Creşte numărul copiilor născuţi înainte de termen, din mame pozitive COVID-19. Care este explicaţia

Creşte numărul copiilor născuţi înainte de termen, din mame pozitive COVID-19. Care este explicaţia

FOTO: Arhivă

Tot mai multe mame se prezintă la maternitatea suport COVID-19 din Iaşi cu un test pozitiv la noul coronavirus, iar medicii sunt nevoiţi să recurgă la operaţii de cezariană pentru a nu pune în pericol viaţa fătului.

Secţia de Terapie Intensivă de la maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi este supraaglomerată în ultima vreme, din cauza faptului că aceasta este singura maternitate suport COVID-19 din zona Moldovei. 

Din ce în ce mai multe dintre femeile care se prezintă în unitatea spitalcească suferă de o formă severă a infecţiei cu noul coronavirus, iar medicii sunt obligaţi să recurgă la operaţii de cezariană, pentru a nu pune în pericol vieţile micuţilor. 

„Vin cu lipsă de oxigen, cu saturaţia oxigenului scăzută. Trebuie efectuate manevre precum inbubaţia şi administrarea unor medicamente. Lipsa de oxigen se reflectă şi la făt, iar acesta intră într-o suferinţă numită suferinţă fetală. Cel mai mic copil extras la noi a fost de 1 kg, ceea ce înseamnă 29 de săptămâni. Copilul s-a adaptat ulterior”, a spus Răzvan Socolov, medic ginecolog la maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi. 

După operaţia de cezariană, bebeluşii ajung în Secţia de Terapie Intensivă de la maternitatea „Cuza Vodă”, iar mămicile pot fi transferate la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, dacă starea lor de sănătate se agravează. 

„În această perioadă suntem încercaţi de un număr tot mai mare de cazuri şi, din păcate, infrastructura nu ne permite o extindere nelimitată de paturi de terapie intensivă”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul maternităţii „Elena Doamna”. 

O analiză a medicilor de la maternitatea „Elena Doamna” arată că numărul mamelor infectate cu COVID-19, care au născut copii înainte de termen, este mult mai mare comparativ cu numărul celor care au născut prezentând un test negativ. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările