Sarmizegetusa Regia îşi deschide porţile. Arheologii dezvăluie rezultatele celor mai recente cercetări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Vineri, turiştii sunt invitaţi la Ziua Porţilor Deschise pe şantierul arheologic din Sarmizegetusa Regia. Arheologii le vor prezenta rezultatele celor mai recente cercetări.

Rezultatele cercetărilor arheologice derulate în vara acestui an în Sarmizegetusa Regia le vor fi arătte oaspeţilor cetăţii dacice, vineri, la Ziua Porţilor Deschise.

Ce ascund zidurile Sarmizegetusei Regia. De două luni arheologii lucrează intens la dezvelirea ei FOTO

Uimirea Paulei Seling la Sarmizegetusa Regia: „Energie specială, stare de linişte şi bucurie”

Urşii au „cucerit” şi Sarmizegetusa Regia. Imagini nemaivăzute filmate la poalele capitalei dacilor VIDEO

„În cadrul unor tururi ghidate, colectivul de cercetare, considerabil extins prin prezenţa viitorilor arheologi, va prezenta vizitatorilor monumentele antice şi rezultatele cercetărilor din acest an. Săpăturile arheologice au vizat drumul pavat cu lespezi de calcar, care făcea legătura între fortificaţie şi zona sacră. De asemenea, au fost extinse cercetările pe terasa a IX-a, unde campaniile recente au dus la descoperirea unui nou edificiu de cult cu arhitectură monumentală”, a informat administraţia sitului UNESCO din Munţii Orăştiei.

În Sarmizegetusa Regia, în perioada iulie – august 2021 au avut loc cercetări arheologice în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, care vizează restaurarea fortificaţiei militare a cetăţii dacice. Săpăturile au avut rolul de a oferi informaţii şi clarificări cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului.



Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, se găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, despre care cei mai mulţi istorici susţin că aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei şi redescoperită la începutul secolului al XIX-lea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite