Moda pentru copii. Care sunt tendinţele în 2022

Moda pentru copii. Care sunt tendinţele în 2022

FOTO Arhiva Nouvelle by Luciana Uglea

Fie că ne referim la trusoul de botez, fie la rochia sau costumul de banchet, părinţii trebuie să ţină cont de modă, pe care trebuie să o asorteze cu confortul copilului. În continuare, rozul pal câştigă teren în tendinţele vestimentare ale copiilor. La fel şi rochiile din tul.

Dressingul unei fetiţe trebuie să cuprindă numeroase piese vestimentare care să fie în pas cu tendinţele în modă. Părinţii trebuie să se gândească să-i cumpere haine confortabile, dar care să fie şi pe gustul ei. 
 
Nu mai este o surpriză faptul că domnişoarele adoră, în primii ani de viaţă, rochiile ca de prinţesă, rochiile care au partea de jos din tul, în diferite culori vii, pastelate, dar, ce trebuie să ştie mămicile este că sunt la modă şi rochiile cu buline, în dungi, rochiile din denim. Şi, dacă se asortează cu ţinuta mamei, este perfect, spun designerii vestimentari. 
 
„La evenimente, încă sunt la modă rochiile vaporoase, cu sclipici, cu tul. Până la 10 - 11 ani, toate fetele vor să fie prinţese. Încă se poartă seturile mamă-fiică”, explică pentru BZI Luciana Uglea, designer vestimentar din Iaşi. 
 

Primele hăinuţe

 
Încă din primele luni de viaţă, cel mic este îmbrăcat la modă. Botezul este cel mai aşteptat şi emoţionant moment din viaţa unei familii în care a venit pe lume un bebeluş. Pe lângă pregătirile cu organizarea acestui eveniment important, trusoul de botez poate da dureri de cap. Costumul pentru ceremonie trebuie să fie din materiale fine, prietenoase cu pielea delicată a bebeluşului.
 
Potrivit specialiştilor, trusoul de botez se alege în funcţie de sexul bebeluşului, de vârsta sa, de anotimp sau de tematica botezului. Deşi au apărut, de-a lungul timpului, tot felul de modele, culorile rămân mereu aceleaşi, puţini fiind părinţii care ies din tradiţional. „La trusouri sunt mereu două nuanţe: ivoire şi roz prăfuit”, mai spune designerul vestimentar Luciana Uglea, care realizează în atelierul său din Iaşi haine pentru copiii de toate vârstele. 
 

Confortabil şi la modă

 
Specialiştii în domeniul vestimentar ne spun ce este confortabil şi ce nu este confortabil pentru cel mic, dar şi cum putem îmbina utilul cu plăcutul, mai ales în primii ani de viaţă, când, fiind în creştere, copilul poate purta de puţine ori aceleaşi hăinuţe.
 
„Fiecare copil e unic şi nu există o reţetă perfectă care să ne spună că, de exemplu, la 24 de grade, îl îmbrăcăm aşa şi la 30 altcumva. Cu timpul o să vă daţi seama exact cum îi e mai bine bebeluşului. E de dorit să faceţi diverse încercări. În primul rând: confort. Copiii nu trebuie să poarte haine sofisticate şi de design, la şcoală este mai important să fie confortabili şi să poarte haine practice. Hainele purtate trebuie să poată fi murdărite. Asta e copilăria”, explică specialiştii. 
 

Rochiile de balet

 
Pe scenă, fetiţele trebuie să strălucească, e o tendinţă general-valabilă. Şi dacă ne referim la balerine, atunci ţinuta chiar că trebuie să fie perfectă. Asta ne explică Luciana Uglea, care de cinci ani se ocupă de rochiile de balet pentru fetiţe din Iaşi şi Vaslui.
 
 „Rochiile pentru şcoala de balet le lucrez împreună cu coordonatorii. Stabilim împreună culorile, iar eu îmi pun imaginaţia la lucru. Ne apucăm cu trei luni înainte. De obicei, sunt în jur de 200 de rochiţe de făcut. Mai ales acele tutu-uri profesionale, pe bază de criolină”. 
 
Tehnicile de muncă pentru astfel de rochiţe necesită mult timp şi multă migală. „Este o tehnică specială de plisare cu tul. Nu e încreţit la maşină. Plus corsetul, care trebuie să stea foarte bine pe fetiţă. Există şi nişte bretele speciale pentru balet. Sunt vreo opt straturi de tul. Şi există o anumită tehnică de coasere a bazei acelui tul pe chiloţel”, ne mai explică Luciana Uglea, designer vestimentar. 
 
Nici de la evenimentele de sfârşit de an şcolar nu lipsesc rochiile din tul. „La banchete s-a purtat foarte mult tul. Mai ales la finalul clasei a VIII-a. În continuare se poartă penele. Am făcut foarte multe rochii cu bust integral din pene”.
 
FOTO Arhiva Nouvelle by Luciana Uglea
 

Roz pal şi verde

 
Deşi Pantone Color Institute a anunţat că „Lila, 17-3938 Very Peri" este culoarea anului 2022, fiind o nuanţă de violet apropiată de albastru, a cărei prezenţă stimulează „inventivitatea şi creativitatea", tendinţele vestimentare în rândul copiilor spun altceva. „Am lucrat foarte mult verde. Majoritatea clientelor au mers pe verde crud, roşu şi roz prăfuit”, ne spune ieşeanca Luciana Uglea, designer vestimentar.
 
 
FOTO Arhiva Nouvelle by Luciana Uglea
 

Tendinţele din Capitala Moldovei 

Luciana Uglea este fondatoarea Nouvelle, brand românesc, creator de ţinute vestimentare originale. Ieşeanca a început să creeze primele rochiţe în momentul în care fiica sa Maya i-a devenit muză. 
 
„Cei patru ani de experienţă în crearea de bijuterii handmade şi-au pus amprenta în procesul de creaţie şi au impus ca element distinctiv pentru brand accesorizarea meticuloasă a ţinutelor. Şi, în toţi aceşti ani de muncă, am fetiţe pe care le ştiu de când aveau doi ani. Şi le-am făcut rochiţe pentru fiecare eveniment. Am crescut împreună”, spune antreprenoarea. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările