De această dată, nervii şoferilor sunt puşi la grea încercare în urma tradiţionalelor lucrări la carosabil şi implicit a restricţiilor impuse.
Lucrările se desfăşoară, zilnic, în intervalul orar 09:00 – 17:00, până în 15 iunie când se preconizează că se va finaliza modernizarea şi întreţinerea Viaductului Poştei, aflat la intrarea în Defileul Oltului (imediat după Peco OMV).
În toată această perioadă (2 mai - 15 iunie), circulaţia pe Valea Oltului, în Vâlcea, se va desfăşura alternativ, dirijată prin semaforizarea de la kilometrul 198 + 136 de metri al DN 7 / E 81, imediat după ieşirea din staţiunea balneară Călimăneşti – Căciulata, spre Sibiu.
Primul „test” al răbdării a fost chiar după minivacanţa de 1 mai, când s-au format cozi pe zeci de kilometri, pe ambele sensuri de mers. Iar de atunci, zilnic, se produc ambuteiaje.
Situaţia va degenera şi mai mult la
sfârşit de săptămână când valorile de trafic oricum sunt ridicate pe acest tronson, considerat unul dintre cele mai tranzitate şi mai periculoase din ţară.
Şi de parcă nu ar fi de ajuns, miercuri seara, 4 mai, este anunţat un transport agabaritic pe Valea Oltului. Este vorba despre un camion de 167 de tone, care va pleca la ora 21:00 din Sibiu, îndreptându-se spre Râmnicu Vâlcea, şi de aici spre Craiova şi Urecheşti.
„Pe Valea Oltului, aştept nemurirea”
Ca şi în anii trecuţi, românii au început deja să recomande şoferilor care aleg această rută de tranzit să ocolească „autostrada cu semafor” – Valea Oltului fiind denumită astfel ori de câte ori există lucrări semaforizate, în lipsa mult-aşteptatei autostrăzi peste Carpaţi, Sibiu - Piteşti, aflată în lucru.
Zilele trecute, un şofer amuzat de cozile interminabile de pe Valea Oltului, remarca: „Parcă sunt eu pe Valea Oltului şi aştept nemurirea”.
Cei mai mulţi se întreabă de ce astfel de lucrări nu se execută pe timpul nopţii, când traficul este mai redus. N-ar fi o premieră,
la fel s-a procedat în urmă cu doi ani, la începutul izbucnirii pandemiei, când
zidul de sprijin al drumului s-a prăbuşit pe o porţiune de 10 metri, într-o localitate nordică de pe Valea Oltului, la Câineni - Vâlcea.
Lucrările de reabilitare s-au întins atunci pe mai multe luni, unele s-au executat pe timpul nopţii, tocmai pentru a urgenta finalizarea lor, dar, în ciuda restricţiilor atât rutiere cât şi pandemice, ca şi acum,
întreaga circulaţie a fost dată peste cap. Cum de altfel se întâmplă în mod special în sezonul estival şi ori de câte ori are loc câte un accident rutier.
„Pentru confortul unei echipe de 20 de oameni, mii aşteaptă cu orele”
Chiar şi preşedintele României, Klaus Iohannis a criticat în mai multe rânduri situaţia de pe Valea Oltului, în urma deplasărilor sale la Sibiu. Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, menţiona într-un interviu televizat că în mod normal face până acasă, la Timişoara, şapte ore, dar, dacă prinde vreun accident pe DN 7 / E 81, nu se ştie când mai ajunge: „Dacă prind accident pe Valea Oltului sau Dealul Negru s-ar putea să fac foarte, foarte mult. Bucata dificilă e Piteşti - Sibiu. E groaznică acea bucată”.
Iar mai nou realizatorul de emisiuni Lucian Mândruţă s-a trezit blocat în trafic chiar marţi, 3 mai. Acesta a tras un
semnal de alarmă pe pagina sa de socializare, concluzionând: „Pentru confortul unei echipe de 20 de oameni, mii aşteaptă cu orele”.
„Nu se poate lucra la drum noaptea. N-avem becuri, sau ceva. Şi ăsta e rezultatul: iarăşi blocaje. Azi şi pe Valea Oltului, şi mai încolo, pe A1 (şi aici .....) Pentru confortul unei echipe de 20 de oameni, alte mii aşteaptă cu orele. Cu banii pe care îi pierd transportatorii, plăteam spor de noapte de o sută de ori peste şi ne rămâneau şi bani. Dar asta doar dacă gândea cineva, pe lanţul de comandă, de la salahor la ministru. 9 - 17. Ăsta e programul de reparaţii anunţat azi, aici. Serios? Domnu’ inginer, mă bucur că ajungeţi la cină. Ce contează cât pierde ţara!”, spunea Mândruţă.
Cinci oameni şi-au pierdut viaţa într-o singură lună
Problemele de trafic pe Valea Oltului persistă de ani de zile. În lipsa Autostrăzii A1 Sibiu - Piteşti, cea mai mare parte a traficului greu, de tranzit, între Oltenia / Muntenia şi Ardeal şi apoi mai departe, spre centrul şi vestul Europei, traversează acest tronson sinuos cu multe curbe periculoase.
De aceea, circulaţia pe Valea Oltului se blochează de fiecare dată când are loc câte un accident rutier. Iar când acesta se soldează cu victime şi / sau cu pagube materiale, ore în şir nu se mai poate circula între Sibiu şi Vâlcea. Luna trecută, spre exemplu, în urma unui incident rutier produs la Boiţa - Sibiu, circulaţia a fost reluată în condiţii normale abia după şase ore de la producerea evenimentului. Din acest motiv, s-a stat ore bune în coloană pe DN 7 / E 81. Şi tot luna trecută, numai pe tronsonul de DN 7 / E 81 (Valea Oltului şi Dealul Negru) în Vâlcea s-au înregistrat aproximativ 10 accidente rutiere grave, în urma cărora, cinci persoane şi-au pierdut viaţa.
Numărul accidentelor cu victime cetăţeni străini, în creştere
Şi se mai remarcă un fenomen în ultimii ani, de când ţara noastră a început să devină o atracţie pentru turişti: creşte numărul străinilor implicaţi în accidente rutiere pe acest tronson, amatori sau profesionişti. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut în data de 11 aprilie când
un şofer turc de 60 de ani a intrat cu TIR-ul pe contrasens unde s-a ciocnit cu un alt TIR. Ambii conducători auto şi-au pierdut viaţa în urma impactului violent. Este unul dintre cele mai grave evenimente înregistrate în acest an pe tronsonul de drum menţionat. Tot aici, anul acesta,
şi-a mai pierdut viaţa şi un cetăţean bulgar a cărui maşină a ieşit în decor izbindu-se de un stâlp.
Coşmarul traficului de pe Valea Oltului va continua cel puţin până la
finalizarea Autostrăzii Transcarpaţi - A1: Sibiu - Piteşti, menită să preia din tranzitul autovehiculelor între Sibiu, Vâlcea şi Argeş. Deocamdată, coloanele de maşini vor fi la ordinea zilei cel puţin până la jumătatea lunii iunie. Anul trecut, spre exemplu, s-au raportat şi
cozi de maşini pe o distanţă de 40 de kilometri pe sens, adică mai toată porţiunea a fost blocată, în urma unor accidente la indigo. Zilele acestea, şoferii au menţionat că ele se întindeau pe 20 de kilometri, mai ales pe sensul Sibiu - Vâlcea.
Vă mai recomandăm şi:
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: