Ce ascund zidurile Sarmizegetusei Regia. De două luni arheologii lucrează intens la dezvelirea ei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săpături arheologice la Sarmizegetusa Regia. FOTO: CJ Hunedoara.
Săpături arheologice la Sarmizegetusa Regia. FOTO: CJ Hunedoara.

De aproape două luni, în Sarmizegetusa Regia au loc cercetări arheologice, necesare proiectului de restaurare a fortificaţiei militare din situl UNESCO.

Campania de cercetări arheologice efectuată la Sarmizegetusa Regia, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”, se apropie de final, după aproape două luni de la începerea săpăturilor.

GALERIE FOTO DIN SARMIZEGETUSA REGIA

„Arheologii au deschis o serie de secţiuni şi suprafeţe în zona porţilor de est şi sud, precum şi pe mai multe segmente ale zidului incintei militare. Cercetările se realizează cu scopul de a oferi informaţii şi clarificări cu privire la elementele constructive antice şi la starea de conservare a monumentului. Totodată, se urmăreşte obţinerea de date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara, beneficiarul proiectului.

VIDEO Mega-proiectul de restaurare a Sarmizegetusei Regia. Ce sumă uriaşă ar acoperi costurile întregii investiţii  

De ce nu le era dacilor teamă de moarte. Povestea lui Zamolxis, zeul care i-a făcut pe geto-daci să se creadă nemuritori

Fabuloasa comoară a regelui Decebal, ascunsă în apele Sargeţiei. Cât adevăr este în povestea descoperirii ei

Imagini de pe şantierul arheologic au fost publicate de reprezentanţii instituţiei, pe pagina de Facebook „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”.


Secţiune în zid. Foto: CJ Hunedoara

cercetari arheologice in sarmizegetusa regia foto CJ Hunedoara

O descoperire inedită în timpul săpăturilor arheologice din această vară a avut loc odată cu decopertarea zonei de la Poarta de est: arheologii au stabilit că lucrările de restaurare efectuate în anul 1980 au modificat substanţial aspectul monumentului faţă de cel din Antichitate. „O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX şi XX indică o configuraţie diferită a porţii faţă de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obţine date suplimentare în vederea propunerii unor soluţii optime de restaurare. Urmează a fi deschise o serie de secţiuni şi de suprafeţe pe mai multe segmente ale zidului, precum şi în zona porţilor de vest şi de sud”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.


Poarta de Est. Foto: CJ Hunedoara

În Sarmizegetusa Regia, aproape un kilometru de ziduri antice va fi restaurat, potrivit unui proiect derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Hunedoara – administrator al sitului UNESCO, în colaborare cu o fundaţie românească şi un partener norvegian. Proiectul a fost lansat în 2020 şi va dura 43 de luni, iar lucrările sunt estimate la 2,75 de milioane de euro şi vor fi finanţate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, al Ministerului Culturii şi de CJ Hunedoara (30 la sută).

cercetari arheologice in sarmizegetusa regia foto CJ Hunedoara


Lucrări în Sarmizegetusa Regia. Foto: CJ Hunedoara

cercetari arheologice in sarmizegetusa regia foto CJ Hunedoara

Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un kilometru lungime, şi a porţilor de acces, refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu şi adăpost pentru vizitatori, precum şi amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetaţie şi finisarea suprafeţelor de teren.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Spectaculoasa cale ferată montană către cetăţile dacice, acum dispărută. Pe vremuri, urşii alergau după trenuri

Secretul comorilor uriaşe de aur găsite în Râpa cu galbeni, locul tainic din preajma Sarmizegetusei Regia

Fotografii document din Sarmizegetusa anilor ´80. Heliportul lui Ceauşescu şi fetele la plajă FOTO

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite