Pericolele din Sarmizegetusa Regia. De ce turiştii sunt atenţionaţi să nu se descalţe în templele dacice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Oaspeţii Sarmizegetusei Regia sunt întâmpinaţi cu o mulţime de avertizări asupra pericolelor care îi pot pândi în cetate.

Sarmizegetusa Regia se numără printre cele mai faimoase monumente istorice din România, însă turiştii sunt avertizaţi să fie precauţi atunci când o vizitează.

GALERIE FOTO DIN SARMIZEGETUSA REGIA

Zeci de mii de oameni vizitează anual Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a dacilor, din Munţii Orăştiei. Aşezarea aflată în patrimoniul cultural mondial (UNESCO) a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, odată cu descoperirea faimoaselor brăţări dacice de aur şi a comorilor antice valoroase, dar şi pentru că şoseaua construită în urmă cu şase ani a făcut-o mai accesibilă.

Tragedie în Sarmizegetusa Regia. Trei oameni au fost loviţi de fulger în incinta sacră a cetăţii dacice: un bărbat a murit

Imagini spectaculoase din Sarmizegetusa Regia. De ce este „dezvelită” de arheologi capitala dacilor FOTO

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Odată ajunşi în parcarea de la poalele Sarmizegetusei Regia, oaspeţii ei mai au de mers circa un kilometru pe jos, pe un drum pietonal până la porţile cetăţii dacice.

Urşii au dat târcoale Sarmizegetusei

De aici, încep primele avertizări. Recent, administratorii aşezării dacice au montat un panou în care îi atenţionează pe vizitatori să fie precauţi deoarece zona este tranzitată de urşi. În ultimele săptămâni, angajaţii care supraveghează Sarmizegetusa Regia au observat de mai multe ori o ursoaică şi cei doi pui ai săi trecând prin aşezarea dacică. „Întâlnirile” au avut loc la primele ore ale dimineţii când cetatea este închisă publicului, iar animalele sălbatice nu au putut fi deranjate de prezenţa omului. 

Aşezările de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti şi Piatra Roşie sunt înconjurate de întinderi mari de pădure, habitate ideale pentru animalele sălbatice mari. Este interzisă hrănirea urşilor, iar turiştii care ajung la Sarmizegetusa Regia sunt rugaţi să nu părăsească traseele de vizitare, avertizează reprezentanţii sitului. În trecut, când cetatea nu era atât de vizitată, iar oaspeţii ei puteau rămâne peste noapte, cu cortul, în incinta sa, unii dintre ei au trăit experienţa întâlnirii cu urşii care dădeau târcoale corturilor, în căutarea mâncării.


„Atenţie, zonă frecventată de urşi”. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

sarmizegetusa regia iulie 2021 foto daniel guta adevarul

Viperele, printre monumente

În Sarmizegetusa Regia au fost montate panouri de avertizare şi cu privire la pericolul pe care îl prezintă viperele, în special în perioada verii. În urmă cu doi ani, o viperă putea fi văzută „odihnindu-se” la soare, în crăpăturile „Soarelui de Andezit”. 

De atunci, turiştii au fost avertizaţi să nu umble descălţaţi, să nu se aşeze pe iarbă şi să fie atenţi pe unde calcă, în special atunci când se află în apropierea templelor antice. 

Mulţi dintre oaspeţii capitalei dacice ignoră însă avertismentul şi se descalţă atunci când ajung în incinta sacră din Sarmizegetusa Regia, dintr-un motiv mai puţin obişnuit: ei cred că, umblând desculţi printre temple, „se încarcă de energie”. 

În zona de munte şi lupii şi-au făcut adesea simţită prezenţa, urletele lor fiind auzite, uneori de localnici, venind dinspre pădure.


„Atenţie, vipere”. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

sarmizegetusa regia iulie 2021 foto daniel guta adevarul

Arborii, risc de prăbuşire

În ultimii ani, multe accidente cauzate de prăbuşirea unor copaci au avut loc în Sarmizegetusa Regia, iar turiştii care ajung aici sunt avertizaţi, încă de la intrarea în sit, să circule cu prudenţă în zona împădurită, deoarece pot cădea copaci sau crengi, chiar şi din senin.


Panou informativ. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

sarmizegetusa regia iulie 2021 foto daniel guta adevarul

„O ameninţare constantă este dată de prăbuşirea arborilor. O suprafaţă semnificativă a sitului este acoperită cu o pădure de fag impresionantă, o parte a acestor copaci având câteva sute de ani. Fenomene meteorologice extreme (vânt puternic, cantităţi mari de zăpadă) şi bolile şi dăunătorii specifice vegetaţiei înalte generează, nu de puţine ori, prăbuşiri necontrolate. Înregistrarea acestora în ultimii 15 ani demonstrează că au fost destabilizate segmente ale zidului incintei fortificate, au fost dislocate sau distruse un număr notabil de blocuri de calcar, piese arheologice ce fac parte din situl UNESCO”, se arată în studiul istorico-arhitectural realizat la Sarmizegetusa Regia de Institutul Naţional al Patrimoniului. Arborii căzuţi nu au făcut victime, în Sarmizegetusa Regia.

În caz de furtună, nu doar copacii reprezintă un risc pentru vizitatori, dar şi fulgerele. În luna august a anului 2019, trei oameni au fost loviţi de fulger în Sarmizegetusa Regia, iar unul dintre ei a murit.

Însă în aceeaşi vară, în luna iunie, în timpul unei ploi puternice, actorul neo-zeelandez Manu Bennet s-a dezbrăcat şi a dansat haka în mijlocul sanctuarului mare circular.

Din luna mai, un punct de prim ajutor a fost înfiinţat în Sarmizegetusa Regia şi funcţionează în zilele de weekend.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite