Cum distrugem vopseaua maşinii la spălătorie. Modul corect de a curăţa dejecţiile provenite de la păsări

Cum distrugem
vopseaua maşinii la spălătorie. Modul corect de a curăţa dejecţiile provenite
de la păsări

Foto: arhivă Adevărul

Când vine vorba de spălarea autovehiculului, şoferii se împart între cei care aleg să meargă la o spălătorie auto şi cei care preferă să facă asta personal, alegându-şi cu mare atenţie lavetele şi produsele de curăţare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fie că aleg să spele maşina la o spălătorie auto sau fac asta în propria curte, proprietarii de autoturisme trebuie să ţină cont de câteva lucruri pentru a se proteja cât mai bine vopseaua autovehiculului. Vă prezentăm mai jos cele mai importante dintre acestea:

1.  Riscul de a merge la o spălătorie auto

Periile pe care le folosesc unele spălătorii auto se îmbâcsesc adesea cu mizerie, iar în timpul spălării acestea zgârie maşina. ”Spălătoriile sunt agresive, şi chiar şi cele care folosesc doar jet de apă pot să afecteze voseaua maşinii. Un jet prea puternic sau o temperatură necorespunzătoare a apei pot afecta suprafaţa autoturismului”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

2. Nu spălaţi maşina când soarele bate puternic

Condiţiile cele mai bune pentru a spăla maşina sunt când soarele nu bate foarte tare, astfel încât tabla acesteia nu frige. În plus, poţi vedea bine zonele murdare, iar apa nu se evaporă rapid şi nu va lăsa urme. Important de ştiut este şi că există substanţe care afectează vopseaua dacă sunt aplicate pe suprafeţe fierbinţi.

3. Greşeala de a folosi substanţe necorespunzătoare 

Deşi poate părea greu de crezut, există mulţi şoferi care folosesc lichid de spălat vase, şampon sau alte substanţe chimice care nu trebuie folosite la curăţarea autovehiculului. ”Este recomandată folosirea de substanţe speciale care protejează stratul de ceară, au un PH echilibrat şi oferă un grad de alunecare ideal între suprafaţă şi lavetă”, punctează Florin Marin Bogdan.

4. Cum trebuie curăţate dejecţiile de la păsări

Îndepărtarea găinaţului de pe maşină doar cu o cârpă uscată poate afecta iremediabil vopseaua. De aceea, este recomandată folosirea unor pulverizatoare şi înmuierea petelor, după care se va folosi cârpa. 

5. Utilizarea unor materiale necorespunzătoare

Când vrei să cureţi maşina, nu folosi prosoape de hârtie, prosoape de baie, bucăţi de tricouri sau bureţi. Pe piaţă se găsesc lavete speciale din microfibre, care nu zgârie vopseaua şi nu lasă urme după folosire.

6. Care este ordinea în care se spală zonele unei maşini

Partea de sus a maşinii este cea care ar trebui să fie spălată prima oară. ”Partea de jos este mai aproape de asfalt, iar această zonă se va stropi cel mai repede de apa care se scurge. Prin urmare, zonele de jos ale autoturismului vor fi curăţate ultimele”, subliniază Florin Marin Bogdan. 

7. Care sunt direcţiile de ştergere în timpul spălării

Este bine ca sensul de spălare a maşinii să nu fie niciodată circular, ci de la stânga la dreapta. Dacă veţi fi atenţi, zgârieturile circulare sunt cele mai vizibile pe vopsea.

8. Câte găleţi folosim la spălare

Când spălăm maşina, ideal ar fi să avem două găleţi: una pentru apa cu detergent şi una pentru apa cu care clătim. În apa de clătire vor ajunge cele mai multe particule de mizerie care ar putea să zgârie maşina, dacă ar rămâne pe lavetă, aşa că e bine ca apa cu detergent să fie pusă separat.

9. Cum folosim lavetele

O greşeală pe care mulţi şoferi o fac este să refolosească o lavetă căzută pe jos. Aceasta se umple cu bucăţele de mizerie sau pietricele care, evident pot zgâria vopseaua. De aceea, e bine ca o lavetă căzută pe jos să fie aruncată.

10. Cu ce substanţe spălăm volanul şi schimbătorul de viteze

Volanul este unul dintre cele mai importante părţi ale maşinii. Prin urmare, cel mai rău lucru pe care îl putem face este să spălăm volanul cu o substanţă care îl face apoi alunecos. În trafic, acest lucru poate conduce la producerea unor accidente extrem de grave. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul schimbătorului de viteze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările