VIDEO Victoria, combinatul dispărut cu totul în câţiva ani. Ce s-a ales de colosul industrial cu o istorie de 150 de ani

Victoria Călan, combinatul metalurgic dispărut

Uzinele de la Călan au o istorie de un secol şi jumătate, dar au fost condamnate la dispariţie. În prezent, un parc industrial aproape pustiu şi mai multe hectare ocupate de dărâmături au rămas de pe urma fostului combinat „Victoria”.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Primul furnal de la Călan a fost construit din anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu, însă la un secol şi jumătate de la înfiinţarea uzinei de pe Valea Streiului, puţine lucruri mai amintesc de istoria ei.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, uzina producătoare de fontă avea două furnale, unul dintre ele fiind la acea vreme cel mai mare din ţară. Aici lucrau sute de oameni, stabiliţi în coloniile muncitoreşti de la Călan. O cale ferată îngustă era folosită pentru transportul materilor prime de la minele de fier din Teliuc şi Ghelari, iar pe râul Strei a fost construit un baraj pentru alimentarea uzinei.

În anii interbelici, uzina care ajunsese să aibă peste 700 de muncitori a intrat în proprietatea societăţii „Titan, Nădrag, Călan”, deţinută de industriaşii Edgar şi Max Ausnit. După Al Doilea Război Mondial a fost naţionalizată, iar regimul comunist a transformat-o într-un combinat, care s-a extins treptat în deceniile următoare ajungând să ocupe pe o suprafaţă de peste 60 de hectare.

 

Uzina de la Călan în anii 1930. FOTO: Horvaths Jozsef, Muzeul Entografic din Budapesta.

În jurul combinatului metalurgic s-a dezvoltat şi noul oraş Călan, care în prezent numără 11.000 de locuitori. Înainte de 1989, la „Victoria” lucrau peste 5.000 de oameni. Combinatul producea fontă cenuşie, cocs, cărbune, smoală, sobe Vesta şi calorifere. Aici a fost pusă în funcţiune prima instalaţie din lume pentru producerea cocsului şi semicocsului prin fluidizare (1957) şi s-au produs pentru prima dată brichete de cocs pentru scopuri industriale în ţară (1961). Declinului industrial din anii 1980 i-a urmat prăbuşirea din anii 1990. Combinatul Victoria Călan s-a dezintegrat după privatizările eşuate şi a ajuns în cele din urmă la fier vechi.

Parcul industrial aproape pustiu

Din 2016, pe o suprafaţă de 40 de hectare din ruinele fostei uzine a oraşului Călan a fost inaugurat un parc industrial, în urma unei investiţii a cărei valoare a fost de circa 40 de milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată de administraţia locală din Călan, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Conducerea primăriei din Călan anunţa înainte de finalizarea proiectului că noua zonă industrială va crea 1.000 de noi locuri de muncă în primii zece ani de funcţionare. Noul parc industrial a rămas aproape pustiu, însă promisiunile autorităţilor cu privire la soarta lui nu lipsesc. Până în 2021, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, aici vor fi create 300 de locuri de muncă. Chiriile mai mici pentru terenurile din parcul industrial şi pentru spaţiile clădirii de afaceri sunt propunerile cu care aceştia vor să atragă clienţi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

Secretele celui mai mare combinat din România anilor '50, dezvăluite de spionii CIA: cum era păzit colosul industrial

FOTO Adevărata faţă a Hunedoarei din 1960. Oraşul oţelului a fost copleşit de muncitori, iar mii de oameni locuiau în cartierele de barăci insalubre

Hunedoara în zorii comunismului: „murdăriile aruncate pe străzi stau zile întregi neridicate şi transformă oraşul într-un coşmar urât”

 

Ruinele combinatului Victoria. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Ruinele combinatului Victoria. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Ruinele combinatului Victoria. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Ruinele combinatului Victoria. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 2
 • Ruinele combinatului . FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 3
 • Ruinele combinatului . FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 4
 • Ruinele combinatului . FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 5
 • Parcul industrial din Călan. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 3
 • Ruinele combinatului. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 6
 • Ruinele combinatului. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.7
 • Ruinele combinatului. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 8
 • Parcul industrial din Călan. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Parcul industrial din Călan. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 2
 • Ruinele combinatului Victoria. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 9
 • Parcul industrial din Călan. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 1
 • Uzinele
 • Uzinele 1
 • Uzinele Călan
 • Uzinele Călan în în secolul XIX.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările