Supravieţuitorul din Mina Lupeni este ajutat depăşească traumele, după dezastrul care i-a ucis doi ortaci

Supravieţuitorul din Mina Lupeni este ajutat depăşească traumele, după dezastrul care i-a ucis doi ortaci

Raoul Cizmaşiu.

Starea de sănătate a minerului Raoul Cizmaşiu, singurul supravieţuitor dintre cei trei ortaci blocaţi în Mina Lupeni, s-a îmbunătăţit. El a rămas internat în spitalul din Petroşani şi primeşte consiliere psihologică pentru a depăşi traumele suferite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raoul Cizmaşiu (40 de ani) a fost salvat din Mina Lupeni după 14 ore de la surparea galeriei în care munce. Doi colegi i-au murit în accidentul petrecut la peste 400 de metri adâncime, în timp ce Raoul a fost rănit la picior.

La cinci zile de la tragedie, starea de sănătate a minerului internat în spitalul din Petroşani s-a îmbunătăţit.

„Starea sa este satisfăcătoare faţă de zilele trecute. Diagnosticul este politraumatism prin accident de mină”, a declarat dr. Alin Vasilescu, directorul Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Raoul Adrian Cizmaşiu beneficiază şi de consiliere psihologică pentru a depăşi traumele accidentului de muncă în care doi dintre ortacii săi şi-au pierdut viaţa.

„Cizmaşiu se afla într-un perimetru protejat de un stâlp de susţinere. Din acel perimetru, căutând să ajungă la colegii lui, a săpat prin materialul minier cu o unealtă pe care o avea acolo, la el”, a relatat Darius Câmpeanu, lider de sindicat.

„Raoul Adrian Cizmaşiu este cel care, cu o voinţă de fier, şi-a aşteptat colegii să-i redeschidă calea spre lumină. Salvarea lui a fost singura bucurie într-o zi cumplită”, au relatat colegii săi de la Complexul Energetic Hunedoara.

Joi, trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Echipele de salvatori minieri au muncit 15 ore pentru aducerea la suprafaţă a celor trei victime. Iuliu Lucian Codlean (39 de ani) a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea.

Trupul său a fost scos vineri dimineaţă, din adâncurile minei, la aproape 15 ore de la momentul accidentului. Minerul Ionel Florin Suciu (44 de ani), tatăl unei fetiţe, a murit în Spitalul Floreasa, unde a fost adus cu trupul zdrobit de tavanul prăbuşit în galeria în care muncea. Raul Cizmaşiu, unul dintre răniţii scoşi din subteranul minei Lupeni se află internat la spitalul din Petroşani, cu o rană la picior, iar starea sa de sănătate este stabilă.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

Iuliu Lucian Codlean, părinte pentru trei copii, a fost ultima victimă ucisă în subteranele Lupeniului, o mină cu o istorie îndelungată şi însângerată. Minerul a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea, cu câteva zile înainte de a-şi serba ziua de naştere.

VIDEO Accident la Mina Lupeni. Un miner a murit, alţi doi sunt răniţi, unul grav. Operaţiunea de salvare a durat peste 15 ore

Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările