Probleme pentru Alin Simota. Milionarul fugar, prins la întoarcerea din Dubai, va fi judecat într-un nou dosar de corupţie

Probleme pentru Alin Simota. Milionarul fugar, prins la întoarcerea din Dubai, va fi judecat într-un nou dosar de corupţie

Alin Simota.

Omul de afaceri Alin Simota, aflat în închisoare, a fost trimis în judecată într-un nou dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie. Va fi judecat de Tribunalul Bacău, pentru trafic de influenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noi probleme în judtiţie pentru Alin Simota, recent încarcerat pentru a executa un rest de pedeaspă cu închisoarea, după condamnarea primită în 2015 pentru conflict de interese. Afaceristul din Valea Jiului a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău pentru trafic de influenţă. Este vorba de o cauză disjunsă din dosarul în care au fost anchetaţi pentru cumpărare de influenţă Gabriela Mazilu, fost director economic al SC CET SA Bacău şi Ovidiu Mazilu.

În noul dosar constituit, procurorii anticorupţie au reţinut următoarea stare de fapt: „în vara anului 2010, S.C. CET S.A. Bacău şi S.C. Electrocentrale Oradea S.A. urmau să încheie contracte de transport pentru cărbunele achiziţionat de la Societatea Naţională a Cărbunelui Oltenia, contracte pe care Mazilu Gabriela, Mazilu Ovidiu şi un om de afaceri (martor în cauză) au încercat să şi le adjudece prin intermediul unei societăţi controlate de acesta din urmă. În acest scop, omul de afaceri a luat legătura cu inculpatul Simota Alin, la data faptei consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara, care i-a spus că, prin influenţa pe care o are pe lângă conducerea centrală a unui partid politic, îi poate asigura omului de afaceri încheierea contractelor de transport, având în vedere că, la acea dată, primarii din municipiile Bacău şi Oradea erau membri ai aceleiaşi formaţiuni politice. Pentru a-şi exercita influenţa pretinsă, inculpatul Simota Alin i-a cerut omului de afaceri suma de 500.000 de lei, bani despre care a afirmat că urmau să fie folosiţi de partid, solicitare pe care omul de afaceri le-a adus-o la cunoştinţă soţilor Mazilu Gabriela şi Mazilu Ovidiu şi cu care aceştia au fost de acord”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cele trei persoane au fost de acord atât cu remiterea acestei sume cât şi cu plata unui avans de 50.000 de euro, susţin procurorii DNA. Pentru obţinerea banilor solicitaţi ca avans, Mazilu Gabriela, folosindu-se de calitatea de director economic al SC CET SA Bacău, a dispus plata unor datorii pe care această societate le avea către o firmă a omului de afaceri. „Astfel, în luna septembrie 2010, cele trei persoane au remis consilierului judeţean, în patru tranşe, suma totală de 210.000 lei. Deşi acesta a afirmat că a efectuat toate demersurile la care s-a angajat, cele trei persoane nu au reuşit să încheie contractele de transport de cărbune”, se arată în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

În luna iulie, Alin Simota a fost încarcerat. la Penitenciarul Prahova, după ce a fost identificat de poliţiştii de frontieră la întoarcerea din Dubai, pe aeroportul Otopeni. Simota se afla pe lista urmăriţilor internaţionali din ianuarie 2016, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani primită pentru conflict de interese. În 2016 el a fost eliberat condiţionat, însă ulterior magistraţii au decis, în urma contestării soluţiei, că acesta mai are de executat câteva luni din pedeapsă.

Între timp, „baronul Văii Jiului”, aşa cum a fost numit Simota, a mai fost condamnat într-un dosar penal pentru instigare la abuz în serviciu (şase luni de închisoare cu executare) şi este judecat în alte trei dosare în care a fost acuzat de infracţiuni economice, evaziune, spălare de bani, şantaj, cămătărie, înşelăciune.

Cine este Alin Simota

Alin Simota a intrat în afaceri în anii 1990, făcând bişniţă cu mărfuri aduse din Occident, potrivit propriilor sale relatări. Era cunoscut ca fiind apropiat al liderului minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, dar şi al unor politicieni cu funcţii şi averi importante. Simota s-a îmbogăţit treptat, în urma unor contracte derulate cu statul român, în industria minieră şi energie, iar popularitatea sa a crescut la sfârşitul anilor 1990, când a devenit patron al clubului de fotbal Jiul Petroşani. Pentru a fi sigur că se impune în Valea Jiului, la mijlocul anilor 2000, Alin Simota s-a bazat pe apropiaţii săi din lumea interlopă, informau procurorii, într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, şantaj şi cămătărie. Alin Simota a fost până în anii trecuţi unul dintre cele mai bogate şi controversate personaje din Valea Jiului. În anii 2000, a fost implicat într-o serie de scandaluri cu consecinţe grave, pentru care abia din 2013 a fost trimis în judecată. Din 2008, Alin Simota a intrat în politică şi şi-a depus candidatura la funcţia de primar al municipiului Petroşani. A devenit consilier judeţean PNL, iar în 2013 a fost arestat pentru prima dată, la cererea DIICOT. Într-un alt dosar este judecat pentru evaziune fiscală, iar recent a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.

Interlopii care au transformat Valea Jiului în „Valea Pumnului”: „gorilele” Palesică, Simota şi Litera, protejate chiar de oamenii legii

Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.

Patru interlopi din gruparea „Litera - Simota“ primesc sentinţele. Au fost acuzaţi de bătăi crunte, la comandă, şi înscenarea unor accidente rutiere

Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările