghid gratuit, dar este nevoie de o programare prealabilă, în limita personalului disponibil. La grupurile de minimum 10 copii, însoţitul are gratuitate, iar în cazul copiilor / adulţilor cu dizabilităţi, atât ei cât şi persoana însoţitoare beneficiază de gratuitate. Dacă este vorba despre o dizabilitate medie sau uşoară, adultul va plăti preţul la jumătate, 

Ghizii atestaţi obţin gratuitate pe baza unei cereri scrise şi aprobate şi a atestatului de ghid, când însoţesc grupuri formate de peste 20 de persoane. 

Tot pe site-ul Salinei Turda puteţi afla şi tarifele practicate la serviciile de agrement. De reţinut că taxa de vizitare în afara programului a unui grup de minimum 50 de persoane adulte este de 400 lei/oră, taxa de vizitare a Minei Ghizela este de 10 lei/persoană şi de asemenea există taxă de ghid la cerere - de 50 lei; taxă foto/video profesională pentru nunţi, sonete, albume/lucrări absolvenţi etc. - 150 lei/zi, ori în scop comercial - videoclip, film, reviste etc. -1200 euro, dar şi taxă de înregistrare audio - 150 lei/zi. Dacă preţul pentru 8 minute la roată este de 5 lei de persoană, pentru bărcuţe, pe lacul mina Terezia este de 20 lei/barcă pentru 20 de minute. Taxă de parcare este de 4 lei/oră.

SALINA PRAID - HARGHITA

La Salina Praid, în comparaţie cu celelalte saline, potrivit informaţiilor de pe site-ul personal, timpul de vizitare a fost limitat la două ore, deşi preţul biletului, în aceste condiţii, nu a fost redus. Aflată la 120 metri adâncime, pentru a ajunge în micul orăşel subteran, trebuie să cobori 300 de trepte, după o plimbare de peste 1 km cu autobuzul. Salina se află la aproximativ 7 km de Sovata şi peste 60 de km de Târgu Mureş. Temperatura medie anuală în interior este de 16 grade Celsius, tot timpul anului.

Programul Salinei Praid începând cu data de 13 iunie este între 08:00 - 16:00, ultima intrare fiind la ora 14:50. Autobuzul intră în salină de două ori într-o oră.

Tarife

De luni până vineri: 

- adulţi: 30 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 20 lei/zi/persoană

- persoane cu dizabilităţi: 20 lei/zi/persoană

- pensionari: 20 lei/zi/persoană

- copiii sub 3 ani au gratuitate

Salina Praid Foto salina praid ro

Sâmbătă şi duminică:

- adulţi: 35 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 25 lei/zi/persoană

- persoane cu dizabilităţi: 25 lei/zi/persoană

- pensionari: 20 lei/zi/persoană

- copiii sub 3 ani au gratuitate

Abonamentul pentru 5 intrări într-un interval de 5 zile:

- adulţi: 17 lei/persoană/zi    

- copii: 12 lei/persoană/zi      

- persoană cu dizabilităţi: 12 lei/persoană/zi 

Tarife pentru parcare: autoturisme, motociclete - 10 lei/zi; microbuze - 20 lei/zi; autobuze - 30 lei/zi.. 

      

SALINA TÂRGU OCNA - BACĂU

  

Aflată la o adâncime de 240 de metri, Salina Târgu Ocna se întinde pe o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi. Baza de turism din Mina Trotuş s-a redeschis de pe 15 iunie, programul de vizitare fiind între orele 08:00 – 16:00. Salina se află la mai puţin de 15 kilometri de oraşul Oneşti, 50 km de Adjud şi 60 km de Bacău. 

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Salinei Târgu Ocna, zona destinată pentru jocuri şi divertisment, momentan, va rămâne închisă.

Tarife

- adulţi: 24 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 12 lei/zi/persoană

- copiii sub 3 ani au gratuitate

Pentru grupuri de minimum 8 persoane:

- adulţi: 20 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 10 lei/zi/persoană

Se acordă o gratuitate la:

– 10 bilete cumpărate pentru grupurile de copii

– 20 bilete cumpărate pentru grupuri de adulţi

Foto Salina Târgu Ocna Foto Adevărul

Pentru abonamente de minim 5 zile:

- adulţi: 20 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 10 lei/zi/persoană

Orice alte informaţii le regăsiţi pe site-ul salinei. 

SALINA SLĂNIC PRAHOVA

Salina Slănic din staţiunea cu acelaşi nume din judeţul Prahova a fost luată cu asalt de turişti încă de la redeschidere, din 13 iunie. Salina este situată la 38 de kilometri de Ploieşti şi 88 de kilometri de Braşov, şi se întinde pe o suprafaţă de 7,8 hectare, în Mina Unirea, temperatura constantă tot timpului anului fiind de 12 grade. Potrivit informaţiilor furnizate de site-ul staţiunii, adâncimea maximă a minei este de 217 metri, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55 de metri înălţime, dar înălţimea uneia dintre săli ajunge şi la 70 de metri. Circuitul se desfăşoară în jurul enormului pilon ce susţine mina. Aici puteţi admira  basorelieful domnitorului Mihai Viteazul şi statuile în sare ale lui Eminescu, Decebal, Traian din Sala Genezei. Imensa catedrală este un alt loc extrem de vizitat.

Deasupra Minei Unirea se află Mina Mihai şi Mina Carol, prima fiind rezervată în exclusivitate concursurilor internaţionale de microaeromodele. Una dintre camere găzduieşte un muzeu istoric

Programul de vizitare

Luni - marţi: închis

Miercuri - vineri:

- 08:00 primul transport în subteran

- 14:30 ultimul trort în subteran

- 15:30 ultimul transport din subteran

Sâmbătă - duminică:

- 09:00 primul transport în subteran

- 15:30 ultimul transport în subteran

- 16:30 ultimul transport din subteran

Salina Slănic Prahova Foto salrom ro

Tarife: 

- adulţi: 30 lei/zi/persoană

- copii, elevi şi studenţi: 20 lei/zi/persoană

- pensionari: 22 lei/zi/persoană

- copiii sub 3 ani au gratuitate

         

SALINA CACICA - SUCEAVA

Activitatea de turism la Salina Cacica din Suceava rămâne suspendată în această perioadă, potrivit informaţiilor furnizate de site-ul Salrom. Salina se află la aproximativ 35 km de oraşul Suceava şi 47 km de Câmpulung Moldovenesc.

SALINA OCNA DEJ - CLUJ

Nici Salina Ocna Dej, un alt loc spectaculos din România, nu a fost încă deschisă. Salina se află la aproximativ 3 km de oraşul Dej şi la 60 de km de municipiul Cluj Napoca, la confluenţa Someşului Mare şi Someşului Mic, în mijlocul Bazinului Transilvaniei. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite