Video VIDEO Accident la Mina Lupeni. Un miner a murit, alţi doi sunt răniţi, unul grav. Operaţiunea de salvare a durat peste 15 ore
0Doi dintre cei trei mineri prinşi în subteran au fost salvaţi de echipele de intervenţie: primul dintre ei este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fracturi, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale. Cel de-al treilea dintre ei, găsit în jurul orei 5.00, nu a putut fi resuscitat.
UPDATE 9:40 Minerul scos din subteranul Minei lupeni, unde s-a surpat tavanul unei galerii, şi dus la spitalul din Petroşani este în stare bună şi nu necesită intervenţii chirurgicale sau transferul la o altă unitate medicală, potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely.
Prefectul de Hunedoara a declarat, vineri dimineaţă, pentru News.ro, că bărbatul, în vârstă de 39 de ani, are răni uşoare la picioare, iar starea sa este bună.
UPDATE 7:45: Potrivit medicului Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca, minerul internat la spitalul bucureştean este în stare gravă, „întreg organismul prezentând o suferinţă generalizată“ cauzată de strivirea trupului. Printre problemele cele mai grave se numără insuficienţa renală, un efect secundar al strivirii organismului, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca. La ora transmiterii acestei informaţii, pacientul este în sala de operaţie.
"Următoarele ore şi zile sunt hotărâtoare pentru evoluţia stării lui de sănătate. Este instabil şi facem toate eforturile", a spus medicul Bogdan Opriţa.
Update 06.35 Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, cel de al treilea miner a fost găsit în jurul orei 5.00, s-a încercat resuscitarea la faţa locului, însă fără succes, apoi a fost scos la suprafaţă şi a fost declarat decesul.
Minerul Iuliu Codlean (foto) avea 38 de ani.
Operaţiunea de salvare de la Mina Lupeni - unde s-a surpat tavanul unui abataj - a durat mai bine de 15 ore.
Primul miner scos din subteran este în stare gravă, cu multiple traumatisme şi fractruri, se află în comă indusă şi a fost transportat la Spitalul Floreasca, în timp ce cel de-al doilea miner scos din subteran are răni superficiale, fiind dus la spitalul din Petroşani.
La momentul surpării, în abataj se aflau 11 mineri, opt dintre ei reuşind să se salveze.
Update 04.25 Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că echipele de salvatori au ajuns la cel de-al treilea miner prins în subteran, care „din păcate, nu prezintă semne vitale”. Acesta a adăugat că echipele SMURD vor trebui să pronunţe decesul, în momentul în care trupul acestuia va fi adus la suprafaţă.
Update 02.30 Cel de-al doilea miner care a fost blocat în subteran şi care a fost găsit de salvatori a fost scos şi el din Mina Lupeni, acesta având răni uşoare, a fost preluat de medicii de la Ambulanţă.
Cel de-al doilea miner care a fost salvat după surparea din Mina Lupeni fost scos pe targă din subteran, după aproximativ 12 ore de căutări ale salvatorilor, în jurul orei 2.30. Bărbatul a fost preluat de medicii de la Ambulanţă şi a fost urcat în autospecială pentru a i se face o primă evaluare a stării de sănătate.
Ministrul Energiei, Toma Petcu declara că acesta ar avea răni uşoare la un picior şi că starea lui de sănătate este mult mai bună decât în cazul primului bărbat salvat.
Ştirea Iniţială: Prima persoană blocată în Mina Lupeni a fost scoasă la suprafaţă, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.30, după mai bine de 11 ore de la surparea tavanului unui abataj din mină.
Un echipaj SMURD a dus o autospecială la intrarea în mină, iar o targă a fost băgată în interior, pentru a putea fi transportat bărbatul salvat.
După ce a fost preluat de cei de la SMURD, minerul a fost dus la Spitalul Municipal Petroşani pentru a i se face o primă evaluare medicală. Tot acolo, medicii vor stabili dacă este nevoie ca acesta să fie transportat la un spital, fie la Bucureşti, fie la Timişoara.
Salvatorii urmează să reintre în subteran pentru a-l scoate la suprafaţă pe cel de-al doilea miner prins în subteran şi să îl caute pe cel de-al treilea.
Ministrul Energiei, Toma Petcu a anunţat, imediat după ce primul miner blocat în subteran la Mina Lupeni a fost scos la suprafaţă, că un al doilea ortac blocat urmează să fie scos, acesta fiind rănit uşor la un picior, însă salvatorii se vor concentra pe găsirea celui de-al treilea miner.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a felicitat salvatorii care au reuşit să scoată la suprafaţă primul miner blocat în subteranul Minei Lupeni, după surparea tavanului unui abataj.
”Ne aflăm în jur de 10 ore de la începerea intervenţiei. Vreau să felicit salvatorii, oamenii care au intrat în mină pentru a salva vieţile colegilor lor. Am reuşit să scoatem primul miner, aşteptăm să ne spună medicii că este în stare bună”, a declarat ministrul.
Toma Petcu a declarat că cel de-al doilea miner va fi scos din subteran, acesta având o stare de sănătate bună.
”Cel de-al doilea miner urcă spre noi, cu o uşoară rană la picior, superficială şi de asemenea, am ajuns în zona celui de-al treiela miner şi l-am identificat. Am încercat o comunicare cu el. Aşteptăm evoluţia stării lui, să ne spună cum este”, a spus ministrul.
Petcu a declarat că al doilea miner este ”pe picioarele lui” şi că ”acum bătălia se duce pe recuperarea celui de-al treilea miner”.
Raed Arafat, a declarat pentru Digi24, că cel de-al treilea miner a fost localizat dar că „nu s-a reuşit stabilirea unei legături cu acesta”.
Acesta a menţionat că starea primului miner este „stabilă”, fiind „hipotermic, intubat, şi suferind o serie de traumatisme la nivelul toracic şi o fractură de femur şi alta la nivelul umărului”. Un elicopter îl va transporta la spitalul de urgenţă Floreasca din capitală.
Istoria tragică a minei
Veche de peste un secol, Mina Lupeni are o istorie marcată de numeroase tragedii.
Accidentul care a făcut cele mai multe victime în Lupeni s-a petrecut în 27 aprilie 1922, la ora 12.30, în Mina Aurelia. O explozie provocată în mina de cărbune a dus la moartea a 82 de mineri şi rănirea altor 14 oameni, dintre cei circa 100 de oameni care intraseră în acea dimineaţă în şut. Tragedia a fost cauzată de acumularea de gaz metan în subteran, în galeriile care nu erau ventilate corespunzător.
Al doilea mare dezastru din istoria Minei Lupeni s-a petrecut în 19 octombrie 1917, la Galeria Elena şi s-a soldat cu 57 de morţi. Petru Mihăilă, fost angajat al exploatării şi lider al minerilor în perioada interbelică, devenit politician, relata în memoriile sale despre tragedia din 1917. „Explozia a fost aşa de puternică, că majoritatea celor căzuţi au fost sfărâmaţi în bucăţi, de nu s-au putut recunoaşte, numele lor s-au ştiut din registrul de mină, fiindcă se ştia cine la ce locuri de muncă muncea”, scria Petru Mihăilă.
Al treilea cel mai cumplit dezastru minier de la Lupeni s-a petrecut 3 mai 1944, la ora 19:00 şi s-a soldat cu 33 de morţi. „Explozia ce s-a produs a cauzat moartea a 33 de mineri, dintre care 23 de români, şase cehi, un german şi trei prizonieri ruşi. Toţi au fost găsiţi morţi din cauza intoxicaţiei, în abataj”, se arăta în raportul Poliţiei. Anchetatorii au concluzionat că explozia mortală a fost cauzată de acumularea de gaz metan, nefiind vorba de un act de sabotaj.
Cronologia tragediilor petrecute în Mina Lupeni în secolul XX
1912, Mina Sud Lupeni - 4 morţi
1917, 19 octombrie, Mina Elena (Lupeni) - 57 de morţi;
1920, 13 Ianuarie. Puţul Clara (Lupeni) - 3 morţi;
1922, Mina Ştefan (Lupeni) - 1 mort;
1922, 27 Aprilie, Catastrofa din Mina Aurelia, Lupeni, 82 de morţi;
1929, Mina Victoria Lupeni - 1 mort;
1944, 3 Mai. Mina Lupeni - 33 morţi;
1953, Mina Lupeni - 3 morţi;
1955, Mina Lupeni - 9 morţi;
1956, Mina Lupeni - 12 morţi;
1956, Mina Lupeni - 9 morţi;
1992, ianuarie, Mina Lupeni, doi morţi
1993, februarie, trei morţi, surpare.
Mina Lupeni se află în proces de închidere.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Angelica Bălşan, fosta soţie a unuia dintre cei mai temuţi securişti, Nicolae Cămărăşescu, implicat atât în Revoluţia din Decembrie 1989, cât şi în acţiunile represive asupra ziarului „România Liberă” din zilele Mineriadei din iunie 1990, a câştigat la CEDO procesul în care a acuzat autorităţile române că nu au protejat-o de violenţele la care a fost supusă de acesta.
Documente din primii ani de comunism în România oferă detalii inedite despre revoltele muncitorilor din minele de aur ale Hunedoarei şi despre greutatea cu care autorităţile ţineau sub control fenomenul furturilor de aur.
Mai multe note informative secrete, provenite de la reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite ale Americii, publicate de wikileaks.org, dezvăluie modul în care americanii priveau greva minerilor din 1977, considerată de unii istorici cea mai mare mişcare anticomunistă dinainte de 1989. Informaţiile oficialilor din anii 1970 prezentau evenimentele din Valea Jiului cu totul diferit de modul în care le „zugrăveau” autorităţile comuniste.