FOTO Imagini atroce ale pogromului din 1941. Cel mai mare masacru împotriva evreilor din istoria României, în fotografii de arhivă desecretizate

FOTO Imagini atroce ale pogromului din 1941. Cel mai mare masacru împotriva evreilor din istoria României, în fotografii de arhivă desecretizate

Trenul morţii Iaşi-Călăraşi, 1 iulie 1941, evacuarea cadavrelor la Târgu Frumos FOTO pogromuldelaiasi.ro

Cercetătorii care studiază istoria Holocaustului în România au reuşit să adune într-un singur loc majoritatea fotografiilor păstrate în arhive din Statele Unite ale Americii, România sau Israel, care ilustrează cumplitul masacru din capitala Moldovei, în vara anului 1941.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 100 de fotografii înfricoşătoare realizate la Iaşi în perioada 26 iunie – 2 iulie 1941 au fost adunate din arhive şi expuse public pe site-ul pogromuldelaiasi.ro, un portal dedicat recuperării memoriei celui mai mare masacru îndreptat împotriva evreilor din istoria României.

Munca de documentare a început în anii 2010-2011, dar muzeului virtual îi sunt adăugate periodic noi imagini. „Am fost sunat recent de o doamnă din Israel care mi-a oferit 14 fotografii realizate în perioada pogromului. Vor fi adăugate şi acestea“, a explicat Adrian Cioflâncă, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ Iaşi, coordonatorul proiectului.

Una dintre cele mai negre pagini din istoria României constituie în acelaşi timp şi unul dintre cel mai bine reprezentate vizual masacre din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu se cunoaşte cu precizie cine sunt autorii fotografiilor, dar există indicii că o mare parte au fost realizate de angajaţi ai Serviciului Special de Informaţii. În plus, fascinaţi de grotesc s-au dovedit şi soldaţi sau ofiţeri ai armatei germane.

„Cu siguranţă, există alte zeci sau sute de fotografii realizate atunci, care fie s-au pierdut, fie n-au ieşit încă la iveală. Avem informaţii că mulţi soldaţi germani au distrus instantaneele surprinse la Iaşi în momentul intrării armatei ruse în Berlin, pentru a scăpa de dovezi incriminatoare. O parte dintre soldaţi le-au ascuns sau le-au dat spre păstrare apropiaţilor. Recent, am intrat în posesia a trei cadre de pe un film foto lăsat de un militar german, care a participat la Operaţiunea Barbarossa. Filmul a fost scos recent la vânzare pe internet“, a explicat Adrian Cioflâncă. 

Grămezi de cadavre pe străzi
Unele instantanee surprind grămezi de cadavre abandonate pe străzi din centrul istoric, precum Cuza Vodă, Vasile Alecsandri sau Vasile Conta. Cel mai înfricoşător episod s-a petrecut în data de 29 iunie 1941, zi rămasă în istorie drept „duminica neagră“, în curtea fostei Chesturi (n.r. – sediu al Poliţiei), situată pe strada Vasile Alecsandri, în spatele Stării Civile. Mii de evrei au fost executaţi cu mitralierele în acelaşi loc unde, până în urmă cu câţiva ani, au funcţionat o terasă de vară şi un bar.


Majoritatea fotografiilor provin din arhivele Serviciului Român de Informaţii, din trei dosare referitoare la procesul pogromului de la Iaşi desfăşurat în perioada 1945-1948. Dosarele au fost predate recent Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi, de acolo, au ajuns în posesia cercetătorilor.

Masacru dispus de mareşalul Antonescu
Potrivit unui raport al Serviciului Special de Informaţii din iulie 1943, în Pogromul de la Iaşi au fost omorâţi 13.266 de evrei, adică mai mult de o treime din populaţia de religie mozaică a oraşului.

Masacrul a fost dispus de mareşalul Ion Antonescu pe data de 27 iunie, la cinci zile după intrarea României în război. Antonescu l-a sunat pe Constantin Chirilovi, chestorul Poliţiei Iaşi, şi i-a ordonat „să cureţe Iaşiul de evrei“.

La acţiune au participat sute de soldaţi ai Armatei Române, poliţişti, gardieni publici, jandarmi şi soldaţi germani, ajutaţi chiar de civili. Evreii au fost acuzaţi de acţiuni de subminare a siguranţei de stat. Autorităţile administraţiei locale s-au prevalat de starea de război, au dispus percheziţii şi scoaterea evreilor cu forţa din case. Cei care n-au fost executaţi pe loc au ajuns în curtea Chesturii, unde au fost împuşcaţi la intervale regulate cu rafale de mitralieră.Leizer Finchelstein, unul dintre puţinii supravieţuitori ai pogromului de la Iaşi, într-o fotografie din 2011. A murit în aprilie 2013 la vârsta de 90 de ani. Este unul dintre cei care i-au inspirat pe cercetători să studieze pogromul de la Iaşi

Potrivit documentele, 4.432 de evrei au supravieţuit primei faze a masacrului şi au fost înghesuiţi în zilele de 30 iunie şi 1 iulie în două „trenuri ale morţii“.

Primul tren a plecat către localitatea Podu Iloaiei, situată la doar 25 kilometri de Iaşi, distanţă pe care a parcurs-o în opt ore. Al doilea tren a fost trimis în sudul României, la Călăraşi, unde a ajuns după şase zile.

Alţi 2.713 evrei au murit în „trenurile morţii” din cauza căldurii infernale, a deshidratării şi a foamei. Majoritatea cadavrelor au fost jefuite şi îngropate în gropi comune, în prejma gărilor de pe traseu.

În procesul pogromului de la Iaşi (1945-1948) au fost judecate 57 de persoane: 8 cadre de conducere din Armată, prefectul judeţului Iaşi, primarul oraşului Iaşi, 4 militari, 21 de civili, 22 de gardieni. Majoritatea au primit pedepse de muncă silnică între 25 de ani sau pe viaţă.

Periodic, membrii comunităţii evreieşti, alături de supravieţuitori ai pogromului, se întâlnesc la Iaşi pentru a reface „Traseul memoriei“. Potrivit unui proiect recent, în clădirea fostei Chesturi a Iaşiului, aflată acum în posesia Consiliului Judeţean Iaşi, ar urma să se înfiinţeze în curând un muzeu al pogromului.

Mai puteţi citi:

Supravieţuitorii pogromului din 1941 revin la Iaşi

Legiştii au stabilit câţi evrei au fost descoperiţi în groapa comună de lângă Iaşi. Aproape jumătate dintre ei erau copii!

Victimele pogromului din 1941, înhumate cu rabini (FOTO şi VIDEO)

Cadavre presărate pe Strada Cuza Vodă, în timpul zilei de 29 iunie 1941 FOTO pogromuldelaiasi.ro

Imagini din aceeasi galerie
 • Cadavre presărate pe Strada Cuza Vodă, în timpul zilei de 29 iunie 1941 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Călărași, 1 iulie 1941, evacuarea cadavrelor la Târgu Frumos FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Călărași, 1 iulie 1941, evacuarea cadavrelor la Târgu Frumos FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Evrei convocați pentru a săpa gropile și adăposturile de apărare pasivă, cu câteva zile înainte de pogrom FOTO pogrmuldelaiasi.ro
 • Grup de evrei reținuți în dimineața zilei de 29 iunie 1941, pe strada I. C. Brătianu, în fața casei nr. 137 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Imagine din timpul anchetei Tribunalului Poporului, în Cabinetul de 
Instrucție. În imagine, Ana Cojocaru (stânga) acuzată, și o martoră, 
1945 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Imagine din timpul anchetei Tribunalului Poporului. În stânga, acuzat, 
în dreapta, martor, în timpul unui interogatoriu de confruntare, 1945 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • În după amiaza zilei de 30 iunie, evrei care nu au fost evacuați au fost
 obligați să spele Curtea Chesturii de sânge. În planul îndepărtat se 
văd un maior de jandarmi, trei gardieni publici și doi locotenenți 
supraveghind operațiunea FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Mareşalul Ion Antonescu, urmat la mică distanţă de Horia Sima, ambii în uniforme legionare, în timpul unui manifestaţii a Gărzii de Fier din octombrie 1940 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Maria Dascălu, acuzată de crimă și jaf, audiată la Cabinetul de Instrucție, 1945 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Călărași, 1 iulie 1941, comisarul Ion Botez, implicat în numeroase abuzuri și crime la Târgu Frumos FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Călărași, 2 iulie 1941, jefuirea cadavrelor la Mircești FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Podu Iloaiei, 30 iunie 1941, supraviețuitorii se răcoresc în noroi FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Podu Iloaiei, 30 iunie 1941 FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Trenul morții Iași-Călărași, 1 iulie 1941, supraviețuitor în fața unui vagon cu cadavre la Târgu Frumos FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Istoricul Adrian Cioflâncă şi membri ai comunităţii evreieşti în pădurea din localitatea Popricani, unde au fost găsite mai multe cadavre ale evreilor ucişi în pogrom FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Curtea fostei Chesturi de Poliţie din Iaşi. Membri ai comunităţii evreieşti, împreună 
cu supraviețuitori ai pogromului și lideri ai comunității evreiești 
(2009). De pe scările acestei clădiri, situate în spatele Stării Civile, pe strada Vasile Alecsandri, s-a tras cu mitralierele asupra evreilor din curte FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Gara din oraşul Târgu Frumos FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Gropile comune din Cimitirul evreiesc din Podu Iloaiei FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Leizer Finchelstein, supraveţuitor al trenului Iaşi-Podul Iloaiei FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Placă comemorativă pe zidul fostei Chesturi FOTO pogromuldelaiasi.ro
 • Dimineața zilei de 29 iunie 1941, în Curtea Chesturii de Poliție din 
Iași. Trupurile celor vii sunt amestecate cu cadavre. La poartă stăteau 
soldați români și germani cu răngi de fier și ciomege, lovind pe cei 
care erau împinși înăuntru FOTO pogromuldelaiasi.ro
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: