O şefă de Parchet, condamnată după ce i-a fost lene să rezolve 142 de dosare

O şefă de Parchet, condamnată după ce i-a fost lene să rezolve 142 de dosare

Emma Daniş, fostă şefă a Parchetului din Paşcani, ar putea fi condamnată la doi ani de închisoare după ce a minţit că a soluţionat 142 de dosare

Fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu magistraţii bucureşteni. Daniş este acuzată că ar fi minţit că a soluţionat peste 140 de dosare Un nou fost şef de Parchet din Iaşi este la un pas de a fi condamnat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Emma Daniş, a semnat recent un acord de recunoaştere a vinovăţiei la Parchetul General în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, fals şi mărturie mincinoasă. „Vă comunicãm faptul că prin acordul de vinovăţie încheiat, inculpata Emma Daniş a fost de acord cu aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei“, a confirmat procurorul Ramona Bulcu, purtător de cuvânt al Parchetului General.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat de Emma Daniş a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Pedeapsa stabilită de Parchet pentru aceasta va deveni efectivă după ce judecătorii ieşeni vor admite acordul semnat cu Parchetul. În cazul Emmei Daniş, procurorii bucureşteni au mai înaintat în instanţă, anul trecut, un alt acord de recunoaştere a vinovăţiei. În respectivul document se stabilise o pedeapsă de doi ani de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Curtea de Apel Iaşi a respins însă, la finele anului trecut, respectivul acord. 

Emma Daniş a ajuns în vizorul anchetatorilor în anul 2011, atunci când s-a descoperit că aceasta avea mai multe dosare penale pe care ar fi trebuit să le instrumenteze însă în care nu a efectuat muncă judiciară. Mai mult decât atât, în raportările pe care Daniş le făcea Parchetului Curţii de Apel Iaşi, aceasta ar fi menţionat că dosarele sale sunt soluţionate.

În total, 142 de dosare ar fi fost „uitate“ în sertar de fosta şefă a Pechetului local din Paşcani. După ce şefii săi i-au descoperit faptele, respectivele cauze au fost preluate de procurorii din Iaşi şi soluţionate, acolo unde se impunea, cu trimitere în judecată. Majoritatea dosarelor pe care Daniş a refuzat să le soluţioneze aveau ca obiect infracţiuni rutiere, furturi sau infracţiuni cu violenţă. Zece dintre dosarele pe care ex-magistratul a minţit că le-ar fi soluţionat era deschise tocmai din 2000. Ulterior izbucnirii scandalului, Emma Daniş s-a pensionat. 

Dacă judecătorii îi vor admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, Daniş va fi al doilea fost şef de Parchet condamnat în ultimul an. La finele anului trecut, Ghenadie Ciobanu, fostul şef al Parchetului local din Hârlău, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Acesta se află în prezent încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările