Odek, câinele care a primit maşină de serviciu. Lupul belgian este cel mai bun câine poliţist din România în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odek poate ajunge mai repede în locurile unde se vând ţigări de contrabandă FOTO: IPJ Neamţ
Odek poate ajunge mai repede în locurile unde se vând ţigări de contrabandă FOTO: IPJ Neamţ

Inspectoratul de Poliţie Neamţ a fost dotat cu o maşină specială pentru Odek, câinele superantrenat folosit în raziile pentru detectarea tutunului.

În preajma sărbătorilor pascale, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ a primit un cadou deosebit pentru unul din lucrătorii speciali ai instituţiei.

Astfel, vineri 29 aprilie, în dotarea IPJ Neamţ a intrat un autovehicul Dacia Dokker Van, neinscripţionat, achiziţionat prin programul HERCULE II 2013, finanţat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF-CE), în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii operaţionale a unităţilor de poliţie ce folosesc câini de urmă în lupta împotriva contrabandei şi contrafacerii produselor din tutun”.

Beneficiarul autoturismului este câinele Odek, un ciobănesc belgian din varietatea Malinois, specializat pentru detectarea produselor de tutun şi care este folosit de către Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ.

„Autovehiculul aflat în curtea Poliţiei Neamţ este dotat cu două cuşti pentru transportul câinilor de serviciu având specializare în detectarea produselor din tutun. Până acum, Odek era preluat în misiuni cu maşinile cu care se deplasau şi colegii noştri”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ. 

odek

Câinele poliţist al anului  

Odek a devenit celebru la nivel naţional după ce, pe 26 martie 2016 a primit distincţia „Poliţistul anului 2015”, pentru faptele de vitejie săvârşite anul trecut. Echipajul Odek – agent şef adjutant Doru Cătălin Constantin (conductorul) a fost recompensat cu prilejul unei ceremonii desfăşurate în Capitală de Ziua Poliţiei Române, alături de alte patru echipaje chinologice din ţară (Iaşi, Timiş, Arad şi Bucureşti). 2015 a fost, de altfel, primul an în care Odek a cules roadele specializării pe care a făcut-o la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

„Odek are vârsta de cinci ani şi a fost donat Poliţiei de către colegul nostru, agent şef adjutant Doru Cătălin Constantin. Iniţial, în perioada 2011-2014, Odek a fost câine de urmă, şi însoţea în misiuni patrulele Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Municipiului Roman. A urmat apoi cursul de detectare a produselor din tutun de la Sibiu, iar din decembrie 2014 a devenit singurul câine cu această specializare din cadrul IPJ Neamţ”, a menţionat subinspectorul Elena Bulgărea. Mai trebuie spus că la nivelul judeţului Neamţ sunt în total 13 câini poliţişti, însă Odek este singurul cu specializare în descoperirea ţigărilor introduse în comerţul clandestin.

odek

Odek, spaima contrabandiştilor  

În 2015, primul său sezon de „pradă” câinele poliţist Odek a reuşit să scoată din comerţul ilicit circa 170.000 de ţigarete. Numai într-o zi, pe 19 iunie, Odek i-a lăsat cu buzele umflate pe contrabandişti după ce a mirosit aproape 80.000 de ţigări (4000 de pachete) netimbrate, sau cu timbru fiscal aparţinând Republicii Moldova, ascunse printre mărfuri de tot felul înghesuite prin tarabele din Piaţa Centrală din Piatra Neamţ.

Anul acesta a debutat cu două misiuni îndeplinită în lunile februarie şi martie, în urma cărora ciobănescul belgian a mirosit încă 1300 de ţigarete ascunse în tot felul de locuri. Pe 12 februarie, ciobănescul belgian a depistat 631 de pachete de ţigări de contrabandă ascunse într-un perete modificat al unui stand  al Pieţei Centrale din Roman. Ţigările aparţineau unei femei de 46 de ani din comuna Horia.

Odek a fost chemat de două ori să miroasă standul şi de fiecare dată s-a suit pe acel perete, iar conductorul câinelui a spus că trebuie stricat peretele, chiar dacă  era riscul de fi nevoit să plătească paguba. Iniţial, la percheziţia făcută fără câinele poliţist, oamenii legii găsiseră un singur pachet, căzut sub o tarabă din piaţă.

O lună mai târziu, pe 24 martie, la un stand din hala centrală a pieţei din   municipiul Roman, poliţiştii au găsit, cu ajutorul câinelui Odek, o pungă cu 19 pachete de ţigări de contrabandă. Produsele au fost confiscate, iar cei doi proprietari ai standului, un bărbat şi o femeie din Roman au intrat în vizorul anchetatorilor.   

Edav, alt câine poliţist celebru 

Un alt câine celebru al Poliţiei Neamţ, Edav, a fost recent „pensionat” după o activitate de 10 ani, perioadă în care a contribuit la rezolvarea unor cazuri extrem de dificile. Edav, era din rasa ciobănesc german, a activat în cadrul Serviciului Criminalistic şi avea specializarea  în „urmă şi identificare persoane“.

Anul trecut a fost de ajutor în depistarea autorului unei tâlhării comise în comuna Ceahlău. În noaptea de 27/28 martie, un localnic de 80 de ani fusese atacat în propria locuintă de doi tineri necunoscuţi care, după ce l-au agresat i-au furat suma de 1.500 de lei.

Echipă de poliţişti care a făcut ancheta la faţa locului a beneficiat şi de aportul câinelui Edav, care i-a ajutat pe oamenii legii să-i descopere pe autori, doi adolescenţi, de 15, respectiv 16 ani. Suspecţii au fost identificaţi de câinele poliţist care i-a „indicat” ca autori ai tâlhăriei după un obiect uitat la faţa locului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite