Părintele Arsenie Boca va fi comemorat la Mănăstirea Prislop. Mii de români vin în pelerinaj la mormântul duhovnicului

Părintele Arsenie Boca va fi comemorat la Mănăstirea Prislop. Mii de români vin în pelerinaj la mormântul duhovnicului

Pelerinaj la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. FOTO: ADEVĂRUL. ARHIVĂ. Daniel Guţă.

Mii de pelerini sunt aşteptaţi miercuri la Mănăstirea Prislop, pentru a-l omagia pe Arsenie Boca, unul dintre marii duhovnici ai românilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mănăstirea Prislop se află, miercuri, în sărbătoare. Mii de pelerini vin la parastasul părintelui Arsenie Boca, fostul stareţ al mănăstirii din Ţara Haţegului şi una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. În 28 noiembrie, se împlinesc 29 de ani de la moartea fostului călugăr. Înmormântarea părintelui Arsenie Boca a avut loc în ziua de 4 decembrie 1989, la Mănăstirea Prislop, unde acesta şi-a dorit să fie îngropat. Mormântul său a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale românilor.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. Acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare, călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.

După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, Una din vorbele sale de duh se leagă de locul din Ţara Haţegului: „Va lua ţara foc de la Prislop”, ar fi spus călugărul.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Arsenie Boca, omagiat la 108 ani de la naşterea sa. Amintirile părintelui: „Tata m-a bătut odată să nu mai pierd timpul”

Ororile din beciurile Securităţii. Cum au fost trataţi „duşmanii poporului“ lăsaţi pe mâna călăilor regimului comunist

FOTO Sărbătoare mare la mormântul lui Arsenie Boca. Mulţimea de pelerini s-a adunat la hramul Mănăstirii Prislop

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările