Protest spontan la ArcelorMittal Galaţi. Muncitorii au spart câteva geamuri ale birourilor conducerii combinatului

Protest spontan la ArcelorMittal Galaţi. Muncitorii au
spart câteva geamuri ale birourilor conducerii combinatului

Siderurgiştii, nemulţumiţi de oferta salarială a patronatului. Foto: Adevărul/arhivă

Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu oferta salarială a patronatului la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. Salariaţii cer ca indexările să fie aplicate salariului de bază şi refuză creşterile salariale sub formă de bonusuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un grup de aproximativ 100 de siderurgişti de pe platforma combinatului ArcelorMittal, majoritatea de la Oţelării, au protestat spontan, joi dimineaţă, nemulţumiţi că n-a putut fi încheiat contractul colectiv de muncă din cauza ofertei salariale a patronatului.

Protestatarii au spart câteva geamuri ale turnului administrativ, clădirea în care se află birorile conducerii combinatului, după care s-au deplasat spre o altă clădire în care se află Departamentul de Resurse Umane. Ei au cerut să discute cu Mihaela Crăciun, directorul HR, care reprezintă patronatul la negocierea noului contract colectiv.

Referitor la acţiunea de protest din această dimineaţă reprezentanţii companiei au confirmat că a fost generată de impasul negocierilor contractului colectiv de muncă.

„ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că un grup de angajaţi s-a strâns, în această dimineaţă, în faţa clădirii administrative şi a cerut explicaţii referitoare la negocierile privind contractul colectiv de muncă. Producţia nu a avut de suferit”, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului siderurgic.

Într-un comunicat dat publicităţii, conducerea ArcelorMittal Galaţi, precizează că: „Managementul înţelege dificultăţie angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. Oferta finală – de până la 3 bonusuri cu 4 la sută creştere de venit garantată – reprezintă un efort financiar important pentru combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei”

În urma negocierilor, oferta patronatului s-a apropiat de indexările cuprinse între 5% şi 7%  cerute de liderii sindicali însă siderurgiştii vor ca acestea să fie aplicate salariului de bază şi nu acordate sub formă de bonusuri.

„Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă. Dimpotrivă, credem că – în acest moment – turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul Combinatului”, a mai afirmat Dorian Dumitrescu.

În jurul orei 11.00, protestul a luat sfârşit.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările