Un ofiţer dezvăluie cum a fost spulberat convoiul rus în timp ce încerca să treacă râul Doneţ: „Nu au priceput că noi vedeam tot ce fac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O echipă CNN s-a deplasat în localitatea ucraineană Bilohorivka din Doneţk, unde se crede că Rusia a suferit una dintre cele devastatoare înfrângeri din război de până acum, în urmă cu o săptămână. Aici epavele carbonizate ale blindatelor ruseşti sunt împrăştiate pe un teren împădurit situat la doar câteva sute de metri de linia frontului.

Potrivit armatei ucrainene, în atacul lansat săptămână trecută au fost distruse „cel puţin 73 de piese de echipament”, între care tancuri model T-72 şi mai multe tipuri de vehicule de infanterie. Forţele ucrainene au atacat convoiul militar rus pe când încerca să traverseze râul Siverskii Doneţ.

Malurile râului sunt presărate cu tancurile distruse cu turele smulse, iar peste tot zac transportoare blindate, mitraliere grele cu ţevile răsucite, dar şi părţi calcinate de trupuri ale soldaţilor ruşi.

„Aveau opţiunea de a traversa prin trei locuri”, spune un ofiţer de rang înalt care nu şi-a dezvăluit numele din motive de securitate.

„Au încercat prima cale, nu au reuşit, au fost spulberaţi acolo. La fel şi când au încercat a doua cale. Ei bine, se vede că în cea treia încercare au pierdut cea mare parte de echipament. Acolo au avut patru tentative. Prima oară, nu au putut, au fost zdrobiţi de artilerie. A doua oară, la fel. De fiecare dată, şi-au sporit eforturile, nu au priceput că noi vedeam tot ce fac. Şi fiecare mişcare a lor era urmată de o contra-acţiune a noastră”, a explicat ofiţerul.

Acesta a clarificat că forţele ucrainene au distrus podul de pontoane cu artilerie şi apoi au folosit forţe terestre pentru a împinge înapoi convoiul de blindate.

„Nu au avut timp să traverseze, să lanseze bărci. Au trecut prin tiruri de artilerie şi focuri de armă, iar noi i-am văzut din drone cum cad în apă şi se scufundă...Au unele arme noi, dar în mare parte tehnica lor e învechită. Tactile lor sunt, de asemenea, depăşite. În plus, din punct de vedere tehnologic, armele lor sunt cu mult inferioare celor ale ţărilor NATO şi SUA”, a spus ofiţerul care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Ministerul Apărării din Ucraina a scris pe Twitter: „Artileriştii din brigada a 17-a de tancuri au deschis sezonul turistic pentru ruscişti. Unii au făcut baie în râul Siverskii Doneţ, alţii au fost arşi de soarele de mai”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite