Nu vom avea roşii de Matca pe masa de Paşti. Legumicultor: a fost frig şi nu s-au dezvoltat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solarii Matca, sursa: Arhivă
Solarii Matca, sursa: Arhivă

Celebrele roşii de Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, vor ieşi pe piaţă anul acesta cu întârziere. Deşi fermierii fac focul în solarii şi se aşteptau să iasă cu roşiile de Paşti, ele abia sunt cât zarzărele, aşa că nu au cum să se dezvolte şi să se coacă într-o săptămână.

Dacă legumicultorii din Matca se aşteptau să iasă cu produsele de Paşte, vremea le-a cam dat planurile peste cap. Roşiile nu s-au dezvoltat cum trebuie şi au o întârziere de de cel puţin două săptămâni. 

Sorin Dragomir a plantat în solarii 8000 de fire roşii şi se aşteaptă la o producţie de cel puţin 20 de tone. Deoarece a fost frig, iar soarele a lipsit, roşiile sunt abia de mărimea zarzărei, aşa că mai durează până va ieşi cu prima recoltă pe piaţă. 

„Din păcate, nu a ţinut cu noi vremea. În alţi ani, în perioada sărbătorilor pascale, aveam roşiile coapte în solarii. A fost frig, umiditate prea multă şi întuneric. Nu a fost bine pentru ele, au nevoie de lumină. Agricultura e loterie, nu avem ce face”, spune legumicultorul Sorin Dragomir.

Pentru a menţine o temperatură constantă în sere, fermierul trebuie să facă focul la sobe, mai ales pe timpul nopţii, atunci când e umezeală mare.  

„Am fost nevoiţi să facem tot timpul focul în solarii, altfel riscam să compromitem toată recolta. Nu putem risca culturile de castraveţi şi de roşii. Trebuie menţinută temperatura de 18-20 de grade în solarii pe timpul nopţii”, susţine legumicultorul.

Dacă în anii trecuţi, materia primă pentru încălzirea serelor nu reprezenta o problemă, acum costurile mari le dau bătăi de cap. Doar o noapte de încălzire îi costă câteva sute de lei. Agricultorii spun că sămânţa, rumeguşul, lemnul, pentru încălzirea serelor, s-au scumpit, motiv pentru care sunt nevoiţi să vândă legumele anul acesta la un preţ mai mare pentru a-şi scoate cheltuielile.

De pildă, un kilogram de castraveţi se vinde, în prezent, în piaţa din localitate cu 7 lei kilogramul, însă în primele zile când au ieşit pe piaţă cu trufandale, preţul a fost de 11 lei. 

Producătorii din Matca sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă în solarii. Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite