VIDEO Cea mai înaltă clădire din Deva, monumentul neputinţei. Povestea noului palat administrativ

VIDEO Cea mai înaltă clădire din Deva, monumentul neputinţei. Povestea noului palat administrativ

Palatul administrativ. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.

Construcţia noului palat administrativ din centrul Devei a început în urmă cu 25 de ani, însă clădirea devenită cea mai înaltă din municipiu, nu a mai fost finalizată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul construcţiei noului palat administrativ din centrul Devei, un turn înalt de 40 de metri care urma să găzduiască sediile mai multor instituţii publie, a fost iniţiat în 1992, în urma unei asocieri între Consiliul Judeţean, Primăria Deva, Direcţia de finanţe publice, Direcţia de Statistică şi Prefectura Judeţului Hunedoara.

GALERIE FOTO CU PALATUL ADMINISTRATIV

Trei ani mai târziu au început lucrările la ansamblul format dintr-o clădire principală cu 14 etaje şi alte trei corpuri de clădire, patru imobile cu o suprafaţă totală de 14.000 de metri pătraţi. Până în 2007, când autorităţile locale au decis încetarea definitivă a lucrărilor şi încercarea de a vinde construcţia Ministerului de Finanţe, au fost cheltuiţi, potrivit unor estimări, peste şapte milioane de euro, pentru palatul care nu a mai fost finalizat. De atunci, doar un corp al ansamblului a fost folosit, până în 2018, ca sediu al unei bănci, în timp ce restul imobilelor, nefinalizate, au intrat în conservare.

 


Palatul administrativ a fost împrejmuit şi abandonat, în aşteptarea clarificării situaţiei sale juridice şi continuării investiţiei. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara şi ai Primăriei Deva, doi dintre proprietarii construcţiilor de pe Bulevardul Decebal, şi-au arătat în ultimii ani intenţiile de a finaliza lucrările la palat. Un corp urma să devină sediu al Bibliotecii Judeţene din Deva, iar alte corpuri să fie folosit pentru birourile municipalităţii, informau autorităţile locale, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În urmă cu un an, primarul Devei, Florin Oancea, anunţa că primăria intenţionează să preia clădirea şi să finalizeze investiţia începută în urmă cu aproape trei decenii.

La aproape trei decenii de la începerea investiţiei, noul palat administrativ, acoperit cu plăci de marmură şi sticlă este cea mai înaltă clădire din Deva, însă a rămas neterminată şi nefolosită. Terenul viran din faţa clădirii, împrejmuit în prezent, va fi transformat de către Primăria Deva într-o parcare cu 36 de locuri, a cărei construcţie, estimată la peste 500.000 de lei, a început în luna august.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Gara din Brad, emblema pustie a Ţării Zarandului. Trenurile de călători, retrase de pe ruta Brad - Ineu

VIDEO Povestea muzeelor Hunedoarei. Locurile inedite care atrag mii de turişti la poalele Castelului Corvinilor

VIDEO „Bijuteriile” Uzinei de fier Călan s-au ruinat: povestea hidrocentralei şi a cazinoului muncitoresc

Imagini din aceeasi galerie
  • Palatul administrativ. Deva. ADEVĂRUL. FOTO: Daniel Guță.  1
  • Palatul administrativ. Deva. ADEVĂRUL. FOTO: Daniel Guță.  2
  • Palatul administrativ. Deva. ADEVĂRUL. FOTO: Daniel Guță.  3
  • Palatul administrativ. Deva. ADEVĂRUL. FOTO: Daniel Guță.  4
  • Palatul administrativ. Deva. ADEVĂRUL. FOTO: Daniel Guță.  5
  • Palatul administrativ. Deva. ADEVĂRUL. FOTO: Daniel Guță.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările