Marile descoperiri din Sarmizegetusa Regia în ultimii ani: templul misterios, aleea unică în lumea dacică VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Administraţia Sarmizegetusa Regia / Facebook
Foto: Administraţia Sarmizegetusa Regia / Facebook

Arheologii au făcut un bilanţ al cercetărilor efectuate în ultimii cinci ani la Sarmizegetusa Regia, care au dus la mai multe descoperiri importante.

Din 2017, arheologii cercetează zona centrală a Sarmizegetusei Regia, iar cele mai ample săpături au avut loc pe Terasa a IX-a, în zona drumului antic pavat şi a porţilor fortificaţiei antice.

GALERIE FOTO DIN SARMIZEGETUSA REGIA

Potrivit arheologilor, campaniile de cercetare derulate în ultimii cinci ani au scos la iveală vestigii preţioase pentru cunoaşterea sitului UNESCO.  

Sarmizegetusa Regia, transformată din temelii: dispar betoanele din anii '80, se înalţă coloanele templelor dacice, iar drumul sacru va fi cu totul schimbat

Pericolele din Sarmizegetusa Regia. De ce turiştii sunt atenţionaţi să nu se descalţe în templele dacice VIDEO

Imagini spectaculoase din Sarmizegetusa Regia. De ce este „dezvelită” de arheologi capitala dacilor FOTO

„Între rezultatele importante se numără identificarea unui nou edificiu de cult de mari dimensiuni ale cărui urme au fost documentate începând cu anul 2017. Din structura sa au fost descoperite baze de coloane şi resturile unui pavaj din piatră locală. Tot pe terasa a IX-a au fost dezvelite câteva segmente ale unei alei care subliniază monumentalitatea sanctuarului din capitala regatului dacic. Aflată într-o stare bună de conservare, aleea este compusă din dale de gresie, calcar şi andezit, fiind până în prezent singura construcţie de acest fel cunoscută în lumea dacică. Un alt obiectiv al demersului arheologic a fost reprezentat de cercetarea drumului ceremonial principal. Pe lângă vestigiile de piatră amintite anterior, arheologii au descoperit artefacte specifice mediului cultural al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei: vase din lut, inclusiv ceramică pictată, obiecte din fier, bronz, sticlă, argint”, informează arheologii, pe pagina de Facebook administraţia Sarmizegetusa Regia, administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Ce se ştie despre construcţiile antice

Despre templul de pe terasa a IX-a, arheologul Răzvan Mateescu, coordonator al săpăturilor arheologice din această vară, afirma că a fost ridicat în Antichitate pe ruinele altei construcţii monumentale.


Aleea pavată cu gresie, calcar şi andezit. ADEVĂRUL

sarmizegetusa regia

„Vechiul edificiu a sfârşit printr-un incendiu, iar în momentul în care a fost clădit al doilea edificiu, au fost luate resturile carbonizate – o mare parte din inventarul (cum îl numim noi) vechiului templu şi au fost aduse către zonele periferice ale noului templu”, informa dr. Răzvan Mateescu.

Au fost descoperite 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte douăsprezece rânduri. Săpăturile care au avut loc în zona Porţii de Est a fortificaţiei le-au dat arheologilor o altă perspectivă asupra înfăţişării acesteia în Antichitate, diferită de cea imaginată de cei care s-au ocupat de restaurarea ei în 1980.


Şantierul de la Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

sarmizegetusa regia foto daniel guta adevarul

Practic, potrivit arheologilor, lucrările de refacere a fortificaţiei efectuate la începutul anilor ´80 au dat o cu totul alt aspect porţilor Sarmizegetusei Regia, şi nu doar prin înălţarea porţilor, ci şi prin lungimea şi poziţia lor. După restaurare, defectele realizate în timpul refacerii porţilor din anii 80 vor fi atenuate.

În ce priveşte ramificaţia drumului pavat, aleea i-a uimit pe arheologi prin înfăţişarea sa şi prin măiestria cu care a fost construită în Antichitate.



Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.

Mai puteţi citi şi:

Ce ascund zidurile Sarmizegetusei Regia. De două luni arheologii lucrează intens la dezvelirea ei FOTO

Cum au fost găsite cetăţile strămoşilor noştri. Goana după aur din secolul XIX a scos la suprafaţă Sarmizegetusa Regia

Urşii au „cucerit” şi Sarmizegetusa Regia. Imagini nemaivăzute filmate la poalele capitalei dacilor VIDEO

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Pericolele din Sarmizegetusa Regia. De ce turiştii sunt atenţionaţi să nu se descalţe în templele dacice VIDEO

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Marele mister al Sarmizegetusei Regia. Cine a distrus din temelii templele antice: dacii sau romanii?

Enigmele templelor din Sarmizegetusa Regia. Altare de rugăciune şi sacrificii sau hambare uriaşe?

VIDEO Descoperiri arheologice uimitoare în Sarmizegetusa Regia: ruinele unei clădiri misterioase şi o alee antică de lux, scoase la iveală

VIDEO Mărturia starului care a dansat gol-puşcă în Sarmizegetusa: „Am simţit vorbele regelui Decebal către oamenii săi: Suntem războinici. Zeii ne vor apăra!”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite