Alin Simota s-a întors de pe plajele din Dubai în închisoare. Interlopul milionar s-a predat poliţiştilor de frontieră
0Alin Simota s-a predat autorităţilor române şi a fost încarcerat. Afaceristul condamnat pentru conflict de interese şi instigare la abuz în serviciu şi judecat în alte trei dosare penale s-a aflat timp de un an şi jumătate pe lista urmăriţilor internaţionali, timp în care s-a aflat în Emiratele Arabe Unite.
Dat în urmărire internaţională din ianuarie 2016, Alin Simota a fost identificat de poliţiştii de frontieră la întoarcerea din Dubai, pe aeroportul Otopeni, astfel a fost pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea înregistrat pe numele lui, au confirmat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române. Afaceristul a fost depus în penitenciarul Rahova.
În urmă cu circa o săptămână, după un an şi jumătate petrecut în Emiratele Arabe Unite, Alin Simota, milionarul fugar căutat de autorităţile române, având pe numele său un mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea, şi-a anunţat prietenii că în câteva zile se va întoarce singur în ţară.S-a întors în 26 iulie, dar a fost preluat de autorităţi de pe aeroport.
„A ajuns pe aeroport, unde a fost oprit de Poliţia de Frontieră, pentru că apărea, la verificare, cu o anumită notiţă. În urma verificărilor au fost chemaţi poliţiştii de la Transporturi, din cadrul Poliţiei Române, care în urma verificărilor au constatat că este vorba de un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, nicidecum de un mandat de arestare preventivă sau de un mandat european de arestare. A fost înştiinţată Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar lucrătorii de la ANP l-au preluat pe bărbatul în cauză şi l-au introdus într-un penitenciar, pentru executarea pedepsei”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
Afaceristul controversat din Valea Jiului se află din luna ianuarie a anului 2016 pe lista urmăriţilor internaţionali. „Vin acasă în maximum o săptămână, singur, să facem lumină. Îmi iau biletele şi merg eu singur să mă predau”, declara Simota, citat de mesagerulhunedorean.ro. De altfel, acesta a publicat şi pe pagina sa de Facebook mesaje în care îşi anunţa întoarcerea din „exilul” impus în Emiratele Arabe Unite. „Să ne vedem sănătoşi, cu bine”, le-a transmis Simota prietenilor săi, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Interlopul a mai afirmat că se va întoarce „pentru a-şi duce crucea” şi că va încerca să se apere de acuzaţiile care i-au fost aduse, pentru că „nu a omorât pe nimeni”.
Autorităţile l-au dat pe Alin Simota în urmărire internaţională, pentru a executa un rest din pedeapsa de doi ani primită pentru conflict de interese. Fusese eliberat condiţionat, însă ulterior magistraţii au decis, în urma contestării soluţiei, că acesta mai are de executat câteva luni din pedeapsă.
Între timp, „baronul Văii Jiului”, aşa cum a fost numit Simota, a mai fost condamnat într-un dosar penal pentru instigare la abuz în serviciu (şase luni de închisoare cu executare) şi este judecat în alte trei dosare în care a fost acuzat de infracţiuni economice, evaziune, spălare de bani, şantaj, cămătărie, înşelăciune.
Cine este Alin Simota
Alin Simota a intrat în afaceri în anii 1990, făcând bişniţă cu mărfuri aduse din Occident, potrivit propriilor sale relatări. Era cunoscut ca fiind apropiat al liderului minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, dar şi al unor politicieni cu funcţii şi averi importante. Simota s-a îmbogăţit treptat, în urma unor contracte derulate cu statul român, în industria minieră şi energie, iar popularitatea sa a crescut la sfârşitul anilor 1990, când a devenit patron al clubului de fotbal Jiul Petroşani. Pentru a fi sigur că se impune în Valea Jiului, la mijlocul anilor 2000, Alin Simota s-a bazat pe apropiaţii săi din lumea interlopă, informau procurorii, într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată, şantaj şi cămătărie. Alin Simota a fost până în anii trecuţi unul dintre cele mai bogate şi controversate personaje din Valea Jiului. În anii 2000, a fost implicat într-o serie de scandaluri cu consecinţe grave, pentru care abia din 2013 a fost trimis în judecată. Din 2008, Alin Simota a intrat în politică şi şi-a depus candidatura la funcţia de primar al municipiului Petroşani. A devenit consilier judeţean PNL, iar în 2013 a fost arestat pentru prima dată, la cererea DIICOT. Într-un alt dosar este judecat pentru evaziune fiscală, iar recent a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu.
Vă recomandăm şi:
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.
Recidivistul Sorin Palesică a fost arestat preventiv după ce a a năucit în bătaie o tânără salvamontistă şi mai mulţi clienţi ai unui local din Straja, sub privirile jandarmului cu care se aşezase la băut. Cazul interlopului care a terorizat Valea Jiului nu este singular. În ultimii ani, personaje dubioase care au lăsat impresia că se află sub protecţia autorităţilor au făcut legea pumnului în comunităţile din oraşele miniere.
Tribunalul Hunedoara a decis ca patru inculpaţi din dosarul de crimă organizată al grupării „Simota – Litera” să fie judecaţi separat. Dosarul în care sunt acuzaţi Claudiu Anghelina, Ioan Petru Moldovan, Daniel Dincă şi Florin Muntean priveşte infracţiuni grave de violenţă şi înşelăciune, iar pronunţarea sentinţei a fost stabilită pentru săptămâna viitoare.