A început sezonul căpuşelor. Care sunt cele mai mari greşeli făcute de cei muşcaţi de astfel de insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Muşcătura de căpuşă poate declanşa boala Lyme, o boală extrem de periculoasă, iar cei care nu descoperă boala la timp pot avea probleme cardiace sau neurologice.

Peste 30 de ieşeni au ajuns la Spitalul pentru Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi în ultima perioadă, după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Deşi doar o mică parte dintre oameni ajung să se îmbolnăvească cu Lyme, românii pot face mari greşeli în ceea ce priveşte primele minute după muşcătura de căpuşă. 

„De la începutul sezonului călduros, un număr de peste 35 de persoane s-au adresat triajului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, prezentând o muşcătură de căpuşă. Ce facem în această situaţie? În primul rând, nu intrăm în panică şi ne adresăm celei mai apropiate unităţi sanitare.

Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să reţinem următoarele aspecte: numai o mică parte din oamenii muşcaţi de căpuşe ajung să fie infectaţi cu Borrelia şi dezvoltă boala Lyme, pentru că nu toate căpuşele sunt purtătoare de sprirochetei”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Tratamentele tradiţionale sunt contraindicate şi românii trebuie să ştie că boala Lyme se vindecă cu antibioterapie, spun specialiştii, mai ales dacă pacienţii se prezintă la doctor la timp. 

„Este foarte important să îndepărtaţi căpuşa cât mai repede. Se consideră că agenţii patogeni pe care îi poate transmite o căpuşă, pătrund în organismul nostru numai dacă respectiva căpuşă a stat ataşată de piele timp de 36-48 de ore.

Pentru îndepărtarea căpuşelor este total contraindicată folosirea metodelor tradiţionale, precum aplicarea de căldură, ceară, ulei, acetonă, vaselină. De asemenea orice agresiune asupra căpuşei o poate determina să îşi diverse conţinutul stomacal şi totodată virusuri şi bacterii ce trebuie evitate cu orice preţ”, a mai spus medicul Florin Roşu. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ucraina anunţă că a distrus postul de comandă al brigăzii Flotei ruse în Marea Neagră: Cel puţin trei morţi

Un ofiţer dezvăluie cum a fost spulberat  convoiul rus în timp ce încerca să treacă râul Doneţ: „Nu au priceput că noi vedeam tot ce fac”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite