VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

0
0

Scene dramatice s-au petrecut în ultimele ore în faţa Minei Lupeni, unde zeci de localnici s-au strâns îngrijoraţi de soarta celor trei mineri blocaţi în subteranele exploatării, după ce tavanul galeriei miniere în care munceau s-a prăbuşit. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că echipele de salvare au ajuns la primii doi mineri blocaţi în subteran.

Update 01.25 Primii doi mineri care au fost găsiţi de salvatori, după ce au fost surprinşi de surparea tavanului unui abataj vor fi scoşi la suprafaţă, pe rând, în timp ce cel de-al treilea este căutat încă.

Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean a declarat pentru News.ro că înainte de ora 2.00 estimează că urmează să fie scos din subteran primul miner găsit de salvatori.

”În aproximativ 30 de minute sperăm să reuşească salvatorii să scoată la suprafaţă primul miner. Intervenţia este dificilă, vă daţi seama că îl scot dintr-o mină. Va fi scos pe targă”, a declarat Darius Câmpean.

După ce primul miner va fi scos la suprafaţă, salvatorii vor reintra în mină pentru a-l scoate la suprafaţă şi pe cel de-al doilea miner găsit.

”Cel de-al doilea este bine. Are suficent spaţiu, am înţeles că are loc şi să se plimbe pe acolo”, a mai spus Darius Câmpean.

În ceea ce îl priveşte pe cel de-al treilea miner surprins în subteran, salvatorii nu au niciun semn de la el, însă căutarea lui va continua în această noapte.

Update 00.15 Echipele de salvatori sunt pregătite să scoată la suprafaţă primul miner găsit şi care a fost blocat în subteran în urma surpării tavanului unui abataj. Acesta ar fi rănit la o mână şi la un picior.

Preşedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean a declarat pentru News.ro că primul miner găsit de echipele de salvatori, surprins în subteran, a fost eliberat dintre bucăţile de material minier, iar în prezent se lucrează la scoaterea lui la suprafaţă.

VIDEO

image

”S-a eliberat primul miner, acum se pregătesc să îl scoată la suprafaţă. Din informaţiile pe care le deţin, acesta ar avea o problemă la un picior şi la o mână. Urmează, oricum, să fie consultat de medici. Este pregătit şi un elicopter să îl ducă la orice spital”, a declarat Darius Câmpean.

Potrivit sursei citate, cel de-al doilea miner găsit în subteran surprins de surpare este teafăr şi se pare că nu ar avea fi rănit.

”Se pare, din informaţiile pe care le deţin, că cel de-al doilea miner se află într-o zonă unde nu a suferit nicio vătămare”, a declarat Darius Câmpean.

Liderul Sindicatului Muntele a mai precizat că cel de-al doilea miner ar fi comunicat cu cel de-al treilea, pentru o perioadă de timp.

Update 23.15 Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că un al doinea miner surprins în subteranul Minei Lupeni de surparea tavanului unui abataj a fost găsit de salvatori, urmând să fie scos la suprafaţă. La fel ca primul găsit, şi cel de-al doilea ortac este conştient şi cooperant.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat joi seara că echipele de salvare sunt în progres, la Mina Lupeni şi că au găsit un al doilea miner surprins în subteranul minei de surparea tavanului.

”A fost găsit un al doilea miner, echipele de salvare comunică cu el, este bine, sănătos. Sperăm ca în curând să începem scoaterea şi celui de-al doilea, sperăm ca în scurt timp să ajungem la el şi să îi scoatem pe amândoi. Se încearcă localizarea exactă pentru a se ajunge repede la el”, a declarat ministrul.

image

Toma Patcu a mai anunţat că echipele de salvatori încearcă să îl găsească şi pe cel de-al treilea miner surprins în subteran şi că nu vor opri căutările până când toţi cei trei mineri blocaţi în mină vor fi scoşi la suprafaţă.

La faţa loculuin sunt pregătite să intervină mai multe ambulanţe şi echiupaje SMURD, dar şi un elicopter cu termoviziune pentru transportarea rapidă a muncitorilor.

După ieşirea la suprafaţă, medicii vor decide către ce spitale vir fi trimişi minerii scoşi din subteran.

Update 22.45 Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că salvatorii au ajuns la primul miner blocat în subteran, în Mina Lupeni, în urma prăbuşirii tavanului unui abataj. Acesta este conştient, cooperează şi urmează să fie preluat de medici.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi seară, la Lupeni, că salvatorii au ajuns la primul miner prins în subteranul Minei Lupeni şi au reuşit să elibereze mare parte a corpului. Bărbatul este conştient şi cooperant.

”Salvatorii au reuşit să ajungă la dumnealui, au reuşit să elibereze mare parte a corpului, mai au de eliberat pe stânga. Este conştient, cooperant. Din momentul în care va fi desprins total, pentru că operaţiunea e greoaie, i se va acorda primul ajutor de către medici. Am decis să îl scoatem printr-o cale de evacuare în zona de sud a puţului. Bineînţeles, că un rezultat medical mai complet şi mai bun o să avem când îl scoatem la suprafaţă, colegii sunt acolo şi sunt pregătiţi. Tot ei vor decide, în funcţie de rănile pe care le are, la ce spital va fi transportat, dacă va fi un spital din apropiere sau unul din ţară”, a declarat Toma Petcu.

Acesta a mai precizat că la Mina Lupeni a fost chemat şi un elicopter cu termoviziune, care poate zbura pe timp de noapte, acesta urmând să transporte minerii blocaţi în subteran, pe măsură ce vor fi scoşi, la spitale.

Între timp, echipele de salvatori din subteran continuă căutările.

”Important este că salvatorii din subteran continuă căutările, ne ducem spre ceilalţi mineri şi am avansat, iar evoluţia este una de căutare permanentă fără niciun fel de opriri. Sperăm ca într-un termen scurt să fie scos total la suprafaţă”, a declarat Petcu.

Ministrul Energiei a precizat că minerul găsit le-a spus că cei doi colegi ai săi erau în apropiere, dar nu poate preciza exact unde.

”Ceilalţi doi sunt în căutare. Aşteptăm să vedem. În continuare echipele caută. Sperăm să ajungem şi la ei. Este obiectivul nostru să îi scoatem pe toti trei. Cel care a fost găsit a spus că undeva în jurul lui sunt ceilalţi doi, dar nu a putut spune exact, era confuz”, a mai spus ministrul.

Toma Petcu a mai precizat că aerajul în mină este unul bun, pe ambele părţi ale suprafeţei prăbuşite, şi se poate respira fără probleme, ceea ce dă speranţe salvatorilor că şi ceilalţi doi mineri rămaşi încă blocaţi sunt în viaţă.

Ştirea Iniţială  Vestea că salvatorii minieri se apropie de locul unde se află prima victimă a accidentului petrecut joi după-amiază, într-o galerie minieră aflată la adâncimea de aproape 500 de metri în subterenale Minei Lupeni a ţinut cu sufletul la gură zeci de oameni strânşi în faţa clădirilor exploatării.

Un grup de 14 salvatori minieri participă la operaţiunile de salvare, extrem de dificile. Sapă cu rândul şi înaintează spre locul unde se află victimele cu circa un metru – doi, în fiecare oră, susţine ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat în Valea Jiului.

„Comunică prin lovituri în metale şi strigăte puternice şi important este că se aud. Salvatorii sunt foarte aproape de a ajunge la un miner. Din evaluările noastre, sperăm ca aceşti oameni să fie scoşi la suprafaţă cât mai repede. Galeriile sunt ventilate, există aer, iar minerii prinşi pot respir neavând echipamente speciale de respirat”, a declarat, joi, la ora 20.00, ministrul Energiei, pe treptele de la intrarea în sediul administrativ al Minei Lupeni.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat ca salvatorii intervin din două direcţii, încercând să ajungă cât mai repede la cei trei mineri blocaţi. Petcu a spus că salvatorii speră să ajungă foarte curând la unul dintre minerii blocaţi, dar nu a putut oferi un timp clar în care acest lucru se va putea realiza. Echipele de intervenţiei înaintează cu circa un metru pe oră. Galeriile sunt ventilate, astfel că nu este nevoie de aparate speciale de respirat pentru salvatori. La ora 18 a fost schimbat echipa de salvatori care lucrează pentru eliberarea minerilor. Sunt 14 salvatori, care lucrează în două schimburi, dar din cauza locului foarte strâmt unde are loc intervenţia, nu pot acţiona simultan mai mult de doi muncitori. UPDATE 18:45 Rudele minerilor surprinşi în subteran de surparea tavanului unui abataj au fost chemate la sediul Minei Lupeni şi primesc consultarea unui psiholog, iar inspectorii ITM s-au autosesizat în acest caz.

image

Minerii au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la o adâncime de peste 400 de metri.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, rudele celor trei mineri surprinşi în subteran sunt ţinute în permanenţă la curent cu operaţiunea de salvare. ”O surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, se aflau în abatajul, cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri”, se mai arată în comunicat.

Veche de peste un secol, Mina Lupeni are o istorie marcată de numeroase tragedii.

Accidentul care a făcut cele mai multe victime în Lupeni s-a petrecut în  27 aprilie 1922, la ora 12.30, în Mina Aurelia. O explozie provocată în mina de cărbune a dus la moartea a 82 de mineri şi rănirea altor 14 oameni, dintre cei circa 100 de oameni care intraseră în acea dimineaţă în şut. Tragedia a fost cauzată de acumularea de gaz metan în subteran, în galeriile care nu erau ventilate corespunzător.

Al doilea mare dezastru din istoria Minei Lupeni s-a petrecut în 19 octombrie 1917, la Galeria Elena şi s-a soldat cu 57 de morţi. Petru Mihăilă, fost angajat al exploatării şi lider al minerilor în perioada interbelică, devenit politician, relata în memoriile sale despre tragedia din 1917. „Explozia a fost aşa de puternică, că majoritatea celor căzuţi au fost sfărâmaţi în bucăţi, de nu s-au putut recunoaşte, numele lor s-au ştiut din registrul de mină, fiindcă se ştia cine la ce locuri de muncă muncea”, scria Petru Mihăilă.
Al treilea cel mai cumplit dezastru minier de la Lupeni s-a petrecut 3 mai 1944, la ora 19:00 şi s-a soldat cu 33 de morţi. „Explozia ce s-a produs a cauzat moartea a 33 de mineri, dintre care 23 de români, şase cehi, un german şi trei prizonieri ruşi. Toţi au fost găsiţi morţi din cauza intoxicaţiei, în abataj”, se arăta în raportul Poliţiei. Anchetatorii au concluzionat că explozia mortală a fost cauzată de acumularea de gaz metan, nefiind vorba de un act de sabotaj.

Cronologia tragediilor petrecute în Mina Lupeni în secolul XX
1912, Mina Sud Lupeni - 4 morţi
1917, 19 octombrie, Mina Elena (Lupeni) - 57 de morţi;
1920, 13 Ianuarie. Puţul Clara (Lupeni) - 3 morţi;
1922, Mina Ştefan (Lupeni) - 1 mort;
1922, 27 Aprilie, Catastrofa din Mina Aurelia, Lupeni, 82 de morţi;
1929, Mina Victoria Lupeni - 1 mort;
1944, 3 Mai. Mina Lupeni - 33 morţi;
1953, Mina Lupeni - 3 morţi;
1955, Mina Lupeni - 9 morţi;
1956, Mina Lupeni - 12 morţi;
1956, Mina Lupeni - 9 morţi;
1992, ianuarie, Mina Lupeni, doi morţi
1993, februarie, trei morţi, surpare.

Mina Lupeni se află în proces de închidere.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Securistul din fruntea minerilor care au devastat Bucureştiul condamnă România la CEDO. Cum şi-a terorizat soţia ani la rând fără ca statul român să intervină

Angelica Bălşan, fosta soţie a unuia dintre cei mai temuţi securişti, Nicolae Cămărăşescu, implicat atât în Revoluţia din Decembrie 1989, cât şi în acţiunile represive asupra ziarului „România Liberă” din zilele Mineriadei din iunie 1990, a câştigat la CEDO procesul în care a acuzat autorităţile române că nu au protejat-o de violenţele la care a fost supusă de acesta.

Arhivele secrete ale minelor de aur din comunism: de ce se revoltau minerii şi cum luptau autorităţile cu hoţii de aur

Documente din primii ani de comunism în România oferă detalii inedite despre revoltele muncitorilor din minele de aur ale Hunedoarei şi despre greutatea cu care autorităţile ţineau sub control fenomenul furturilor de aur.

Ceauşescu, ridiculizat de oficialii americani în notele secrete despre greva minerilor din 1977. WikiLeaks: „În Valea Jiului, l-au huiduit şi i-au arătat pumnii“

Mai multe note informative secrete, provenite de la reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, publicate de wikileaks.org, dezvăluie modul în care americanii priveau greva minerilor din 1977, considerată de unii istorici cea mai mare mişcare anticomunistă dinainte de 1989. Informaţiile oficialilor din anii 1970 prezentau evenimentele din Valea Jiului cu totul diferit de modul în care le „zugrăveau” autorităţile comuniste.

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite