VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3 a rămas închis şi pustiu. API: „De ce nu e nimeni în teren? Românii au plătit o autostradă, nu un muzeu”

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3 a rămas închis şi pustiu. API: „De ce nu e nimeni în teren? Românii au plătit o autostradă, nu un muzeu”

FOTO: Asociaţia Pro Infrastructură.

Nemulţumirile societăţii civile faţă de situaţia Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva, închis în prezent, sunt tot mai numeroase şi mai vehement exprimate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Pro Infrastructură (API), una dintre organizaţiile neguvernamentale care au monitorizat lucrările la Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, a publicat imagini de pe „autostrada – muzeu”.

GALERIE FOTO

API acuză Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere că deşi a reziliat contractul cu constructorii tronsonului Ilia – Holdea nu şi-a adus propriile utilaje şi angajaţi pentru a finaliza lucrările.

„La 22 de zile de când lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva putea fi inaugurat şi la 6 zile de când Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reziliat contractul finalizat în proporţie de 99%, cei din Compania de Drumuri nu au apărut în teren ca să rezolve aşa-zisele "deficienţe" invocate. Ministrul Culturii, pardon, al Transporturilor Cuc, împreună cu directorul CNAIR Scarlat promiteau săptămâna trecută că problemele de pe şantier vor fi soluţionate şi se va da drumul la circulaţie. Şi atunci de ce nu e nimeni în teren? Poate pentru că presupusele probleme sunt doar pretexte...”, arată Asociaţia Pro Infrastructura.

Reprezentanţii ONG-ului susţin că din informaţiile pe care le deţin, în cei 6 ani trecuţi de la semnarea contractului, inginerul FIDIC (consultantul) angajat de CNAIR pentru a supreviza antreprenorul a identificat 60 de neconformităţi, dintre care 59 au fost stinse (reparate) de constructor - un număr normal pe un şantier de o asemenea anvergură, comparabil cu alte proiecte de autostrăzi.

 

„Ironia sorţii este că singura neconformitate încă nesoluţionată este chiar în capătul dinspre Holdea, fix la graniţa cu lotul 2 Lugoj-Deva, acolo unde nu se va circula până la finalizarea celebrelor tuneluri "pentru urşi" (aflate în prezent în licitaţie), adică probabil prin 2024. Aşadar, avem o autostradă muzeu de 21 de kilometri perfect funcţională din 12 august 2019, pregătită să preia traficul rutier, al cărei contract a fost reziliat de o gaşcă de incompetenţi iresponsabili care doar mimează că urmăresc interesul cetăţenilor. Oare cât vor mai fi nevoiţi românii şi europenii să suporte bătaia de joc când ei au plătit o autostradă, nu un muzeu?!”, transmite Asociaţia Pro Infrastructură.

Reprezentanţii CNAIR nu au putut fi contactaţi până în prezent pentru a răspunde acuzaţiilor, însă potrivit unor informaţii constructorii au primit un termen de câteva zile pentru a-şi lua utilajele de pe şantier.

Din 12 august, constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, un tronson de 21 de kilometri între Ilia şi Holdea, au solicitat recepţia lucrărilor începute în primăvara anului 2014, astfel încât circulaţia să poată fi deschisă. Antreprenorii spanioli nu s-au înţeles cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, asupra garanţiei investiţiei şi, de asemenea, au fost acuzaţi că au efectuat lucrări de slabă calitate, astfel că autostrada nu poate fi recepţionată. Lotul 3, o investiţie estimată iniţial la 580 de milioane de lei, fără TVA, trebuia finalizat în mai 2016, lucrările fiind începute în primăvara anului 2014.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, în blocaj înaintea inaugurării aşteptate de 5 ani. Lotul 3 nu poate fi deschis, iar pentru Lotul 4 se caută o soluţie de compromis

Autostrada Lugoj - Deva: probleme grave semnalate pe unul dintre tronsoane la recepţia lucrărilor la cei 43 de kilometri. Doar un lot ar putea fi inaugurat

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. Drumarii pregătesc recepţia celor 21 de kilometri construiţi cu întârzieri record

VIDEO Premieră pe Autostrada Lugoj - Deva, la cinci ani de la startul lucrărilor. Ce se întâmplă pe Dealul Liliecilor şi cât a mai rămas de construit din autostradă 

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 4 înainte de recepţie: „Este exclus ca autostrada să nu fie deschisă până de Sfânta Maria”

Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță

Imagini din aceeasi galerie
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 1
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 2
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 3
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 4
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 5
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 7
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 8
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță 9
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță.
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 1
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 2
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 4
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 3
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 6
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță.6
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 7
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 8
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță. 9
 • Autostrada Lugoj - Deva, Lotul 3. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guță.10
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: