Temeiul DNA pentru reţinerea rectorului Universităţii „Petre Andrei“: n-a predat cataloagele organelor de urmărire penală

Temeiul DNA pentru reţinerea rectorului Universităţii „Petre Andrei“: n-a predat cataloagele organelor de urmărire penală

Sorin Bocancea, rectorul Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi, reţinut de DNA FOTO Ziarul de Iaşi

Procurorii DNA au făcut publice detaliile anchetei întreprinse la Universitatea privată "Petre Andrei" din Iaşi, într-un caz de suspiciune de luare de mită în care au fost reţinute preventiv cinci persoane care lucrează la instituţia de învăţământ, printre care şi rectorul Sorin Bocancea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au efectuat joi, 9 iunie, cinci percheziţii legate de suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals săvârşite la Facultatea de Drept a Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi.

La capătul mai multor ore de audieri, procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Bocancea, rectorul "Universităţii Petre Andrei", acuzaţiile care i se aduc fiind favorizarea infractorului, instigare la fals intelectual în formă continuată şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

A mai fost reţinut şi fratele rectorului, Cristian Bocancea (foto dreapta), profesor universitar doctor în cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, sub acuzaţiile de favorizare a făptuitorului, fals intelectual în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale precum.

Un al treilea angajat al universităţii reţinut joi seară este Mark Bucuci (foto stânga), lector universitar doctor, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată.

Pe 7 iunie, procurorii DNA au mai dispus reţinerea prodecanului Facultăţii de Drept de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi, Dan-Florin Drugă, acuzat că a luat mită 18.900 de lei de la un student, precum şi a unui intermediar al şpăgii, pe nume Dan Melinte. Studentul respectiv, conform procurorilor, ar fi plătit şpaga pentru a fi înmatriculat direct în anul III de studii, deşi nu susţinuse examenele din anii anteriori de studiu.

În motivarea reţinerilor dispuse în seara zilei de 9 iunie, procurorii DNA au furnizat următoarele informaţii:

„La data de 06 iunie 2016, inculpatul Bocancea Sorin, în calitate de rector al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii «Petre Andrei» din Iaşi, în scopul împiedicării şi îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultăţii de Drept din cadrul aceleiaşi universităţi, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică a inculpatului Drugă Dan Florin. La data de 07 iunie 2016, în aceeaşi calitate şi în acelaşi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpaţii Bucuci Mark şi Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice în cadrul aceleiaşi instituţii, să facă menţiuni necorespunzătoare adevărului în „Catalogul pentru examene/verificări/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obţinuse note de trecere la şase materii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene“.

În cursul zilei de 10 iunie 2016, Sorin Bocancea, Mark Bucuci şi Cristian Bocancea urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: