Odek, spaima contrabandiştilor. Ce a descoperit câinele-poliţist la o percheziţie

Odek, spaima contrabandiştilor. Ce a descoperit câinele-poliţist la o percheziţie

Odek este considerat printre cei mai buni din ţară în specialiarea sa FOTO Poliţia Neamţ

Odek a ajutat la descoperirea unei cantităţi însemnate de ţigări de contrabandă, în urma căreia traficanţii sunt traşi la răspundere, într-un proces aflat pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ.

La fel ca şi în alte cazuri, o misiune a oamenilor legii pentru combaterea infracţiunilor de contrabandă cu produse supuse accizării s-a soldat cu întocmirea unui dosar penal care, recent, a fost înaintat Judecătoriei Piatra Neamţ, pentru a se stabili vinovăţia. 
 
În această postură se află Mihaela Barna, în vârstă de 41 de ani, din comuna Dumbrava Roşie, care este acuzată de comiterea infracţiunii de contrabandă calificată. 
 
Un rol esenţial în administrarea probelor ce au dus la inculparea ei l-a avut Odek, un ciobănesc belgian aflat în „solda“ Poliţei Neamţ, care la percheziţiile domiciliare a descoperit o cantitate însemnată de ţigări de contrabandă,
105.560 de bucăţi. 
 
Cercetările în acest dosar au început pe data de 15 august 2020, când poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul
Poliţiei Piatra Neamţ, sub coordonarea unui procuror, au efectuat percheziţii la imobilele deţinute de două persoane, asupra cărora planau suspiciuni de contrabandă. 
 
Acţiunile au vizat documentarea activităţii infracţionale a Mihaelei Barna, din localitatea Dumbrava
Roşie, iar aportul lui Odek a fost esenţial. A descoperit în locuinţa acesteia, ascunse într-un loc camuflat, nu mai puţin de 105.560 de ţigarete fără timbru, marfa ilicită fiind ridicată în vederea
indisponibilizării. 
 
Cel mai probabil, „marfa“ introdusă ilegal în ţară provenea din Republica Moldova sau Ucraina. Având în vedere că pe piaţa neagră a ţigărilor, un pachet se comercializează cu circa 13 lei, un calcul simplu arată că ciobănescu belgian i-a cauzat inculpatei un „prejudiciu“ de peste 68.000 de lei.  
 
După percheziţii, acuzata a fost reţinută pe o perioadă de 24 de ore, fiind prezentată în faţa judecătorilor
cu propunere de arestare preventivă, dar magistraţii au respins cererea anchetatorilor şi au dispus cea mai blândă măsură preventivă, controlul judiciar.
 

Prima specializare, câine de urmă

„Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpata Barna Mihaela. (...) Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpata cercetată (...) pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, în formă continuată (2 acte materiale) şi în stare de recidivă“, arăta instanţa. 
 
Articolul 270 din Codul vamal prevede că introducerea în sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace,
a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi. 
 
Revenind la Odek, el are aproape zece ani şi este catalogat printre cei mai buni din ţară în specializarea sa, ajungând să fie spaima contrabandiştilor de prin târguri, oboare şi pieţe, sau a celor care se trezesc că le bat în „poartă“ oamenii legii. 
 
La Poliţia Neamţ a fost folosit, în primele misiuni, ca patruped „de urmă“, dar calităţile sale l-au recomandat pentru alte sarcini, schimbându-i-se „specializarea“ în detectarea produselor din tutun. Chiar dacă Neamţul nu este judeţ de frontieră, pentru că se învecizează cu Suceava, Iaşi şi Vaslui, este „tranzitat“ de contrabandiştii care încearcă să distribuie „marfa“ adusă din Moldova sau Ucraina. 
 
De aici şi necesitatea ca un patruped „inteligent“ să activeze la Neamţ. Ciobănescul belgian a devenit cunoscut la nivel naţional după ce, pe 26 martie 2016, a primit distincţia „Poliţistul anului 2015“. Echipajul Odek - agent şef adjutant Doru Cătălin Constantin a fost recompensat la o ceremonie desfăşurate în Capitală de Ziua Poliţiei Române, alături de alte patru din Iaşi, Timiş, Arad şi Bucureşti. 
 
În 2015, primul an când a fost folosit în acţiunile de combatere a contrabandei, Odek a reuşit să 
scoată din comerţul ilicit circa 170.000 de ţigarete, iar în anii următori au fost extrem de multe acţiuni cu rezultate notabile. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările