Episcopia Devei şi Hunedoarei face apel către localnici pentru a dona sânge şi plasmă

Episcopia Devei şi Hunedoarei face apel către localnici pentru a dona sânge şi plasmă

Foto: Spiscopia Devei şi Hunedoarei.

Episcopia Devei şi Hunedoara a făcut un apel către localnici pentru a dona sânge şi plasmă, în contextul în care în spitale este nevoie tot mai mare de ele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Episcopia Devei şi Hunedoarei a lansat un apel public către hunedoreni pentru a dona de sânge, în contextul lipsei de sânge din spitale.

„În aceste vremuri dificile, când sănătatea multor semeni este greu încercată, la nivelul judeţului Hunedoara se resimte o acută lipsă de sânge, fapt care generează mari probleme în îndeplinirea actului medical. În orice moment, noi înşine, un prieten sau o rudă apropiată a fiecăruia dintre noi poate avea nevoie de sânge pentru a-şi salva viaţa şi a rămâne, pe mai departe, lângă cei dragi. În acest context, Episcopia Devei şi Hunedoarei, prin glasul părintesc al Preasfinţitului Părinte Episcop Gurie, îndeamnă clerul şi credincioşii din judeţul Hunedoara să dea dovadă de solidaritate şi iubire creştinească, participând, într-un număr cât mai mare, la campania de donare de sânge, ţinând cont de faptul că orice zi de amânare poate costa o viaţă”, informează Episcopia Devei şi Hunedoarei.

În judeţul Hunedoara se poate dona sânge la următoarele trei centre: Deva, Str. 22 Decembrie, Bl. D1, parter, zilnic între orele 8-13; Hunedoara, Policlinica Spitalului, zilnic între orele 8-13; Petroşani, Policlinica stomatologică, lângă Spital, zilnic între orele 8-12; În ultima sâmbătă a fiecărei luni se poate dona sânge între orele 8-12.

Cine poate dona sânge


Persoanele care doresc să doneze trebuie să fie într-o stare bună (fizică, mentală) echilibrate, motivate de importanţa gestului donării de sânge (voluntare şi neremunerate).

Condiţiile pentru admiterea la actul donării: vârsta: 18-55 de ani – persoane sănătoase; greutate între: 50-100 kg la femei, 58-110 kg la bărbaţi, în funcţie de înălţime; să nu fi consumat alcool cu 24-48 de ore înainte de recoltare, să fie cu un nivel de igienă corespunzător prezentării într-o instituţie medicală, tensiunea arterială maximă admisă în funţie de vârstă decide medicul la consultaţie; femeile să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual; să nu fi suferit în ultimele 6 luni (sau mai mult) intervenţii chirurgicale, tatuaje; să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii; HTA in tratament; comportamentul donatorului trebuie să fie echilibrat, politicos şi să respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicală de-a lungul procedurii.

În dimineaţa dinaintea donării: se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat să veniţi foarte bine hidrataţi); să se consume micul dejun; nu este indicat să se fumeze cel puţin 2 ore înainte şi după donare.

La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca şi volum în câteva ore (în funcţie de volumul de lichide ingerat post-donare) şi din punct de vedere biologic în 2 săptămâni.

Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţǎ (este exclus orice tip de contaminare).


Avantajele donării


Donatorului de sânge i se evaluează starea de sănătate la consultaţia medicală dinaintea donării şi beneficiază de o serie de analize medicale gratuite(pentru validarea unităţii de sânge donate, sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis, (rezultatele testelor se eliberează la cerere şi sunt confidenţiale). Donatorului de sânge i se monitorizează starea de sănătate prin evaluarea clinică şi de laborator cu ocazia fiecărei donări. Regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic si mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor); o zi liberă (ziua donării – în cazul angajaţilor cu carte de muncă). Donatorului I se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensă biologicǎ şi o reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile.

Pentru donarea de plasma de convalescent de Covid persoanele pot dona prin sânge total din care se extrage  o unitate de plasmă sau prin plasmafereza la secţia Hunedoara a Centrului de Transfuzie Sanguină. Donarea de sânge total se poate repeta la 60 de zile, iar cea de plasma prin plasmafereză la 14 zile.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Laurenţiu Nistor are COVID-19. În ce stare se află preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

Călugărul Böjte Csaba, diagnosticat cu COVID-19. Mesaj emoţionant transmis de fondatorul Fundaţiei Franciscane

A murit mecanicul CFR internat de patru săptămâni la ATI, cu COVID 19. Mesajul tulburător al fiicei sale

A murit doctoriţa Emilia Biber. Medicul pediatru din Hunedoara a fost infectat cu COVID-19

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările