Licitaţii publice trucate, orchestrate de un fost consilier local, doi avocaţi şi un executor judecătoresc

Licitaţii publice trucate, orchestrate de un
fost consilier local, doi avocaţi şi un executor judecătoresc

Fostul consilier local Gheorghe Radu Foto: www.viata-libera.ro

Zece persoane au fost trimise în judecată după ce doi oameni de afaceri au venit cu ideea de a truca licitaţiile publice pentru a putea pune mâna pe mai multe bunuri imobile la preţuri derizorii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a trimis în judecată zece persoane pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, abuz în serviciu, instigare la deturnarea de licitaţii publice, complicitate şi deturnare de licitaţii publice. Judecătorul de cameră preliminară va stabili pe 15 octombrie legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi a rechizitoriului.

Printre persoanele puse sub acuzare se numără omul de afaceri Gheorghe Radu, cunoscut drept "Gelu Ţăranu", fost consilier local la Galaţi, avocatul gălăţean Adrian Cătălin Hrişcă, executorul judecătoresc Adrian Marius Negreanu, omul de afaceri olandez David Johan Bies, avocatul Mihai Cosmin Baicu şi Radu Bugică. Prejudiciul este uriaş, procurorii DIICOT stabilind că este vorba despre peste 3 milioane de euro. Persoanele amintite au pus ”afacerea” pe picioare în 2018, când au decis deturnarea mai multor licitaţii publice.

”În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi  suspecţi, persoane potente financiar, au constituit alături de alte 8 persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”, au stabilit procurorii DIICOT

Imobile obţinute la preţuri derizorii

Contractele de credit au fost acordate preponderent de către aceeaşi unitate bancară, respectiv BRD, unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ un an, iar valoarea acestor credite era una foarte mare.

”Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora”, susţin procurorii DIICOT.

Membrii grupării infracţionale au stabilit în cele mai mici detalii rolul fiecăruia dintre ei şi cum aveau să obţină dreptul de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii. Ca să fie siguri că nu întâmpină niciun fel de probleme şi pentru a asigura aparenţa de legalitate, aceştia  l-au coptat în rândul grupării şi pe un executor judecătoresc care organiza licitaţiile publice.

”A fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze”, precizează anchetatorii.

Licitaţii organizate de formă

Astfel, în baza unor înţelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să organizeze licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aproximativ 8 % - 9 % din valoarea de evaluare). Practic, licitaţiile erau organizate doar de formă, preţul imobilelor scoase la licitaţie fiind stabilit dinainte de membrii grupării infracţionale.

DIICOT Structura Centrală a organizat pe 12 februarie 2020 mai multe percheziţii în Galaţi, Brăila, Bucureşti şi Ilfov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Ilfov pentru a ridica probe de la locuinţele persoanelor suspectate de deturnarea licitaţiilor publice. Pe 10 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti i-a plasat sub control judiciar pe David Johan Bies, Gheorghe Radu, Mihai Cosmin Baicu, Adrian Cătălin Hrişcă şi Marius Adrian Negreanu.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Lista neagră a companiilor care au trucat licitaţii. Cele mai multe privesc autostrăzile

Companiile care au trucat licitaţii pot participa din nou la achiziţiile publice. Care sunt condiţiile

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările