Care sunt cele mai importante tipuri de nori şi ce vreme anunţă fiecare în parte

Care sunt cele mai importante tipuri de nori şi ce vreme anunţă fiecare în parte

Tipuri de nori FOTO astronomyonline.org

Norii sunt o sursă importantă de informaţie privind evoluţia vremii, de aceea este utilă cunoaşterea şi identificarea lor.

În funcţie de altitudinea la care se formează, norii au aspecte şi denumiri diferite. Pornind de la etajul superior, între 4.000 şi 12.000 de metri altitudine, putem întâlni trei tipuri de nori care au prefixul cirrus („buclă de păr“), respectiv cirrostratus, cirrcumulus şi cirrus. Cirrostratus (foto jos) sunt acei nori care formează straturi subţiri şi înalte şi care dau impresia unui halou în jurul soarelui ori a lunii.


FOTO 123 RF 

Cirrocumulus (foto jos) sunt rânduri de nori subţiri, care seamănă cu solzii unui peşte ori cu valurile unei ape. „Au o durată de viaţă redusă, de multe ori transformându-se, datorită cristalelor de gheaţă din care sunt formaţi, în cirrostratus. Se pot forma în faţa unui front atmosferic, caz în care prevestesc înrăutăţirea vremii în circa 10 ore“, potrivit celor de la Asociaţia de ecoturism Azimut. 


FOTO 123 RF 

Cel de-al treilea tip de nor de la etajul superior, cirrus, este masa de vapori lungi, subţiri şi înmănunchiaţi. Se deosebeşte de cei din etajul mijlociu prin grosimea mică, transparenţă şi structura filamentoasă, clar pronunţată, potrivit ecoazimut.ro.

FOTO 123 RF 

La etajul mijlociu, cel între 2.000 şi 6.000 de metri, întâlnim două tipuri de nori alto- altocumulus şi altostratus. În timp ce altocumulus sunt rândurile de nor în formă de rolelungi, altostratus arată precum valurile, sunt subţiri şi gri. „Altostratus sunt formaţi prin ridicarea unor mase mari şi stabile de aer, fapt ce determină condensarea vaporilor în nori. Prevestesc schimbarea vremeii“, potrivit ecoazimut.ro.


Altocumulus şi Altostratus FOTO 123 RF

Nimbostratus (foto jos) este un tip de nor care se poate forma atât la etajul mijlociu, cât şi la cel inferior. Acesta are o grosime medie de 2.000 de metri, aceştia produc precipitaţii pe parcursul mai multor zile.


FOTO 123 RF 

La etajul inferior, cel până la 2.000 de metri, întâlnim nori stratus, stratocumulus şi cumulus. Stratus sunt norii cei mai joşi, sunt de culoare cenuşie şi acoperă întreaga boltă, însă nu aduc precipitaţii însemnate. Stratocumulus seamănă cu nişte pături groase şi rar dau precipitaţii slabe, de scurtă durată. Unii dintre cei mai spectaculoşi nori, cumulus, sunt cei cu baza cenuşie şi partea superioară albă, asemeni unor ghemuri de bumbac.


 Stratus, stratocumulus şi cumulus

Un alt tip de nor este cel care se dezvoltă pe verticală. Cumulonimbus sunt groşi, de culoare închisă la bază şi albi în vârf. „Din ei cad precipitaţii sub formă de averse, însoţite adesea de descarcări electrice, vijelii şi căderi de grindină“, potrivit ecoazimut.ro.

 

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: